5 stvari, ki jih nikoli ne smeš reči šefu (ali šefinji)

Prave besede (včasih pa tudi tišina), ki jih ob pravem času nameniš svojemu nadrejenemu, so ključne za razvoj tvoje kariere. Oglej si našo tabelo in preberi, kaj lahko rečeš in česa ne.

5 stvari, ki jih nikoli ne smeš reči šefu (ali šefinji) (foto: profimedia) profimedia
15. 7. 2016

Pravilo št. 1

Ne smeš reči:

"Tega mi niste naročili. Rekli ste ..."

Tudi če se je šef zmotil (saj veš, motiti se je človeško), tega ne izpostavi na ves glas in pred vsemi. Zvenelo bi kot agresiven napad na osebo, ki je močnejša in vplivnejša od tebe.

Lahko rečeš:

"Zdaj imam boljšo predstavo o tem, kaj moram narediti. Bom uredila."

S temi besedami poudariš, da je prišlo do nesporazuma, hkrati pa poveš, da je težava odpravljena in da jo z rešitvijo lahko popraviš. S šefom se ne pogajaj o tem, kdo je kriv, ampak raje ponovi navodila in se loti dela.

Pravilo št. 2

Ne smeš reči:

"Poglejte sliko mojega novega kužka!"

Pogovor o osebnih zadevah povezuje ljudi, a tvoj šef lahko dobi vtis, da se ne osredotočaš na delo. Ko bi rada omenila kaj takega, naredi to mimogrede in nevsiljivo.

Lahko rečeš:

"Imam novega kužka."

O osebnih tematikah spregovori, ko s sodelavci v šefovi prisotnosti debatirate o tem, in nikakor ne med sestankom. Še bolje je, če počakaš, da te kar sam vpraša po dogajanju v tvoji zasebnosti. Če ga zanima, te bo že. Takrat mu na kratko odgo­vori in se ne spuščaj preveč v podrobnosti.

Pravilo št. 3

Ne smeš reči:

"To ni v opisu mojih nalog."

Z zavračanjem dela ali s tarnanjem nad preobilico nalog v očeh šefa lahko izpadeš lena, uporno trmoglava ali nesposobna učinkovitega reagiranja in hitrega prilagajanja. Si res to želiš?

Lahko rečeš:

"V redu, a imam tudi drugo delo. Kaj je bolj bistveno?"

Tako poveš, da si pripravljena opraviti nekaj dodatnega dela, vendar bi rada poskrbela, da bodo pomembne stvari prve. Šef bo to razumel kot trud, zavzetost in zanesljivost, zato te bo še bolj cenil – te lastnosti ne ostanejo neopažene.

Pravilo št. 4

Ne smeš reči:

"V soboto sem se ga napila."

Vsak šef potrebuje zaposlene, ki v vsakem trenutku znajo in zmorejo nadzorovati svoje obnašanje, so vredni zaupanja in uravnovešeni. Bi ti zaupala punci, ki pijana pleše po mizah?

Lahko rečeš:

"Super sem se zabavala s prijatelji."

Seveda smeš pripomniti, da uživaš v pestrem družabnem življenju, ki se dogaja zunaj službe. Konec koncev je to tudi eden od razlogov, da si srečna oseba. Zagotovo pa izpusti vse informacije, ki ti niso v ponos, in nikoli v službo ne pridi z mačkom ali z alkoholnim zadahom.

Pravilo št. 5

Ne smeš reči:

"Tega sicer ne bi smela povedati, ampak  ..."

'Špeckahla' je tista beseda, ki jo ob tvojem mini govoru o sodelavki zasliši tvoj šef. Ne glede na to, kaj negativnega poveš o njej, bo nate padla še slabša luč.

Lahko rečeš:

Nič.

Če o nekom ne moreš povedati ničesar dobrega, potem bodi raje tiho. Kadar si v situaciji, ko se s šefom moraš o nečem po­govarjati, naj to ne bodo trači. Ta čas izkoristi za pogovor o novih idejah, ki zadevajo tvoje delo ali celotno podjetje, za pohvalo ali za karkoli drugega pozitivnega, kar ti bo prineslo dodatne pike.

Fotografija: shutterstock

Preberite še:  Kaj zares osreči moškega?

5 stvari, ki se jih zavemo po 30-tem letu

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri