Spoznaj Saro Šobernik, mlado slovensko ustvarjalko ✍️, o kateri še boš VELIKOOO slišala

V današnjem članku ti bomo predstavili njeno zgodbo o uspehu! 🤩

Spoznaj Saro Šobernik, mlado slovensko ustvarjalko ✍️, o kateri še boš VELIKOOO slišala (foto: Sara Šobernik osebni arhiv) Sara Šobernik osebni arhiv
6. 9. 2019

Sara ustvarja pod imenom Calligraphactory in to z levo roko! 😎

Če ti že samo ime ni povedalo dovolj, gre za moderno kaligrafijo - vizualno umetnost pisave, ki izhaja iz klasične kaligrafije. 

Kaligrafi so nekoč veljali za prave mojstre in Sara brez najmanjšega dvoma gre po njihovih stopinjah. 

Zgovorna Mariborčanka si je tako z lepo pisavo ustvarila nekaj edinstvenega, več pa si preberi v nadaljevanju. 👇

Sara Šobernik prihaja iz Maribora, kjer sva se tudi dobili na kavi, poklepetali o njenih začetkih, prihodnjih načrtih in o tem, kaj jo je sploh pripeljajo v moderno kaligrafijo!

Kdaj si se spoznala s kaligrafijo in kako to, da te je tako pritegnila?

Kaligrafija me zanima že od nekdaj. Vedno se mi je zdelo res zanimivo, kako lahko nekdo tako lepo piše. Sama sem levičarka in za nas je veliko težje. Prav iz tega razloga sem mislila, da mi to ni usojeno oziroma mi ne bi šlo. 

Moram tudi povedati, da mi tista čisto klasična kaligrafija (gotica, italika) nikoli ni bila preveč všeč, saj se mi zdi, da gre pri teh pisavah za preveč stroge oblike. Nikoli me ni pritegnila dovolj.

Potem pa sem na Instagramu začela slediti profilom, ki se ukvarjajo s tem. Začneš slediti enemu, dvema itd. in tako sem našla ljudi, ki se ukvarjajo z moderno kaligrafijo.

Z moderno se da narediti marsikaj, saj imaš veliko bolj proste roke, kot pri klasični. Prav to me je tudi prepričalo, da sem o ukvarjanju s tem področjem začela resneje razmišljati.

Seveda se moraš naučiti osnove, ampak te osnove potem gradiš. Ko poznaš neka pravila, jih lahko tudi kršiš in začneš ustvarjati neke svoje oblike. Sicer sledijo nekemu vzorcu, nekim osnovam, a kljub vsemu so lahko čisto svoje. 

Ko sem videla, kaj vse ustvarjajo drugi in kaj vse se da z moderno kaligrafijo ustvariti, sem prišla do tega, da bi to počela tudi jaz.

Kakšni so bili tvoji začetki? Ti je bilo težko, si imela kakšne dvome?

Začetki so bili kar težki, priznam. Pri nas nimaš toliko virov na voljo, iz katerih bi se lahko učil, literature v slovenščini skorajda ni. Tudi tečajev ni, pisal ni, ničesar. V tujini je veliko lažje priti do vseh pripomočkov.

Po drugi strani pa je seveda vsak začetek težak. Misliš si, da boš vzel pisalo v roko in že takoj vse obvladal, pa temu ni tako.

Hkrati pa je, kot sem že prej omenila, levičarjem res še toliko težje. Mi se moramo naučiti popolnoma drugačne prijeme kot desničarji, ugotoviti je potrebno, s katerimi boš pravilno držal pisalo, da vse skupaj sploh pravilno deluje.

A to še ni največji problem. Levičarji imamo smer pisanja, ki je popolnoma nehvaležna in ko v rokah držiš od črnila mokro pisalo, je potrebno spet prilagoditi prijem, saj drugače vse popackaš.

Ko pa te osnove osvojiš, ugotoviš, da tudi z levo roko gre čisto normalno ustvarjati in je dalje veliko lažje. 

Koliko časa pa so ti dejansko vzele osnove?

Kupila sem si spletni tečaj, ki je imel 14 modulov. Hitrost svojega učenja sem si prilagodila sama. To je odločitev vsakega posameznika in to je pozitivna plat teh spletnih tečajev. 

Ker sem želela čimprej priti do konca, sem napredovala precej hitro in sem vsebino dobesedno "požrla" (smeh). 

Potem je bilo potrebne še veliko vaje, saj mora tudi roka delovati v skladu z znanjem, ki ga imaš. 

Lahko ima človek vso teorijo, točno ve, kaj bi rad ustvaril in kako kaj ustvariti, ampak če ne vadiš, je končni rezultat slab. Meni je to vzelo nekaj mesecev.

Poglej Sarin najbolj prodajan izdelek 👇, ki je odlično darilo za vse ljubitelje in ljubiteljice gina 🍸:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cause without gin, don’t even think we’re letting you in • Tole je pa najbolj zaželen predpražnik te sezone in obvezen za vse prave ljubitelje gina. Označi prijatelja, ki nujno potrebuje ta predpražnik Za 29,90€ ga dobiš pri meni () ali v trgovinici @caszakavo #moderncalligraphy #homedecor #prettylittlethings #interiorinspo #homedeco #giftidea #ginstagram #weddingidea #uniquegift #doormat #personalisedgifts #homeandliving #homeideas #diyhomedecor #farmhousedecor #homeinspo #typespire #flatlaystyle #deloindom #flatlayinspiration #ustvarjalneroke #dekoracija #decorationideas #styleathome #ginoclock #craftyleftie #calligraphactory #mojambient #slovenskeustvarjalke #narejenovsloveniji @silhouette.inc @converse @getcraftey @crafts.feed @cosmogangslovenija

A post shared by Sara | calligraphy & decor (@calligraphactory) on

Kje pa največkrat iščeš/najdeš navdih za ustvarjanje?

Instagram mi služi kot primarno socialno omrežje, kjer se najde ogromno novih idej. Poslužujem pa se tudi Pinterest-a in Etsy-ja, kjer si res rada ogledam dela ostalih ustvarjalcev, saj se vsak dan najde nekaj novega.

Instagram je tudi moje glavno orodje pri marketingu, zame je zelo pomemben. Vizualizacija oz. to, da človek vidi, kako neka stvar zgleda, je zame ključnega pomena in Instagram mi pri tem veliko bolj prav pride, kot recimo Facebook.

Brez socialnih omrežjih bi bilo vse skupaj veliko težje, saj si na tem področju najbolj viden.

Kako je s kaligrafijo v Sloveniji? Si med prvimi ali si mogoče celo edina, ki se s kaligrafijo ukvarja na takem nivoju?

Kar nekaj nas je, ki se s tem ukvarjamo, se pa večina posveča klasični kaligrafiji. No, če primerjava s tujino, v Sloveniji tega res ni veliko. Kar se tiče moderne kaligrafije, s katero se ukvarjam sama, sem do zdaj zasledila samo še eno slovensko ustvarjalko. Zagotovo pa obstaja še kdo, samo našla še jih nisem. (smeh)

Tvoje izdelke lahko najdemu tudi v trenutno najbolj priljubljeni trgovinici Čas za kavo, ki jo vodi Nina Štefe. Kako je do tega sodelovanja prišlo?

Ko je Nina odpirala Čas za kavo, je iskala slovenske ustvarjalce in jih (nas) je tudi pozvala, naj ji pišemo. Sama nisem bila prepričana, če si sploh upam napisati ta mail, potem pa me je dodatno vzpodbudil še fant. 

Odpisala mi je, da ji je moje delo všeč, dobili sva se na kavi in povabila me je k sodelovanju. Dejansko še danes ne morem verjeti, da se je to zgodilo, sem pa zelo vesela in ponosna, da je izbrala tudi mene.

Trenutno lahko v Čas za kavo najdete predpražnike in slamnate klobučke za plažo, zelo kmalu pa nameravam dodati še dekoracije za otroške sobice.

Si imela kakšne strahove, ko si začela z ustvarjanjem svojih izdelkov in z objavljanjem svojega dela na Instagramu?

Strahovi so bili vsekakor prisotni. Gre za zadevo, v katero sem dala sebe in bilo me je strah, kako bodo to sprejeli ostali. Meni je moje delo lahko še tako zelo všeč, a dokler ga ne ocenijo drugi, nima človek pravilne predstave.

Sem pa pred samo izpostavitvijo na Instagramu veliko ustvarjala in delala na svoji tehniki. 

Na koncu se je to izplačalo, saj so odzivi res dobri in ljudje zelo radi pohvalijo moje delo.

Mi pa je bilo lažje začeti s tem, saj imam redno službo in je Calligraphactory moja popoldanska  zaposlitev. S tega vidika recimo nisem imela strahov, ni me bilo strah za preživetje. Rekla sem si, da stestiram trg in vidim, kaj se zgodi. Če bo uspelo, odlično, če ne bo, tudi prav.

V prihodnosti pa si zagotovo želiš, da Calligraphactory iz popoldanske zaposlitve postane tvoj glavni vir dohodka?

Da, seveda, to so sanje. Ne vem sicer, če je slovenski trg dovolj velik, a na srečo dandanes več ni tako težko prodreti v tujino. Veliko tujih ustvarjalk na ta račun živi, to jim je glavna zaposlitev in seveda, tudi sama si želim, da bo enkrat tako.

Tvoji izdelki so čisto unikatni, za katerega pa bi lahko rekla, da si ob ustvarjanju najbolj uživala oz. kateri najbolj predstavlja tebe?

Pri izdelkih se res trudim, da pustim svoj osebni pečat. Imam izdelke, ki so v redni ponudbi, možna pa je tudi personalizacija oz. izdelki po naročilu.

Na tak način sem ustvarjala na že veliko zanimivih površinah, ki se jih sama sploh ne bi domislila, med drugim sem personalizirala bele Allstar superge, ki jih je na poroki nosila nevesta.

V vsako zadevo, ki jo delam, vložim tudi ogromno testiranja. Ne želim, da so stranke razočarane ali ne uživajo v mojih izdelkih. Želim se sama prepričati, da ponujam res odlično kvaliteto in dokler v to nisem prepričana, izdelka ne dam ven.

Lepota kaligrafije je tudi v tem, da ima vsak kaligraf svoj unikaten slog pisave. Seveda se lahko neke osnove skopira, a nihče ne more pisati enako kot ti. Gre torej za dobesedno osebno noto, zato mi je kaligrafija tudi tako pri srcu.

Poglej, kako je Sara za eno od svojih strank personalizirala najbolj kul poročne čevlje:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Could you imagine more comfortable wedding shoes? Tag a bride who should wear these on her wedding day I was scrolling through waaay too much old photos I have on my phone and found these #converse shoes I’ve made for my friend. It was super scary to apply the vinyl because I was afraid the shoes might melt, but it turned out perfectly! • Poročni čevlji za ne-petkarice • • #moderncalligraphy #calligraphyart #prettylittlething #beinspired #kaligrafija #madeinslovenia #dailyinspo #bossbabes #creativelifehappylife #createdtoday #stylemepretty #weddingideas #bridebook #modernwedding #handwritten #thedailytype #typespire #weddinginspo #destinationwedding #vjencanje #craftyleftie #poroka #wedding #bridetobe #dreamwedding #narejenovsloveniji #weddingchicks #vinylobsessed #weddingideas @converse @stylemepretty @revijamojaporoka

A post shared by Sara | calligraphy & decor (@calligraphactory) on

Kakšni so tvoji občutki glede podpiranja mladih podjetnikov in ustvarjalcev v Sloveniji?

Zdi se mi, da se v Sloveniji vedno bolj podpiramo med sabo in to me zelo veseli. Vsak dan vidim neke nove in nevsakdanje produkte. Hvalabogu, da obstajajo posamezniki, kot je Nina Štefe, ki res verjamejo v slovenski trg in mlade ustvarjalce.

Opažam pa tudi, da ljudje zadnje čase res radi kupujejo od "domačih" ustvarjalcev oz. malih podjetij. Vedo, da je kvaliteta veliko boljša, hkrati pa jim je pomemben ta osebni pristop, saj je veliko lepše dobiti paket z ročno napisano zahvalo.

Cenijo, da jim izdelkov ne prodaja znamka, ampak oseba, ki je v izdelek ali storitev vložila res veliko.

Kdo pa ti v tvojem zasebnem življenju daje največjo podporo?

Moja največja podpora je brez dvoma moj fant. Vedno me spodbuja, mi pomaga in me motivira. Veliko pomeni, da imaš ob sebi nekoga, ki v tvoje delo včasih bolj verjame kot ti sam.

Še sporočilo za naše Cosmo bralke:

Obkroži se z ljudmi, ki verjamejo vate in te spodbujajo, saj človek včasih potrebuje tisto "brco v rit". Loti se svojih sanj, saj te na koncu koncev nič ne stane, če vsaj poskusiš. 

To je mogoče tak kliše, a je res. Če ne poskusiš, ne veš. Velikokrat sami sebi ustvarjamo neke strahove, nato pa ugotoviš, da se vse da, če je volja.

Sama sem se vedno spraševala: "Kaj pa, če ne bo šlo?" in vem, da je mnogo ljudi, ki točno tako razmišljajo. Veliko bolje bi bilo, če bi se spraševali: "Kaj pa, če bo šlo? Kaj pa, če bo ljudem moje delo všeč?"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When you make yourself a perfect beach hat but unfortunately you don’t have vacation I’ll put my new hat on, pour myself a glass of wine, read The 5 AM Club book and pretend I don’t have to go to work tomorrow • A veš tisti občutek ko so vsi na počitnicah, “samo ti” si doma? Še dobro da obstaja Instagram, da si lahko malo zavisten ob gledanju slik drugih • • #moderncalligraphy #calligraphyart #prettylittlething #beinspired #kaligrafija #madeinslovenia #createdtoday #stylemepretty #weddingideas #craftyleftie #vacayvibes #travelinspo #shetravels #boholifestyle #beachhat #beachoutfit #beachmood #takemetothebeach #alwaysonvacay #sunshinetherapy #bikinilife #mojambient #stylebook #thetraveltag #travelstribe #sandbetweenmytoes #lifestyleblogger #shewhowanders #cosmotahip #personalizedhat

A post shared by Sara | calligraphy & decor (@calligraphactory) on

Če te o Sari in njenem delu zanima še več, ji lahko slediš tudi na njenem Instagramu TUKAJ ali jo obiščeš na njeni spletni strani, ki jo najdeš TUKAJ!

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Sara Šobernik osebni arhiv, Calligraphactory Instagram

Preberi še: Uaaaau! TA Slovenka je s svojimi izdelki prepričala Urban Outfitters (preveri, s čim!)

Priporočamo tudi: "Kako sem na Instagramu pridobila skoraj 16k sledilcev" (odgovarja Nina Štefe @časzakavo)