Spoznaj najbolj vroče aplikacije v tem trenutku!

Opozorilo: ta članek ti lahko spremeni življenje.

Spoznaj najbolj vroče aplikacije v tem trenutku! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2016

Nenehno si zaposlena, brez denarja, po vrhu vsega pa bi rada živela kot Kendall Jenner. Se ti zdi to nemogoče?

Angleška novinarka Jennifer Savin je preizkusila tehniko uporabe zunanjih virov in dokazala, da lahko z res malo denarja na dan živiš kot bogatašinja. Preberi, kako ji je to uspelo.

Po napornem dnevu in številnih sestankih sem se končno odpeljala s taksijem domov. Med vožnjo sem opravila nekaj stvari, da bi prihranila čas.

Preverila sem, ali bodo v cvetličarni pripravili šopek rož za mojo mamo, naročila sem dostavo hrane, poklicala sem svojo osebno asistentko Sumari in jo prosila, naj pripravi vse potrebno za moje potovanje v Lizbono.

Čeprav Sumari pozna vse podrobnosti mojega dnevnega urnika, je bolj malo verjetno, da se bova spoznali, saj je Sumari virtualna osebna asistentka (čeprav je resnična oseba), ki z veseljem ureja moj prenatrpan urnik in mi vsak mesec pomaga prihraniti 70 odstotkov časa.

Mimogrede, to ni moj običajni urnik. Navadno grem v službo s podzemno železnico, tečem v restavracijo na kosilo in si sama organiziram sestanke.

Toda ta mesec sem ubrala nov pristop in izkoristila zunanje vire (beri: pri organizaciji časa sem si pomagala z aplikacijami in spletnimi stranmi).

To sem naredila, da postanem bolj produktivna in da ne zapravljam časa za nepomembne stvari. Strokovnjaki za srečo (takšne osebe dejansko obstajajo), kot je psiholog John Collings, priporočajo uporabo zunanjih virov, saj s tem povečamo kakovost svojega življenja.

Vendar samo v primeru, če dodatni čas izkoristimo za dragocene stvari – negovanje odnosov, ki nas osrečujejo ali v mojem primeru za pisanje romana, s katerim se ukvarjam že od leta 2009.

Sem tip ženske, ki ima pripravljen spisek dnevnih opravil in vedno opravim vse obveznosti pravočasno, zato se mi zdi uporaba zunanjih virov slaba razvada.

Seveda imam rada tehnologijo, ki mi olajša stvari – brez Spotifyja in aplikacije Papa John si sploh ne predstavljam življenja – vendar me pogosto skrbi, da se spreminjamo v robote. Trenutno stanje potrjuje moje strahove.

Blagovni znamki Pogrej in pojej, ki skrbi za prehranske potrebe sodobnega posameznika, je hitro uspelo prepričati slovenske kupce.

TaskRabbit, aplikacija, kjer lahko uporabniki prosijo za pomoč pri različnih opravilih v njihovi okolici, pa ima že 30 tisoč zaposlenih, imenovanih taskers (opravilci).

Kljub začetnim pomislekom sem odkrila, da lahko od uporabe zunanjih virov kmalu postanemo odvisni. Med vožnjo v taksiju sem dobila sporočilo od prijateljice:

"Moje stanovanje je polno Harryjevih stvari. Preveč me je strah, da bi ga prosila, naj jih odnese. Čeprav je minilo že nekaj mesecev, odkar sva se razšla. To je GROZNO!"

Uporabila sem Fiverr – aplikacijo, s katero sem postala obsedena in uredi vse namesto tebe, od lektoriranja besedil do neprijetnega razhoda s fantom (začetna cena je tri evre).

Minuto pozneje sem prijateljici odgovorila, naj ne skrbi, ker bom uredila zadevo. Uporabnici aplikacije v Združenih državah sem namreč plačala, da pošlje Harryju sliko njene kače in mu napiše "poberi svoje stvari, kača". To bo najbrž učinkovalo.

Uresniči svoje cilje

Victoria Lugton, 33-letna svetovalka za odnose z javnostmi iz Londona, mi je povedala, da zapravi do več kot 250 evrov na mesec za aplikacijo Fiverr.

Njene zahteve so zelo raznolike: od čiščenja, likanja, vrtnarjenja do iskanja lokalnega opravilca, ki namesto nje najde ustrezno pohištvo za njeno dnevno sobo ali kurirja, ki dostavi polnilnik za telefon njenemu možu na drugi konec mesta, ker je pomotoma vzela njegovega.

"Preživeti kot sodobna ženska, ki naredi vse sama, je nemogoče," mi zaupa.

"Zame je uporaba aplikacije za boljšo organizacijo časa neprecenljiva. S tem namreč pridobim dovolj časa za stvari, ki jih resnično rada počnem. Na takšen način živim manj stresno."

Ko me je taksist odložil pred stanovanjem, sem se vprašala, ali resnično potrebujem aplikacijo za boljšo organizacijo časa ali postajam del generacije lenuhov, ki jim aplikacija namesto mame in očeta omogoča, da jim ni treba odrasti.

Z enim klikom lahko urediš vse

Ko sem delala kot prodajalka v Topshopu (ob tem pa sem bila še garderoberka, natakarica in absolventka), sem se pogosto pritoževala zaradi pomanjkanja časa.

Vedno sem našla izgovor, zakaj nimam časa pospraviti stanovanja ali oprati perila, zato sem pogosto kupovala novo spodnje perilo, da sem se izognila preživljanju časa s pralnim strojem.

Od takrat se ni veliko spremenilo, zato sem bila presrečna, ko sem odkrila, da lahko nekdo namesto mene opere moje čudovite rjuhe in pospravi stanovanje.

Našla sem aplikacijo Bizzby, ki računa le 24 evrov za dve uri čiščenja. V manj kot minuti sem naročila čiščenje. Ko sem aplikacijo predstavila svoji prijateljici Cat, 25-letni odvetniški pripravnici, je bila očarana.

"Včasih so si samo bogati lahko privoščili gospodinjsko pomočnico, zdaj pa je pomoč poceni – in celo 10 evra popusta dobiš, če jo priporočaš prijateljem," je navdušeno ugotovila.

"V tem smislu elitizem izginja. Start up podjetja morajo doseči čim večje število ljudi, zato morajo biti ustrežljiva in dostopna množicam. S tem ustvarjajo nov občutek za skupnost."

Naslednji dan je pozvonilo na vratih, in ko sva jih odprli, je pred nama stala gospa, ki sva jo naročili za čiščenje. Stara je bila približno 40 let, komunicirala pa je z dvignjenimi palci in z nasmeški, saj je tujka, ki zna vprašati le, ali sva naročili čiščenje.

Napotila sem jo v kuhinjo, kjer sva se sprva presenečeno gledali, saj še nikoli nisem imela gospodinjske pomočnice, zato sem se počutila nekoliko neprijetno, ko sem jo prosila, naj umije kopalno kad in odnese smeti.

Je odnašanje smeti sploh delo gospodinjske pomočnice, sem se vprašala in se ji opravičila, če sem jo s tem užalila. Bilo mi je nerodno, ko sem ji dajala navodila, zato sem se ji trikrat zahvalila za pomoč.

Dve uri pozneje je potrkala na moja vrata (kjer sem si s spancem skušala napolniti baterije) in mi sporočila, da je opravila delo. Zahvalila sem se ji, pozneje pa sem ponovno umila okna in pometla tla v spalnici.

Pod posteljo sem namreč našla toliko prahu, da sem bila presenečena, ker se med spanjem nisem zadušila. Kar se tiče čiščenja sem perfekcionistka in sama najbolje pospravim svoj nered. Rezultat je bil torej: uporaba zunanjih virov: 1, jaz: 0.

Poklicala te bo moja asistentka

Sčasoma sem odkrila, da mi uporaba zunanjih virov predstavlja prevelik stres, zato sem se dogovorila za posvet s Sumari, medtem ko sem jedla hrustljavo solato, ki sem jo naročila prek aplikacije Eatfirst (v Sloveniji lahko uporabiš ehrana.si ali dostava-hrane.si).

Sumari računa 17,7 evra na uro, da mi pripravi dnevni razpored obveznosti, kupi najbolj poceni letalske karte in uredi vse potrebno za moj dopust – te naloge so dokaz, da resnično nimam časa za pisanje romana.

Ko me je Sumari poklicala, mi je bil takoj všeč njen glas. Ob njenem vprašanju, kako mi lahko pomaga, sem se počutila kot uspešna odrasla ženska, ki potrebuje osebno asistentko.

Kmalu sem se streznila in se vprašala, ali resnično potrebujem osebno asistentko ali pa sem zelo slabo organizirana. Preletela sem seznam obveznosti, pri katerih bi potrebovala pomoč in ugotovila sem, da jo resnično potrebujem.

Sumari je učinkovita in pametna, zato mi prihrani nekaj ur, ki jih lahko porabim za pomembne stvari. Prižgala sem svoj računalnik z namenom, da se lotim pisanja prvega poglavja svoje knjige, nato sem eno uro iskala po spletu najbolj žaljive komentarje Simona Cowella, potem pa sem se lotila odkrivanja najbolj čudovitih krajev, ki bi jih lahko obiskala med dopustom – načrtovanje oddiha je precej bolj zabavno, kot sem si predstavljala.

Škoda, da sem za to prosila Sumari. Res pa je, da sem pridobila drugje, in sicer pri naročanju zdravniškega pregleda. Medicinska sestra je namreč zelo neprijazna in hvaležna sem, ker se je tokrat namesto mene z njo pogovarjala Sumari.

Ljubezen bom našla sama

Ker sem želela postati čim bolj učinkovita, sem naredila seznam nepomembnih stvari, ki mi vzamejo preveč časa.

Na seznamu so se znašle naslednje stvari: naučiti se vsa besedila od Tupaca na pamet, izbrati najboljši balzam za lase in najti ljubezen svojega življenja.

Naveličala sem se zapravljati svoj dragoceni čas za Tinder, zato sem uporabila Once – aplikacijo, ki je obljubila, da bo namesto mene opravila težko delo na ljubezenskem področju.

Prepričana sem bila, da bo virtualni strokovnjak za ljubezenske zadeve našel ljubezen mojega življenja.

Končno si bom lahko nehala dopisovati preko WhatsAppa z 'zelo lepim, vendar dolgočasnim' manekenom, ki sem ga spoznala na modni prireditvi, sem pomislila. Kmalu bom namreč preveč zasedena s sanjskim moškim, ki ga bom spoznala po zaslugi čudežne aplikacije.

Moj prvi kandidat je bil 24-letni Jeremy. Po opisu sodeč je velik sanjač. Na fotografiji je bil oblečen kot kralj Henrik VIII.

Ob tem sem pomislila, da se ne obeta nič dobrega. Njegovo uvodno sporočilo je bilo precej zanimivo:

"Želim si punco, s katero se bom lahko skupaj tuširal, jedel in si z njo delil pokovko. Včasih sem čuden, vendar imam srce na pravem mestu. Imam lepe ustnice, mimogrede."

Izbrisala sem aplikacijo in se odločila, da raje umrem sama. Preložiti urejanje svojih romantičnih zadev na nekoga drugega ni vedno pametna poteza. Toda zdaj vsaj vem, da obstaja nekdo, ki je za denar pripravljen odigrati vlogo mojega uspešnega in duhovitega fanta na porokah in družinskih srečanjih. Čeprav je oblečen kot kralj.

Nekaj ur pozneje sem ponovno uporabila moj priljubljeni Fiverr in vtipkala 'ljubezen'. Izkazalo se je, da tudi ljubezenske zadeve nekaj stanejo.

Naletela sem na uporabnika Spellbound13, ki mi je prijazno ponudil, da najde pravo osebo zame za samo šest evrov. To je zvenelo idealno (in nekoliko nelegalno), saj mi ne bo treba porabiti cele ure za pričesko, urejanje nohtov in izbiro obleke, preden grem v mojo najljubšo kavarno z namenom, da zapeljem simpatičnega natakarja.

S to neverjetno aplikacijo bom prihranila 60 minut, ki jih bom lahko izkoristila za večerjo, gledanje svoje najljubše nadaljevanke in bom kljub temu seksala, sem pomislila. Minimalno vložen trud, maksimalni rezultati.

Toda zadeva ni bila tako preprosta, saj sem ugotovila, da z enim klikom ne prideš do seksa. Najprej sem morala namreč potrditi, da bom uporabila magijo pametno, saj deluje v vsakem primeru. Ko sem pristala na to, se je pojavilo sporočilo: 'presenečena boš nad rezultati'.

Na splošno sem rada zadovoljna z rezultati, zato sem se odločila, da plačam še dodatnih šest evrov za delovanje neverjetne magije.

Nato sem plačala še 11 evrov, da bo magija začela učinkovati naslednji dan (ko to pišem, se zraven smejim).

Potem ko sem odgovorila na nekaj osebnih vprašanj, sem prejela obvestilo, da bo magija začela delovati čez 11 ur. Ko sem šla naslednji dan v službo, sem pričakovala, da se bodo moški obračali za mano, skakali iz avtomobilov, ker se ne bodo mogli upreti mojim čarom, in me pred službo čakali s paketom ličil in steklenico mojega najljubšega vina (če me moški želijo osvojiti, se namreč zavedajo, da vrtnice pri meni ne učinkujejo). Nič od tega se ni zgodilo. Tudi z lepim natakarjem sva ostala le prijatelja.

Najdi aplikacijo zase

Moj poskus uporabe zunanjih virov mi je pomagal odpreti oči za storitve, ki jih je mogoče opraviti s pomočjo aplikacij.

Vendar je potrdil tudi moje prepričanje, da trenutno ne potrebujem veliko zunanje pomoči. Ko sem uporabljala aplikacije, ki so namesto mene naredile stvari, sem odkrila, da je težava v meni. Namesto da bi pametno izkoristila pridobljeni čas, sem spala ali gledala televizijo.

Sem pa bogatejša za spoznanje, da vedno obstaja nekdo, ki mi lahko ponudi pomoč, kadar jo potrebujem.

Če potrebuješ pomoč pri organizaciji časa, uporabi aplikacije, ki ti lahko pri tem pomagajo. Vendar ne uporabljaj aplikacij za podpiranje svoje lenobe, temveč za večjo učinkovitost.

Če si ljubiteljica seznamov, ti bo zagotovo všeč aplikacija Wunderlist, ki je enostavna in pregledna za uporabo. Z njeno pomočjo lahko narediš nakupovalne sezname in sezname filmov, ki bi jih rada videla, krajev, ki si jih želiš obiskati in knjig, ki bodo razširile tvoja obzorja.

Če se težko osredotočiš na delo, je zate rešitev uporaba Pomodoro tehnike, ki vključuje veliko brezplačnih aplikacij (Pom Life Lite, iTomato) za učinkovito upravljanje časa. Aplikacije delujejo tako, da vanje vtipkaš, koliko časa boš delala in koliko časa bo trajal tvoj odmor.

Z zvočnim signalom boš nato obveščena, kdaj si lahko privoščiš odmor in kdaj se moraš vrniti na delo.

Nekatere celo omogočajo vpogled v statistiko tvojega dela, kar pomeni, da si lahko ogledaš, koliko časa si že namenila določeni nalogi in koliko od tega je bilo resnega dela (Pomodairo, Tomighty, Focus Booster).

Vendar ne pozabi, da je vse odvisno od tebe. Aplikacije ti lahko pomagajo pri opravljanju dela, ne morejo pa ga opraviti namesto tebe.

4 aplikacije, ki ti lahko polepšajo in uredijo življenje

Brezplačna aplikacija je polna nasvetov o zdravem življenju, novic iz sveta mode, pomaga pa ti tudi z lepotnimi nasveti. Z njeno pomočjo boš zdrava, lepa in informirana.

Mobilna aplikacija, ki odpravi tvojo lakoto: ob prvi prijavi vnesi svoj naslov in telefon, nato pa izberi med restavracijami, ki dostavljajo hrano na dom.

Če imaš rada pospravljeno omaro, je zate prava izbira StylishGirl, ki združuje modni blog, organizacijo omare in spletne nakupe.

Se ti pogosto zgodi, da se zalotiš pri brskanju po spletu, namesto da bi delala? Pri tem ti lahko pomaga aplikacija, ki ti omogoča, da nad svojim delom vzpostaviš zunanji nadzor.

Po predlogi Jennifer Savin priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: 5 enostavnih nasvetov, kako zmanjšate vnos sladkorja za polovico