Prvi Rails Girls v Sloveniji je bil poln presežkov

Izkazalo se je, da je v Sloveniji ogromno punc, ki si želijo programerskih znanj. Število prijavljenih je že veliko pred minulim vikendom presnetilo tako organizatorje kot celotno Rails Girls skupnost.

18. 12. 2012

Do izteka roka za prijave (na katere smo te pred slabim mesecem opozorili tudi na spletnem Cosmopolitanu) se je na prvo delavnico za programerke - Rails Girls - prijavilo, reci in piši, kar 586 deklet in žensk.

Zanimanje je bilo tako izjemno, da so organizatorji resno razmišljali o možnosti, da bi, v kolikor bi jim uspelo zagotoviti še večji prostor, kot so ga imeli na voljo, in še več mentorjev, kot so jih imeli v danem trenutku na voljo, izbor kandidatk morda celo razširili.

Vse je bilo jasno 8. decembra, ko so po spletni pošti neizmerno razveselili (le) 75 srečnih izbrank, dejansko pa skupaj s še 41. mentorji in mentoricami maksimalno število, ki so jih v petek, 14., in soboto, 15. decembra, še lahko sprejeli prostori (velika in manjša sejna soba ter relativno velika jedilnica) v poslopju Telekoma, ki je bil eden od sponzorjev dogodka.

Vsem, ki jim ob tej priliki morda ni uspelo priti skozi sito organizatorjev Rails Girls dogodka, pa bi v teh dneh vendarle ne smelo biti preveč težko pri srcu. Izjemno zanimanje slovenskih punc za programiranje je namreč že sprožilo verižno reakcijo v Rails Girls gibanju in verjeti gre, da prihodnost prinaša nove tovrste priložnosti.

Prva generacija Rails Girls Lj

In kdo so bile srečnice, ki so v petek odpirale svoje laptope, da bi si same ali s pomočjo prijaznih mentorjev naložile vso potrebno programsko opremo za Rails Girls delavnico?

Glede na to, da naj bi bila delavnica v prvi vrsti namenjena popolnim začetnicam, ki nimajo nobenih izkušenj s takšnim ali drugačnim programiranjem, edini pogoj za udeležbo pa je bilo, da punce premorejo svoj prenosnik in željo po spoznavanju spletnega programiranja v družbi drugih punc in izkušenih mentorjev, so nazadnje dejansko postregli z nadvse (in razveseljivo) zanimivimi statistikami:

  • v povprečju je bila Rails punca stara 28 let, pri čemer je najmlajša udeleženka štela 14, najstarejša pa 64 pomladi,
  • dve tretjini deklet ni imela nobenih izkušenj s programiranjem, 18% jih je imelo nekaj izkušenj s programskimi jeziki, 14% pa je že pred delavnico do neke mere poznalo spletne tehnologije (HTML, CSS),
  • največ Rails punc dela v oblikovanju, marketingu in informatiki, veliko pa jih je tudi s področja ekonomije, arhitekture in izobraževanja,
  • in - kot zanimivost - največ puncam je bilo ime ... Maja :)

V to, da je bila druščina zbranih Rails deklet zares nadvse pestra, se lahko prepričaš tudi z nekaj klikanja po naši fotogaleriji (vir: Rails Girls fb), in ker slike povedo več kot besede, boš na obrazih prisotnih lahko kar sama videla, kolikšna je bila vnema vsake in sleherne med njimi, pa tudi kako navdihujoče je lahko njihovo navdušenje nad prvo nastajajočo se lastno spletno aplikacijo. Morda te tudi to spodbudi, da se do naslednjič na Rails Girls prijaviš še sama ;)

In naj na tem mestu ne pozabimo na še eno zanimivost ... pazi zdaj:

Tudi Cosmo je bil del RailsGirls

... pri čemer nikakor ne namigujemo, da smo morda vse, kar nas je, odsedle tako željena mesta na stotinam prijavljenih deklet (p.s. uredništvo revije je bilo taisti vikend namreč še kako živahno na vsakoletnem ski-openingu).

Povedati ti želimo le, da se je v središču nadvse zanimivih predavanj o ženskah v svetu programiranja (s poudarkom na izpraševanju: zakaj jih danes tam skorajda ni več) znašel nadvse zanimiv prispevek iz Cosmopolitana, ki je davnega aprila 1967 prepričeval takratne cosmo bejbe, da je delo programerke nadvse super poklic (ki je med drugim tudi precej bolje plačan od delovnega mesta tajnice ;)

Naj iz prispevka (kolikor ga je bilo sploh še mogoče najti na spletu, se pa zelo trudimo, da bi ga iz ZDA morda v bližnji prihodnosti dobili v celoti) povzamemo le citat pionirke računalništva in prve programerkeGrace Hopper. O računalniškem programiranju je namreč povedala naslednje:

"Vse je potrebno načrtovati v naprej in za vse najti pravo mesto, da je na koncu vse pripravljeno, ko vse to potrebuješ. Programiranje zahteva potrpljenje in sposobnost, da smo pozorni na vsak detalj. Zato so ženske kot rojene za računalniško programiranje."

Omenjeni citat pridobi na resnični veljavi šele, ko ga postavimo v luč dejstev, da - nekaj desetletij po tem, ko so bile v programiranju zaposlene praktično samo ženske - danes med programerji teh skorajda ni več.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Pa tudi zakaj in kako se je to zgodilo?

Bolj podrobno bomo o tej zanimivi temi (pa tudi svetlih ženskih zgledih v svetu sodobnega računalništva in programiranja) na spletnem Cosmu še pisali, a naj za konec vendarle poudarimo, da se z Rails Girls ženske v programerstvo zagotovo spet vračajo ;)

Za radovedne še ...

Več o dogodku (in tistih, ki bodo še sledili) si lahko prebereš na:

  • spletni strani Rails Girls (tu boš na podstraneh med drugim našla tudi številne priročne učne vadnice za Rails Girls, ki jih bo najverjetneje s pridom in še naprej uporabljala prva (a nikakor ne tudi zadnja) generacija Rails Girls),

Nekaj medijskih odzivov na dogodek, ki ti jih priporočamo v branje:

... in pa, prav je (in se spodobi), da naštejemo še sponzorje in podpornike, ki jim gre zasluga, da se je prvi Rails Girls Ljubljana nazadnje tudi zgodil: TelekomSlovenije, TSstartup, Silicon Gardens - Silicijevi Vrtički, Infinum, Zabec.net, Netokracija, Viidea in Metina lista.