Kariera: Dobro napisano e-sporočilo ti odpre vsa vrata

Ena napačna beseda in tvoja kariera gre v franže. Ena prava beseda in dosežeš vse ter še več. Ni tako težko, kot si misliš.

Kariera: Dobro napisano e-sporočilo ti bo odprlo vsa vrata! (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 11. 2011

Vsak dan skozi svetovni splet potuje nič manj kot 247 milijard elektronskih pisem. Polovica od teh bo razumljenih prav, polovica narobe.

To je dokazala nedavna študija revije Journal of Personality and Social Psicology, glavni razlog, da pravo sporočilo ne pride vedno do naslovnika, pa je nematerialnost spleta in nizka pozornost pisca kot posledica te neotipljivosti.

Ko pišeš prijateljici, ti ta, če je karkoli nerazumljivega, v odgovoru pošlje kup velikih vprašajev, tvoj šef, bodoči šef ali sodelavka pa tega ne bodo storili – pismo bo šlo v koš, mogoče bo šla tja celo tvoja kariera, posledice pa lahko, ker si nekaj na hitro ‘spackala’, pripišeš izključno sebi.

Zato: manj je več, a tisto manj naj bo jasno in učinkovito. Cosmo ti svetuje, kako doseči želeno – beseda je orožje, a če ne ciljaš v tarčo …

1.  V službi si preobremenjena in moraš so­de­lavko prositi za pomoč

Njeno radovednost boš morala vzbuditi že v Predmetu.

 • Uporabi neposreden pristop brez odvečnih besed, pismo pa omehčaj s smeški.
 • Ne lezi ji v … z za lase privlečenimi komplimenti, ker te bo spregledala.
 • Izogibaj se jamranju, ker boš izpadla patetična: potrebuješ pomoč, ne usmiljenja.
 • Pismo končaj s predlogom, vabilom, izzivom … z nečim, kar jo bo spodbudilo, da ti odgovori.

Predmet: Nujno rabim uslugo
Besedilo: Draga Nika, bojim se, da mi do četrtka ne bo uspelo dokončati članka o novih trendih za jesen in zimo … razen če si mi pripravljena čisto malo pomagati. Te lahko peljem na kavo in ti razložim, za kaj točno gre? Hvala, Manca

2. Čas je za tvoje napredovanje in moraš na to opozoriti vrhovnega šefa

 • Že sam Predmet mora nanj narediti vtis. Lahko si tudi malo duhovita, saj ti bo njegovo pozornost prinesla ravno kršitev pravil.
 • Ne ukvarjaj se s podrobnostmi – bistveno mu boš povedala na štiri oči. (Ja, tudi to, da imaš že nekaj drugih ponudb za delo, a da bi bila najbolj srečna, če bi lahko ostala v svojem matičnem podjetju.)

Predmet: Tok-tok, predlog
Besedilo: Spoštovani g. Novak, zelo rada bi se z vami dobila na kratkem sestanku. V zadnjem času sem izpeljala veliko dobrih projektov za več revij in se obenem dodatno izobraževala. Iskreno verjamem, da sem staro delovno mesto prerasla in da bi bila na novem, odgovornejšem, za podjetje veliko bolj koristna. Res si ne želim, da bi moji možgani in moje ideje ostali neizkoriščeni!

V pričakovanju vašega odgovora (in termina) vas lepo pozdravljam, Anja

3.  V znano podjetje bi šla rada na razgovor za službo

 • Ne sme se čutiti, da je to le ena od tvojih premnogo prošenj za službo. V nekaj besedah dokaži, da poznaš njihovo dejavnost in da niti pod razno nisi ‘do konca obupana’ iskalka zaposlitve. Ne, ti bi rada delala točno v tem podjetju in vse drugo je zate samo rezervna možnost.
 • V pismu ponudi del svojega CV-ja za predjed, a ne pretiravaj s samohvalo.
 • Naslovnika dobro preveri na spletu, da mu boš lahko (rahlo, zelo rahlo) popihala na dušo.

Predmet: Prošnja za razgovor za službo
Besedilo: Spoštovani gospod Abramovič, pošiljam vam svoj življenjepis, ker verjamem, da imam prava znanja, sposobnosti in lastnosti za delo v vašem podjetju. Na vaši spletni strani sem zasledila, da izdajate odlično revijo v angleščini in nemščini. Sama sem diplomirala ravno iz teh dveh jezikov, imam dolgoletne novinarske izkušnje in celo prihajam iz ‘motoristične’ družine – moj oče je dolga leta delal za znanega proizvajalca motorjev. Upam, da se bova lahko kmalu srečala v živo ter se pogovorila o mojih delovnih in življenjskih izkušnjah. Prilagam tudi nekaj svojih člankov, ki sem jih napisala na temo motorjev in avtomobilov.

Vnaprej hvala za vaš odgovor, Alja Maček

4.  Sprla si se s sodelavko in bi rada naredila prvi korak do sprave

 • Že v Predmetu takoj navedi svojo željo po rešitvi neprijetne situacije, sicer bo tvoja e-pošta (jezno) končala v košu.
 • Ne omenjaj razloga, zaradi katerega ste se sprli, da ne bi bilo pismo neprijetno – bistveno je, da jo vabiš na kosilo in sprehod.

Predmet: Prosim, pogovoriva se!
Besedilo: Draga Petra, zelo mi žal za tisto, kar se je zgodilo včeraj. Zelo te spoštujem in vedno sva dobro sodelovali! Če si za, bi te po­vabila na kosilo, kjer bi se ob maksi vegetarijanski solati (vidiš, koliko sku­pnega imava!) v miru pogovorili, nato pa bi se še sprehodili čez park.

Sporoči mi, kako si s časom! Nina

Besedilo: Tina Torelli, foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri