Kako imeti uspešno kariero in fantastično zasebno življenje?

Vzpostavljanje ravnovesja med delovnim in prostim časom se velikokrat zdi nemogoče. Pa je! Cosmo ti predstavlja, kako lahko to dosežeš.

Kako imeti uspešno kariero in fantastično zasebno življenje? (foto: Getty Images) Getty Images
26. 8. 2016

Življenje vključuje trdo delo ne glede na to, kdo si in kaj počneš. Od tebe se pričakuje, da si uspešna v službi, razumevajoča in prijazna na družinskih srečanjih, da imaš izklesano telo in da obvladaš vse gibe na plesnem tečaju.

Preden se zvečer uležeš v posteljo, si povsem izčrpana od igranja različnih vlog in obveznosti, ki si jih morala opraviti po svojih najboljših močeh. Večino dneva preživiš v službi, kjer delaš stvari, ki te ne zanimajo, in imaš opravka z neprijaznimi strankami in sodelavci.

Komaj čakaš, da prideš domov in preživiš čas s svojo družino, vendar si ob prihodu domov povsem izčrpana in nejevoljna. Želiš si, da bi bila uspešna na delovnem mestu in hkrati prijazna, skrbna in razumevajoča v zasebnem življenju. 

Vzpostavljanje ravnovesja med delovnim in prostim časom se velikokrat zdi nemogoče.

Integralni svetovalec Karl Gostner pojasnjuje: “Ravnovesje je odvisno od tega, kako oblikujemo svoje življenje in kam usmerjamo svojo energijo. Pomembno je, da izločimo zunanje dejavnike in se osredotočimo nase, na svoje okolje in stvari, ki jih lahko nadzorujemo – svoje telo, misli in dušo.”

Čas je, da postanemo zavestno osredotočeni.

“Večinoma se osredotočamo na vzpostavljanje ravnovesja med delovnim in prostim časom, namesto da bi skrbeli za ravnovesje v zasebnem življenju in med opravljanjem dela. To je temeljnega pomena,” pravi Gostner. Cosmo ti predstavlja, kako lahko to dosežeš.

  • 1. Privošči si počitek

Kako pogosto ti telo sporoča, da je utrujeno, vendar mu ne prisluhneš?

“Naše telo nam vsak dan sporoča, kdaj je pripravljeno na počitek. Toda namesto da bi počivali, izkoristimo prosti čas za družabna omrežja ali gledanje televizije,” pravi Gostner. Ko si utrujena, se odpravi v posteljo. Brez izgovorov! Če imaš veliko nedokončanega dela, ga opravi zjutraj ali pa si delo razporedi čez dan. 

  • 2. Ustavi se in globoko vdihni

Kadar se znajdeš v stresni situaciji, bo tvoje telo odreagiralo na stres s pospešenim dihanjem, kar bo sprožilo strahove in ti preprečilo, da uživaš v svojem življenju.

“Upočasni svoj ritem in dihaj,” priporoča Gostner. S pomočjo umirjenega in globokega dihanja boš govorila počasneje in naredila manj napak, ker bodo tvoje misli bolj zbrane. Z globokim dihanjem boš pregnala skrbi in bolje spala.

TOP NASVET: Z 10-minutno meditacijo lahko odpraviš stres in se osredotočiš na svoje telo. Ulezi se na tla in začuti vsak del svojega telesa, od glave do prstov na nogi. Z meditacijo lahko vsak dan poskrbiš za sprostitev.

  • 3. Uporabi stopnice

Največja ovira pri doseganju uspehov na delovnem mestu in ohranjanju zdravja je čas. Najbrž na svetu ni ženske, ki bi v službi opravila vse obveznosti, se odpravila takoj po službi v fitnes in pripravila zvečer večerjo, ne da bi bila utrujena.

Vzemi si dovolj časa za redno telesno dejavnost, vsaj trikrat na teden. Preostale dneve v tednu pa vključi gibanje v svojo dnevno rutino. Uporabljaj stopnice namesto dvigala.

Med malico si privošči 10-minutni sprehod, jutro začni s tekom ali priljubljenim jogijskim položajem – pozdravom soncu. “Nič od naštetega ti ne bo vzelo veliko časa. Ne pozabi, da je malo gibanja bolje kot nič,” pravi Gostner. 

  • 4. Pokaži zanimanje za ljudi

Če preživiš veliko časa v službi, poskrbi, da je tvoje delovno okolje urejeno in polno dobre energije. Ko prideš v službo, vprašaj sodelavko, kako je preživela vikend, kako se počuti in s kom se trenutno videva. Najdi čas za vzpostavljanje dobrih odnosov s sodelavci in pokaži, da te zanima, kako se počutijo. “Povezovanje in skrb za druge nas napolnita z dobro energijo,” pravi Gostner. “Dolgočasna služba brez izzivov lahko po zaslugi dobrih odnosov postane zabavna in sproščujoča.” Sčasoma boš imela občutek, da imaš življenje tudi v pisarni.

TOP NASVET: “Vsakih 15 minut poglej skozi okno, da si spočiješ oči. Če ne sediš blizu okna, usmeri svoj pogled v najbolj oddaljeno točko v pisarni,” priporoča Gostner. Usmerjanje pogleda skozi okno ali v oddaljeno točko ti bo pomagalo, da se ne boš počutila omejeno in zatirano na delovnem mestu.

  • 5. Dnevnik opravljenega dela

Zelo hitro lahko pozabiš, koliko dela si opravila, kaj vse si se naučila in dosegla v enem dnevu. Najbrž se pogosto počutiš, kot da nisi naredila nič pomembnega in da nimaš dobrega življenja. To ne drži! Imaš življenje.

Vsak dan si pred spanjem vzemi čas, da zapišeš v dnevnik (ali v telefon) vse, kar si naredila in ugotovila v tistem dnevu. Presenečena boš, koliko dobrih stvari in ljudi imaš v svojem življenju.

  • 6. Bodi gospodarica svojega časa

Najbrž si že slišala, da moraš pred spanjem izklopiti vse elektronske naprave. Toda televizija, mobilne aplikacije in družabna omrežja so lahko tudi sproščujoči. Namesto da jih izklopiš, določi, koliko časa boš namenila njihovi uporabi. Privošči si največ eno uro na dan, da preveriš dogajanje na družabnih omrežjih, nato jih izklopi.

veselje

Preberi še: Zlata vredni nasveti uspešnih žensk, ki so s samozavestno držo uresničile svoje sanje

Po predlogi Sibongile Mafu priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Getty Images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri