Izborite si dobro plačo

Ugledno podjetje ponuja zanimivo delo, lastno pisarno, gibljivi delovni čas, možnost napredovanja, skratka sanjsko zaposlitev. Izbranka ste seveda vi, toda preden izrečete usodni "da", si izborite ustrezno plačo, sicer se lahko zaplete.

31. 1. 2002

Najemnina, številne položnice, računi, obleka, hrana, kozmetika, zabava, počitnice – vse to in še kaj prazni vašo denarnico iz meseca v mesec. Da boste zmogle kriti vse stroške in poleg tega kak tolar tudi prihraniti, stisnite pesti in si izborite plačo, kakršno potrebujete!

Če se ne boste same postavile zase, ne boste nikoli dobile tistega, kar želite. Delodajalec skoraj nikoli ne bo povedal, koliko vam je pripravljen največ plačati. Nekateri to naredijo, večina pa ne, ker upajo, da vas lahko zaposlijo za manj.

Zato vam bodo sprva ponudili nižji znesek, kot so ga v resnici pripravljeni plačati. To ustvari razpon in okrog tega razpona se vrtijo pogajanja. Poglejmo dva hipotetična primera. Če želi delodajalec najeti nekoga za največ 1200 tolarjev na uro, bo njegova začetna ponudba znašala 800 tolarjev. V tem primeru sega razpon od 800 do 1200 tolarjev na uro. Če pa je pripravljen plačati največ 3000 tolarjev na uro, potem bo sprva ponudil 2600 tolarjev. V tem primeru sega razpon od 2600 do 3000 tolarjev na uro.

Pogajajte se!

Zato se torej morate pogajati, in to z vso pravico za najvišji znesek. Delodajalčev cilj je, da prihrani denar, in vaš, da zaslužite čim več. Z nobenim od ciljev ni nič narobe in pogajanje o višini plače je na mestu, kadar vam delodajalec ponudi nižji znesek.

Da pa bodo pogajanja uspešna, si zapomnite pet pravil. Iztočnica za pogajanja o plači je stavek: “Hočemo vas!” Če delodajalec spregovori o višini plače, še preden je izrekel magični stavek “Služba je vaša!”, mu odgovorite: “Dokler ne boste povsem prepričani, da me hočete zaposliti, in dokler ne bom sama ugotovila, da bi res lahko pomagala pri opravljanju nalog podjetja, se mi zdi prezgodaj za pogovor o višini plače.”

To bo večinoma vžgalo. Toda recimo, da hoče delodajalec že v prvih dveh minutah izvedeti, kolikšno plačilo pričakujete.

Razorožite ga z izjavo: “Z veseljem bi se pogovorila o tem, toda ali bi mi lahko najprej razložili, kaj delo obsega?” Večinoma je to dober odgovor, lahko pa zgodi, da bo delodajalec zarenčal: “Ne igrajte se z mano. Vedeti hočem, kakšno plačo pričakujete!” Ups! Takšen delodajalec več kot očitno ne razmišlja o razponu, začetni znesek je tudi končni, pogajanja niso mogoča.

To se vam bo primerilo le pri tistih delodajalcih, za katere je višina plače glavno merilo pri odločanju, koga od denimo dvajsetih kandidatov bodo zaposlili. Če si službo zelo želite, boste morale pač kloniti. No, to je najslabša možnost. Pogosto se je mogoče pogajati o višini plače, seveda če razpravo o tem prihranite za konec. Zakaj? Zato, ker vam bodo na koncu pogovorov, če boste na njih blestele, ponudili višjo plačo, kakor so sprva nameravali.

Sedemindvajsetletna Manja, tiskovna predstavnica, pripoveduje: “Delo tiskovne predstavnice so mi ponudili povsem nepričakovano, toda kljub temu sem bila na pogovorih zelo prepričljiva. Na koncu so me vprašali, kakšno plačo želim. Ker nisem vedela, kakšni so osebni dohodki v podjetju, sem bleknila precej visoko številko. Delodajalec je ves osupel izjavil, da je znesek nekoliko previsok, zato sem ga vprašala, koliko lahko ponudijo, in pogodila sva se za malce nižji znesek.

A kljub temu sem si izborila precej višjo plačo, kot so mi jo bili sprva pripravljeni ponuditi.” Nikoli ne omenite zneska prve. Ko med pogovorom za službo delodajalec spregovori o plači, počakajte, da bo omenil tudi znesek oziroma višino. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da v tej tekmi potegne krajši konec tisti, ki prvi omeni višino plače.

Neizkušeni delodajalci tega ne vedo, izkušeni pa, zato vas bodo skušali zvabiti v past z na videz nedolžnim vprašanjem: “Kakšno plačo pričakujete?” Nikar ne mislite, da iz prijaznosti sprašujejo, kaj si želite. Pa še kaj! Upajo, da boste prve omenile znesek, in seveda potegnile krajšo. Zato, če je le mogoče, v tem primeru odgovorite: “To delovno mesto ste oblikovali vi, zato morate imeti v mislih tudi znesek, in rada bi izvedela, kolikšen je.”

Izračunajte, koliko potrebujete. Lahko se tudi zgodi, da je delodajalčev najvišji znesek, ki ga je pripravljen ponuditi, še vedno nižji od minimalnega zneska, ki ga potrebujete. Na primer, če za golo preživetje potrebujete 150.000 tolarjev na mesec, v podjetju pa so vam pripravljeni plačati največ 100.000 tolarjev.

Kako se izogniti neprijetni zagati in glavobolu, ko po sprejetju službe ugotovite, da je vaša plača premajhna za kritje vseh stroškov? Vzemite svinčnik in papir ter naredite podroben seznam mesečnih stroškov v naslednjih kategorijah:

 • stanovanje (najemnina, elektrika, plin, voda, telefon, odvoz smeti ...)
 • hrana
 • obleka
 • avto oziroma prevoz (bencin, popravila, avtobus, vlak …)
 • zavarovanje (avtomobilsko, zdravstveno, življenjsko ...)
 • vzdrževanje drugih družinskih članov
 • izobraževanje (tečaji, seminarji ...)
 • krediti (odplačevanje avtomobila, stanovanja ...)
 • prihranki
 • pokojninski oziroma rentni skladi
 • razvedrilo (kino, revije, darila)

Zneske seštejte in rezultat je plača, ki jo potrebujete. Pa še nasvet: naredite dve različici zgornjega izračuna: enega z izdatki, ki bi jih rade imele v idealnem primeru, in drugega z minimalnimi izdatki. Tako boste izračunale tudi spodnjo mejo, pod katero si življenja nikakor ne morete predstavljati.

Raziščite višino plač. Se sprašujete kako izvedeti, kdaj je delodajalčeva prva ponudba samo začetna in kdaj končna? Preprosto, pred pogajanji o plači preučite plače v podjetju, v katerem se želite zaposliti, in sorodnih podjetjih. Dvomite, da se to izplača? Naj vas prepričajo naslednje številke. Recimo, da boste za iskanje teh podatkov potrebovale dva ali tri dni.

In recimo, da na osnovi te raziskave lahko zahtevate in dobite 30.000 tolarjev višjo plačo, kot bi jo sicer. Samo v naslednjem letu boste za nagrado zaslužile dodatnih 360.000 tolarjev. Ni slabo za tri dni dela, kajne? In ne pozabite, znesek je lahko še višji. Že razmišljate, kako se boste lotile raziskave? Preprosto pravilo se glasi: pogovorite se z ljudmi, s tistimi, ki opravljajo enako delo v drugem podjetju.

Ali pa se pogovorite z delavci bližnje univerze ali šole, ki takšne ljudi usposabljajo. Profesorji pogosto vedo, koliko zaslužijo njihovi diplomanti. Knjige, knjižnice in internet uporabite šele kot drugi ali zadnji vir. Pa še nekaj nasvetov, da vam bo detektivsko poizvedovanje šlo lažje od rok. Najlažje boste ugotovile, koliko znaša plača za nekvalificirano delo, na primer v restavraciji za hitro hrano.

Raziskave o plači vam tako rekoč ne bo treba opraviti, saj so plačila za tovrstno delo fiksna. Plačajo, kolikor plačajo. Najbolje bo, da za podatke o plačilu povprašate poslovodjo, seveda s pretvezo, da se za tovrstno delo zanimate. Vaša detektivska naloga bo nekoliko težja, ko boste raziskovale plačila zahtevnejših del. V nekaterih podjetjih so plače skrivnost in nikakor se vam ne bo uspelo dokopati do želenih podatkov.

V tem primeru se odpravite v konkurenčno podjetje in se s človekom, ki je pooblaščen za zaposlovanje, pogovorite, kakšna delovna mesta so na voljo. Pri tem je razumljivo, da povprašate tudi o višini plače za posamezno delo. Sicer še vedno ne boste vedele, koliko znaša plača v podjetju, v katerem se želite zaposliti, a vedele boste, koliko plača konkurenca, in to je dober približek.

Podatke o plači včasih najdete tudi v oglasih, čeprav višina večinoma ni omenjena. Ugotovite, kolikšna je najnižja in kolikšna najvišja plača in kje se skrivajo vzroki za te razlike. Raziskave o plačah se lahko lotite tudi tako, da poiščete agencije za posredovanje začasnega dela in prek njih obiščete več podjetij. Dogovor o plači naj bo zapisan v pogodbi.

Tako, naredile ste raziskavo o plačah, pred vami so samo še pogajanja z delodajalcem. Ko slednji omeni znesek, ki ga je imel v mislih, odgovorite: “Seveda se zavedam vseh težav, s katerimi se danes borijo podjetja, vendar sem prepričana, da moja produktivnost opravičuje plačo v razponu od ...”

Zdaj je čas, da omenite znesek blizu vrha njihovega razpona. V veliko pomoč vam bo razlaga, kako boste zaslužile ali prihranile denar za podjetje. Ne pozabite na dodatne ugodnosti, kot so življenjsko in zdravstveno zavarovanje, povračilo potnih stroškov itd., ki lahko plačo še povečajo.

Ko na pogajanjih dosežete želeno višino plače, ne pozabite zahtevati, da se to navede v pogodbi o zaposlitvi, saj mnogi vodstveni delavci radi pozabijo, kar so obljubili med pogovorom za zaposlitev. Vsak teden zabeležite svoje dosežke v novi službi, vsak konec tedna jih zapišite v zasebni dnevnik.

Svoje dosežke enkrat na leto strnite na eni strani in jih pokažete nadrejenemu, ko boste menile, da si zaslužite povišek ali napredovanje. Takim dokazom vaše uspešnosti se bo le težko uprl.

Ne prehitevajte

Richard Nelson Bolles, avtor uspešnice "Kakšne barve je vaše padalo" svetuje: O višini plače se pogovarjajte, ko ...

 • bodo delodajalci spoznali vaše najboljše lastnosti in ugotovili, da zelo izstopate med vsemi prosilci
 • boste ugotovile, ali so delodajalci neomajni ali prilagodljivi
 • boste na zadnjem pogovoru za delovno mesto
 • boste natančno seznanjene s tem, kaj delo obsega
 • boste odločene, da vam razpisano delovno mesto povsem ustreza

Andreja Drev

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri