Barbara Pia Jenič: Sanjaj svoje sanje

Barbara Pia Jenič je igralka, režiserka, direktorica in umetniška vodja lastnega gledališča Senzorium, tokrat pa smo z njo govorili predvsem o pedagoškem delu v Dramski šoli Barice Blenkuš.

Barbara Pia Jenič (foto: Aljoša Rebolj) Aljoša Rebolj
23. 8. 2011 | Promocijsko sporočilo

Skozi leta ste pridobili ogromno igralskih izkušenj, že 14 let pa svoje znanje delite s slušatelji v Dramski šoli Barice Blenkuš. Kateri program poučujete in kaj lahko svojim slušateljem kot pedagoginja ponudite?

Vodim intenzivni program za dijake, študente in odrasle. Nudim jim intenzivno kukanje v najbolj skrite kotičke samih sebe, ki dajejo najplodnejši material za ustvarjanje. V strogo igralskem smislu prebudimo speče materiale in potenciale, nato pa najdemo še orodja, s katerimi te potenciale oblikujemo v like, karakterje v določenem prizoru ali kontekstu.

Kaj pridobijo slušatelji vašega programa v DŠBB, tako gledališko kot osebnostno?

Izobraževanje jim da vpogled v različne vloge in situacije v življenju ter različna doživljanja le-teh. Česar v življenju nismo izkusili, lahko prvič na odru. Zasebno in osebnostno bolj čustveno dozorijo in pridobijo več vpogleda v motive določenih reakcij, posledično prepoznavajo ter se naučijo brati motive in ozadja človeških reakcij, skozi neizgovorjeno, govorico, mimiko telesa ter podtekst. Brati podtekst je čarobni ključ prepoznavanja. In podtekst naredi vlogo, saj nikoli ne sporočamo le tega, kar neposredno izgovorimo, ampak sporočamo pretežno s podtekstom. Gledališko jih v enem letu pripravim na vsaj eno vlogo, ki jo pokažejo v končni produkciji na odru. Na podlagi tega procesa pa pridobijo orodja za ustvarjanje drugih ter vsa orodja za uspešen javni nastop.

Nedvomno ste uspešna in raznovrstna ženska. Kakšen je vaš recept za uspeh in kaj bi svetovali našim bralkam?

Moj nasvet je: sanjaj svoje sanje in piši svojo zgodbo. Ne primerjaj se z drugimi. Vrba se nikoli ne pritožuje, da ni hrast. Ptič nikoli ne joče, zakaj ni pes ali katera koli druga žival. Vsako živo bitje ima svoje potenciale in svoje omejitve. Samo uporabiti jih je treba čim bolj konstruktivno, ustvarjalno
in dobro za okolje, v katerem živimo. Seveda pa jim svetujem tudi vpis v Dramsko šolo Barice Blenkuš, bodisi če sanjajo o igralski karieri ali pa bi se rade preizkusile v dramski igri, premagale tremo ter se naučile nekaj o sebi ter ravnanju v različnih življenjskih situacijah.