8 super finančnih nasvetov, da ne boš nikoli več brez ficka

Ti spet ostane preveč dni z izpraznjeno denarnico in kartico? Preden si sposodiš še več, dovoli, da ti skupaj s finančno svetovalko Ano Vezovišek, ki pravkar končuje knjigo na to temo, pokažemo, kako lahko dosežeš, da boš imela dovolj denarja do naslednje plače – in še dlje.

8 super finančnih nasvetov, da ne boš nikoli več brez ficka (foto: Getty Images) Getty Images
30. 6. 2015

Če te obremenjuje kredit ali če zapravljaš brez nadzora in presegaš to, kar si lahko privoščiš, se ti lahko zdi, da tvoja plača izgine, še preden se ti usede na račun, kajne?

In ko si brez ficka še pred koncem meseca, si je še preveč lahko sposoditi denar le zato, da bi preživela do naslednje plače. Toda ustavi se!

Medtem ko si je mamljivo sposoditi nekaj denarja na hitro – od prijateljic, mame ali celo tako, da se še bolj zadolžiš pri banki – le da boš nekako dočakala naslednji mesec, si s tem le koplješ globljo jamo. Kako greš torej lahko naprej, če tvoja plača (ja, premajhna je!) ne pokriva tega, kar zapraviš?

➔ Označi v koledar

Označi plačo na svojem koledarju in se zavedaj predora med dnevi. Prepričaj se, da že vnaprej veš, kateri meseci imajo pet vikendov med plačami in kateri imajo štiri – peti vikend te lahko porine v rdeče številke, zato se pripravi vnaprej in raje povabi punce k sebi na večerjo in koktajle (vsaka naj prinese nekaj s seboj), namesto da greste zapravljat v mesto.

➔ Nadzoruj svoj dolg

Če imaš težave s plačevanjem obrokov, ne ignoriraj težave, ker upaš, da bo izginila sama. Pojdi do banke, preveri, ali obstaja možnost spremembe pogojev kredita. Poišči novo banko, ki ti bo morda ponudila boljše pogoje poslovanja. Obstajajo boljše možnosti.

➔ Zmanjšaj zapravljanje

Pica z dragim tukaj, nova oblekica tam ... Grozljivo je, kako hitro se naberejo majhne stvari, ki si jih privoščiš. Poskusi prepoznati razliko med 'želim si kupiti' (oblekico) in 'moram zapraviti' (najemnina, bencin, položnice ...).

Ali kot pravi finančna svetovalka: "Najprej moraš vedeti, kam sploh gre tvoj denar! Kako to ugotoviš? Tako, da natančno vodiš vse svoje prihodke in odhodke. Že po prvem mesecu ti bo jasno, katere stvari ti prinašajo zadovoljstvo in katere ne. Mogoče boš ugotovila, da res ne potrebuješ treh kav na dan in da ti je ena dovolj. Že samo s tem boš prihranila okoli 60 evrov mesečno. Ali pa da za obleke mesečno porabiš 100 evrov, potem pa jih morda oblečeš enkrat ali dvakrat. Porabo načrtuj vnaprej.

Svoj prihodek vsakega prvega v mesecu (in ne takrat, ko dobiš plačo – to je že nadgradnja, ko ne živiš več od plače do plače) porazdeli po posameznih kategorijah in določi, koliko boš ta mesec porabila za hrano, oblačila, kozmetiko, avto itd. In vse, kar moraš storiti, je, da se tega držiš. Tako se ti nikoli več ne bo zgodilo, da bi prekoračila svoj budžet."

➔ Pravilno določi budžet

Najlažje je živeti znotraj svojih zmožnosti. "To boš najlažje dosegla tako, da boš pazila, da zapraviš manj, kot zaslužiš. Plačevanje počitnic na obroke, telefon na obroke, računalnik na obroke, uporaba kreditnih kartic, limit ... To vse pomeni, da kršiš eno od temeljnih pravil. Spravi se v red in začni slediti svojim stroškom," pravi Ana Vezovišek.

Najbolje si je zapisati seštevek denarja, ki ga moraš zapraviti vsak mesec: najemnina, kredit, prevoz, položnice itn. Potem pa ta seštevek odštej od svoje plače. To, kar ti ostane, deli s štiri, in dobila boš številko, ki jo imaš na voljo za zapravljanje vsak teden.

Če težko ostaneš znotraj te številke, pusti kreditno kartico doma in s sabo vzemi le gotovino, ki jo imaš na voljo. Lažje boš videla, kam gre denar, če boš imela gotovino v rokah.

➔ Pojdi na denarno dieto

Postavi se na zelo strogo denarno dieto za nekaj mesecev, med katerimi ne boš zapravila prav nič več od tega, kar nuj­no moraš, obenem pa poskusi zaslužiti še kaj dodatno. Zdaj je čas, da prodaš stara oblačila in modne dodatke na Ebayu! Ves denar, ki ti ostane, porabi za odplačevanje dolga, in to delaj, dokler dolg ne bo poplačan. Šele takrat lahko spet začneš zapravljati denar za zabavne stvari.

Na dolgi rok je razporejanje denarja pravzaprav spremenjena miselnost. Budžet je kot dieta: spremeniti moraš življenjski slog in razmišljanje ter se ne vračati na stara pota zapravljanja brez premišljevanja.

Navadi se voditi budžet in se ga držati. Celo milijonarji ga imajo. In verjemi, če ustvariš budžet in se ga držiš, to ni nujno omejujoče, vsaj ne takrat, ko poplačaš svoje dolgove. In tudi ne pomeni popolnega konca vsega zapravljanja ali zabave. Resnica je, da bo imel dobro pripravljen budžet vključene tudi določene užitke.

➔ Znebi se svojih dolgov

Ana ti svetuje: "Seštej vse svoje obveznosti, kredite, trajnike, limite, in naredi realni načrt, kako jih boš čim prej poplačala! V ta namen usmeri čim večji del dohodkov, da se znebiš dolgov, najprej najdražjih. Ko se boš znebila enega, denimo limita, ta znesek dodaj tistemu, ki ga že plačuješ za drugo obveznost, denimo kredit."

➔ Nehaj si izposojati

Nabiranje dodatnih dolgov na kreditni kartici, le da bi preživela do konca meseca, je nevarna igra. Izposojanje denarja na kreditno kartico je podobno izposojanju od oderuha. Obresti so precej visoke, in če zamujaš s plačilom, lahko zrastejo še dodatno.

Kreditne kartice so za to, da si olajšamo življenje s tem, da ni treba okrog prenašati gotovine, in ne kot vir posojil. V idealnem primeru se morajo odplačati pravočasno in v celoti vsak mesec.

➔ Nauči se vrednosti denarja

Trdno delaš, da boš zaslužila svoj denar, kajne? Ko boš torej naslednjič začutila skušnjavo, da ga zapraviš za nekaj, česar si ne moreš privoščiti, poskusi naslednje orodje: svoj letni zaslužek deli z 2000 (kar je povprečno število delovnih ur, ki jih polno zaposlena oseba opravi v letu). Ko boš naslednjič želela kupiti obleko, za ka­ tero lahko izračunaš, da bi te stala devet ur dela, se vprašaj, ali je res vredna devet ur tvoje energije.

Spletne strani za varčevanje

Obstaja ogromno spletnih strani in aplikacij, ki jih lahko uporabljaš kot orodje za nadzorovanje svoje porabe denarja. Tukaj je nekaj najboljših:

MOJBUDGET.COM je aplikacija, s pomočjo katere imaš popoln nadzor nad porabo in ki te opozori vsakokrat, ko prekoračiš predvideni budžet, obenem pa te z nasveti uči, kako ravnati z denarjem.

MINT.COM ti omogoča, da slediš svojim stroškom, ustvarjaš sebi prilagojen budžet in celo zastavljaš dolgoročne finančne načrte. Ko boš naredila te načrte, boš lahko sledila svojemu napredku. Obstajajo tudi različice za tablice in pametne telefone.

DEBTGOAL.COM – vanj vneseš osebne podrobnosti, obresti in najmanjši dovoljen obrok, nato pa ti izriše grafikon, ki kaže, koliko časa boš potrebovala, da boš odplačala dolg za različne zneske mesečnega odplačevanja. Sledi svojem napredku in prejmi spodbudo, da se držiš svojega načrta za zmanjšanje dolga.

BUXFER.COM je odličen, če živiš s sostanovalko, s katero moraš deliti stroške najemnine in hrane. Ta spletna aplikacija za nadzorovanje porabe denarja ti pomaga tudi z nadzorom bančnega računa in budžetom, kar je odlično za sledenje dolgovom, nadzorovanje zapravljanja in delitev stroškov.

Po predlogi Aoife Stuart-madge in Brooke Sever priredila Petra Arula

Preberi še: Slavni izumi žensk, ki so danes nepogrešljivi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri