Tako sta se enega večjih izzivov v partnerski zvezi lotila Lili Žagar in Marko Potrč

Eden od pomembnejših izzivov v partnerski zvezi so zagotovo tudi skupne finance. Le te so možne, ko se oba partnerja zavestno odločata, da si delita dobro in slabo – tudi na tem področju – kot sta se za to odločila Lili Žagar in Marko Potrč.

Tako sta se enega večjih izzivov v partnerski zvezi lotila Lili Žagar in Marko Potrč (foto: Promo) Promo
8. 5. 2017 | Promocijsko sporočilo

»Zavzeto določita finančna pravila in se jih držita,« svetuje strokovnjakinja za partnersko in družinsko problematiko ter za vzgojo otrok Melita Kuhar iz Svetovalnice, s katero se je povezala Prva osebna zavarovalnica, da bi še bolje predstavila dogajanje na tem pomembnem področju.

Odločitev za skupne finance

Pari ubirajo različne strategije upravljanja z denarjem, marsikatera partnerska kriza pa pogosto nastane tudi zaradi konfliktov glede denarja in upravljanja z njim– še posebej, kadar pride do prevelikih izdatkov, nekontroliranega zapravljanja ter zadolževanja.

Temu pa se lahko izognejo z vnaprejšnjim načrtovanjem in skupnim varčevanjem, kar pozitivno vpliva tudi na partnerstvo. O skupnih financah naj se partnerja začneta pogovarjati, ko se odločata za skupno življenje – takrat sta to storila tudi Lili in Marko – in za večje nakupe.

Lili se zaveda, da zna kdaj kakšen evro tudi impulzivno zapraviti, Marko pa je tisti, ki večinoma pred nakupom vse dobro razišče

Če tudi na področju financ par drži skupaj, je nepremagljiv in se ob sprotnem, preudarnem razmišljanju lažje sooča tudi z nepredvidljivimi življenjskimi situacijami. Zaveda se, da lahko s skupnimi močmi, načrtovanjem denarnega toka in dolgoročnim varčevanjem živi trajnostno ter kakovostno, pravi Kuharjeva.

Kdo je bolj racionalen z denarjem – moški ali ženske?

Lili se zaveda, da zna kdaj kakšen evro tudi impulzivno zapraviti, Marko pa je tisti, ki večinoma pred nakupom vse dobro razišče in premisli: »Jaz sem od nekdaj deloval tako, da sem čakal tako dolgo, da sem si lahko privoščil točno tisto stvar, ki sem si jo želel. Zelo nerad sprejemam kompromise. Zato čakam, da mi zmožnosti dopuščajo točno tisto stvar, ki jo potrebujem ali si jo želim.«

Melita Kuhar

Vendar je to seveda odvisno od posameznika. Kuharjeva na splošno ne opaža specifičnega trenda: »Menim, da je gospodarska kriza dodobra premešala štrene tudi v partnerskih in družinskih odnosih in da se čedalje več partnerjev z lastnimi prihodki vede čedalje bolj racionalno.«

Več nasvetov strokovnjakinje Melite Kuhar in izkušenj Lili Žagar ter Marka Potrča vas čaka na Facebook strani Prva pri življenjskih odločitvah. Več informacij in ponudbo Prve osebne zavarovalnice preverite na: www.prva.net.