7 pravil, da bo tvoja prebava popolno delovala

Si vedela, da je črevesje organ z največjo površino v telesu? Kaj pa to, da zdravniki trdijo, da se tvoje zdravje začne prav tu?

7 pravil, da bo tvoja prebava popolno delovala (foto: shutterstock) shutterstock
9. 10. 2018 | Promocijsko sporočilo

Skoraj gotovo pa poznaš občutek, ko ne moreš na veliko potrebo oziroma se pri tem počutiš kot na mučilnem stolu. In to ti dejansko lahko pokvari dan! Le kdo si želi hoditi naokrog kot preveč napihnjen balon?

Najprej nekaj dejstev:

- Tvoje črevesje je dolgo okoli 8 metrov, njegova površina pa je zaradi črevesnih resic kar okoli 400 m². Si lahko znotraj sebe predstavljaš vilo s toliko kvadrati?

- Črevesje ima veliko vlogo v tvojem telesu. Zanj je zato treba skrbeti, naj ne bo samo po sebi umevno, da ta 'tovarna' brez vzdrževanja deluje optimalno. Dobra, redna prebava, ki se odvija v njem, vpliva na tvoje celotno počutje in zdravje.

- V 'črevesni tovarni', ki ne deluje pravilno, se začnejo nabirati strupeni odpadki (s sodobnimi prehranjevalnimi navadami se jih lahko tu v 70 urah nakopiči tudi do 10 kg), ki zavirajo normalno delovanje črevesja. Posledica nalaganja strupenih oblog na stenah črevesja je, da se skozi črevesno steno absorbirajo v krvni obtok.

- Če prebava ne deluje dobro, ne gre le za prebavne motnje in nadležno napihnjenost, ki konec koncev kazi tudi tvoj videz, gre tudi za zmanjšano odpornost, utrujenost, glavobol, alergije, težave s kožo.

Zdaj pa k rešitvam:

1 Vlaknine, vlaknine, vlaknine

Že ptički na veji čivkajo to besedo. Saj veš, kje jih dobiš, ne? Sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice, stročnice. Če jih zaužiješ dovolj, črevesju olajšaš delovanje. Ministrstvo za zdravje kot optimalen dnevni vnos priporoča najmanj 30 gramov vlaknin.

2 Voda in še enkrat voda

Vlaknine delujejo še bolje, kadar jih združimo z vodo. V stiku z vodo namreč tvorijo naravni gel, ki potuje po prebavnem traktu ter nase učinkovito veže vse strupene snovi in obloge. Blato postane mehkejše in lažje za odvajanje.

3 Jej redno, zdravo in počasi!

Vsak izpuščen obrok je za telo stres, zaradi nerednega prehranjevanja pa posledično postane neredna tudi prebava. Zato jej redno in si za vsak obrok, ki si ga seveda pripraviš premišljeno, z zavestno izbranimi živili, vzemi čas. Jej tudi v miru, počasi in dobro žveči, saj s tem olajšaš prebavo.

4 Miganje

Zaprtost je posledica lenega črevesja, ki ga lahko v ponovni zagon spravimo z gibanjem. Ko se gibaš, telo prejme več kisika, posledično pa vsi procesi hitreje in bolje delujejo. Sploh je priporočljivo in učinkovito kolesarjenje. Če ti je zunaj prehladno in nimaš sobnega kolesa, se preprosto ulezi na hrbet, dvigni noge v zrak in kolesari na namišljenem kolesu, desetkrat naprej in desetkrat nazaj.

5 Ne ignoriraj potrebe po odvajanju

Če to počneš, lahko na dolgi rok povzročiš zaprtost. Naravni odvajalni refleks spodbujaš tako, da se nanj odzoveš in ne odlašaš z odvajanjem. Poveži se s svojim telesom in sledi njegovemu klicu.

6 Odvajalom reci ne!

Seveda želiš svoje prebavne težave čim prej odpraviti, a z odvajali ti to žal ne bo uspelo! Ta napravijo več škode kot koristi, saj pogosto pride do porušenja elektrolitskega ravnotežja, kar povratno spet povzroča zaprtje. Ravno tako se zaradi odvajal črevo poleni, to pa vodi v še težje stanje. Pa tudi … velika potreba po zaužitju ni ravno prijetna.

7 Naravna pomoč

Če se ti zdi tvoja prehrana vseeno premalo bogata z vlakninami in če čutiš, da tvoja prebava ni optimalna, kot kraljica med vlakninami slovi psilium, ki vsebuje kar 71 gramov topnih vlaknin na 100 gramov teže. Med drugim jo v najčistejši obliki in edinstveni kombinaciji z izvlečkom slive najdeš v prehranskem dopolnilu Psylliox, ki v nasprotju z agresivnim delovanjem odvajal na črevesje vpliva povsem naravno, zato ti ne bo treba teči na stranišče takoj, ko ga zaužiješ. Aktivne vlaknine namreč potrebujejo svoj čas, da delujejo, saj spodbudijo naravno gibanje črevesja.

Če bi rada aktivne vlaknine Psylliox brezplačno preizkusila in poskrbela za lažje odvajanje in učinkovito čiščenje črevesja, bodi pozorna na prihodnje objave na temo prebave in vlaknin psiliuma.