2024 Promocijsko sporočilo

Vozniški izpit - DA ali NE?

21. 6. 2024
Deli
Vozniški izpit - DA ali NE? (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda se ti zdi vprašanje čudno, ker valda je izpit za avto nekaj, kar moraš imeti. A če dobro premisliš ... 

Debata okrog tega, ali narediti vozniški izpit takoj, ko nam to omogoči zakon, ali raje počakati na kakšen bolj primeren trenutek, se zlasti tistim, ki ne živijo v mestu, morda zdi povsem nesmiselen. Ker itak, da moraš takoj narediti izpit, da ti končno ni več treba stalno nekoga žicat za 'ride'.

Tistim, ki živijo v mestu oziroma na ožjem obrobju, pa se najbrž ne mudi tako zelo. Ker lahko tako rekoč povsod pridejo tudi peš, s kolesom ali javnim prevozom. Zakaj bi torej zapravljali čas in denar za izpit, če pa je toliko drugih stvari bolj pomembnih. Izpit bo že počakal, dajmo najprej žurat, it na maturantski izlet, končat srednjo šolo.

Pot do vozniškega izpita je daljša, kot se ti morda zdi

Oba vidika sta 'on point' in jasno je, da odločitev za vozniški izpit ni tako samoumevna, kot se morda zdi. Ker izpit ne pade kar z neba, zahteva kar nekaj časa in učenja. Začne se veliko prej, preden sploh sedeš za volan. Najprej moraš opraviti zdravniški pregled, izpit prve pomoči ter tečaj cestnoprometnih predpisov.

Profimedia

Nato sledijo teoretični del vozniškega izpita, najmanj 20-urno praktično usposabljanje oziroma vožnje z učiteljem in izpitna vožnja. Vse to seveda ni zastonj. Skupna cena pridobitve vozniškega izpita znaša toliko, kot povprečna slovenska neto plača, torej tam okrog 1.500 evrov - če ga narediš v prvo! Jup, res je, številka, ob kateri se ti lahko kar zavrti v glavi.

Stroški, stroški, stroški ...

Toda tu se stroški šele začnejo. Za nakup svojega avta na začetku najbrž ne boš imela keša, tako da se ti s tem še ne bo treba obremenjevati. A tudi, če si avto sposodiš od staršev ali starejših bratov in sester, bo treba natočiti gorivo, prispevati za vzdrževanje in zavarovanje, menjati gume ...

Promocijsko gradivo

Stroškom kar ne bo videti konca. Poleg tega moraš do dopolnjenega 21. leta oziroma dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja opraviti še program dodatnega usposabljanja oziroma varno vožnjo.

Zagotovo se ti zdi kar nekaj od naštetega povsem 'overrated' in odveč, ti pa lahko povemo, kaj ti kot mladi voznici, vsekakor ne bo odveč - to je zavarovanje Mladi voznik Zavarovalnice Triglav. Namenjeno je mladim voznikom z manj kot 3 leti vozniških izkušenj in tako imenovanim L-voznikom, ki lahko od 16. leta dalje vozijo s spremljevalcem.

Avto, ki ga vozim, je že zavarovan, zato ne rabim dodatnega zavarovanja!

To ne drži! Ker imaš kot mlada voznica manj izkušenj v prometu, bo pri zavarovanju avtomobila zavarovalnica obračunala doplačilo za povečano nevarnost mladega voznika. Ta dodatek mora biti plačan pri vseh avtomobilih, ki jih voziš, saj boš morala sicer v primeru nesreče plačati obvezno soudeležbo pri škodi, ki znaša do 30 % celotne škode in do 30 % škode na tvojem vozilu - tudi če ima avto polno kasko zavarovanje.  

Promocijsko gradivo

No, zavarovanje Mladi voznik, s katerim lahko nadomestiš prej omenjen dodatek k premiji, pa ni vezano na avtomobil, temveč na voznika. To pomeni, da ti v primeru prometne nesreče ne bo treba kriti stroškov, ne glede na to, pri kateri zavarovalnici v Sloveniji je zavarovan avtomobil, ki ga boš vozila - pa naj bo tvoj, očetov, sestrin, najet ali služben.  

Poleg tega ti sklenitev zavarovanja Mladi voznik prinaša tudi prihranek pri premiji s popusti:

  • do 20 % z uporabo aplikacije DRAJV,
  • 20 % z uporabo samo enega vozila,
  • 10 % z opravljeno varno vožnjoi ter
  • do 40 % s Triglav kompletom.  

Debata, ki se je razvila v snemanje zanimivega TikTok videa

O plusih in minusih vozniškega izpita so pred dnevi v naši pisarni debatirala tudi letošnja HudJob dekleta. Kaja in Vanesa ga namreč imata, Stella še ne in zanimivo je bilo slišati argumente za in proti. Zabeležili smo si nekaj najpomembnejših, več pa izveste v spodnjem TikTok videu.

ZA

  • svoboda (lahko greš kamor ti paše, ko ti zapaše)
  • večja samozavest
  • vedno na voljo za 'ride'
  • ne rabiš se uskajevati z drugimi
  • ni ti treba izgubljati časa z javnim prevozom  

PROTI

  • vsi te žicajo za 'ride'
  • če nimaš svojega avta, moraš ves čas nekoga prositi zanj
  • na bencinski črpalki zapraviš pravo bogastvo
  • stroški nakupa in vzdrževanja vozila
  • med vožnjo te ne rabi skrbeti za promet, mirno lahko čekiraš TikTok in Instagram vsebine   
@cosmopolitan.si Kaj pa ti? Si voznica ali passenger princess? 👸🏼💕 #Zavarovalnicatriglav #mladivoznik #zavarovanje #mladivoznik #vsebovredu #zavarovanje #Pazito #hudjob #cosmo #cosmosi ♬ original sound - Cosmopolitan.si 💓

Projekt podpirajo: