2024 Promocijsko sporočilo

Si ravnokar naredila izpit za avto? Potem moraš nujno vedeti TO!

21. 6. 2024
Si ravnokar naredila izpit za avto? Potem moraš nujno vedeti TO! (foto: Profimedia)
Profimedia

A veš tisti občutek, ko ti končno ni več treba nekoga žicat, da te kam zapelje? Jup, temu se reče svoboda, ko imaš enkrat vozniški izpit! Če si ga že naredila, potem veš, o čem govorimo, v kolikor ga še nimaš, pa kar hitro in pogumno!
 

No, hitro se ga spravi delat, potem pa ne preveč pritiskat na plin. Hitrost je namreč glede na podatke Javne agencije za varnost prometa eden od glavnih vzrokov na prometne nesreče - tudi pri mladih!  

V nadaljevanju ponujamo 5 nasvetov, upoštevanje katerih te lahko zavaruje pred udeležbo v prometni nesreči in ti prihrani kar nekaj strahu, skrbi, pa tudi denarja. Ne izpit niti kazen namreč nista poceni ...  

1) Previdno in po predpisih  

Si vedela, da prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti najbolj pogosto povzročajo mladi med 18. in 34. letom starosti? Če k temu prišteješ še nepravilno prehitevanje in izsiljevanje prednosti, lahko hitro pride do izgube nadzora nad vozilom, ki je pri visokih hitrostih lahko smrtno nevarno. Zato naslednjič dobro premisli, preden stopiš na plin!  

2) Red je vedno pas pripet  

Kaj storiš takoj, ko se usedeš za volan? Če je tvoj odgovor 'Pripnem si varnostni pas', potem si že skoraj za polovico zmanjšala verjetnost težke poškodbe v primeru prometne nesreče. A ne le ti, tudi tisti, ki se peljejo s tabo, morajo biti nujno pripeti, zato jih naslednjič kar ostro opomni, da brez pripetega varnostnega pasu ne morejo iti s teboj.    

Profimedia

3) Alkohol in volan nista frenda  

Si vedela, da je alkohol največkrat krivec prometnih nesreč z najtežjimi posledicami? Nič čudnega, glede na to, da se že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Že če spiješ samo en kozarec, nikar za volan: pokliči starše ali taksi!  

4) TikTok in Instagram lahko počakata  

Včasih se je javnost zgražala nad vozniki avtomobilov, ki so se pogovarjali po telefonu, danes pa ni nič nenavadnega, če med vožnjo posnameš video, ga objaviš na TikToku oziroma Instagramu in se pohvališ s hitro vožnjo, kul outfitom ali dobro družbo. Nikar, s tem ne spravljaš v nevarnost samo sebe, temveč tudi sopotnike in druge udeležence v prometu!  

5) Ne pozabi na zavarovanje  

Prva leta za volanom so najbolj kočljiva, kar potrjuje tudi podatek, da so mladi od 18-24 leta starosti v povprečju pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah - tudi kot povzročitelji nesreč. Tvoja vožnja namreč še ni avtomatizirana, slabše presojaš različne situacije v prometu in težje prepoznaš potencialne nevarnosti.

Prav zato potrebuješ posebno zaščito. Zagotoviš si jo lahko pri Zavarovalnici Triglav z zavarovanjem Mladi voznik. Namenjeno je voznikom, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot 3 leta, ne glede na starost voznika, in voznikom, ki vozijo s spremljevalcem v skladu z veljavno zakonodajo.  

Promocijsko gradivo

Ker se lahko zgodi mimogrede, čisto nepričakovano ...

Zavarovanje Mladi voznik je samostojna zavarovalna polica, ki je vezana na voznika in ne na vozilo. To pomeni, da velja tudi, če povzročiš nesrečo z vozilom, ki ni tvoje - tudi službenim. S to zavarovalno polico lahko nadomestiš doplačila za mladega voznika, ki so sicer obvezna zaradi pomanjkanja vozniških izkušenj in večjega tveganja za nastanek prometne nesreče.  

Povedano po domače: če povzročiš nesrečo in nimaš sklenjenega zavarovanja Mladi voznik, boš morala ne glede na to, ali ima tvoje vozilo polno kasko zavarovanje, plačati obvezno soudeležbo pri škodi, ki znaša do 30 % celotne škode in do 30 % škode na tvojem vozilu.    

A to še ni vse! S sklenitvijo zavarovanja Mladi voznik si lahko zagotoviš še dodaten prihranek z različnimi popusti: do 20 % z uporabo aplikacije DRAJV, 20 % z uporabo samo enega vozila, 10 % z opravljeno varno vožnjoi ter do 40 % s Triglav kompletom. Štekaš sedaj, zakaj je zavarovanje Mladi voznik TOP shit zadeva?!  

Frišni izpit? Ni problema, če pade kak kiks!  

Aja, pa da ne boš sedaj mislila, da si kot mladi voznik totalno nesposobna. Prva leta po opravljenem vozniškem izpitu so tvoj velik plus, saj so ti pravila vožnje še dobro vtisnjena v spomin in voziš tako, kot so te učili v šoli vožnje. To pomeni, da verjetno pravilno držiš volan, strogo preverjaš mrtve kote, uporabljaš smernike in se pri znaku STOP tudi zares ustaviš.  

Poleg tega si mlada, zdrava in imaš hiter reakcijski čas. Če pa se še vedno bojiš parkirati bočno ali se ti kdaj zgodi, da na parkirišču mimogrede 'rukneš' kak avto oziroma parkiraš prek črte, pa naredi isto, kot naša HudJob dekleta v zabavnem TikTok posnetku. 👇

@cosmopolitan.si Kateri pa je bil tvoj največji kiks? 😅 #Zavarovalnicatriglav #mladivoznik #zavarovanje #mladivoznik #vsebovredu #zavarovanje #Pazito #hudjob #cosmo #cosmosi ♬ original sound - Cosmopolitan.si 💓

Projekt podpirajo: