Je lahko 'lajk' na Instagramu že varanje? (odgovor psihologinje)

25. 5. 2021
Je lahko 'lajk' na Instagramu že varanje? (odgovor psihologinje) (foto: Profimedia)
Profimedia

Si že kdaj opazila, da je tvoj dragi všečkal objavo druge ženske? Te je to zmotilo? Verjemi, nisi edina, ki jo take stvari motijo. Beri dalje in izvedela boš, kaj o tem pravi psihologinja.

Družbena omrežja so vse bolj pogosto jabolko spora med pari. Predvsem zato, ker se o tem zelo malo govori, pogosto pa niti sami ne vemo, kje sploh je meja med nedolžnim všečkanjem in globljim pomenom.

Na Instagram profilu Cosmopolitan smo objavile anketo, kjer smo naše sledilke povprašale o tem, ali jih motijo dotična dejanja partnerja na družbenih omrežjih.

Rezultati ankete pravijo, da skoraj polovico bralk moti, če njihov partner všečka objave drugih deklet. Kar 70% bralk je tudi odgovorilo, da jih moti, če njihov partner na socialnih omrežjih vzpostavlja stike v obliki sporočil, komentiranja in odzivov na story-je.

Očitno je torej, da dejanja na družbenih omrežjih v razmerjih lahko vodijo do prepirov in slabe volje. Ali lahko to že štejemo kot varanje?

Kar 68% naših bralk se strinja, da varanje ne ponazarja le fizičnega stika, ampak lahko do tega pride že prej – z dopisovanjem, pogovori in flirtanjem.

Za strokovno mnenje smo povprašali psihologinjo dr. Veroniko Podgoršek. Sama pravi, da je najpomembnejši vidik tukaj namen: »S kakšnim namenom posameznik nekomu sledi in/ali všečka objave? Prav tako je velikega pomena način, kako to dela – ali javno komentira, tako, da lahko to vidi tudi partner/ka, ali to počne v privatnih sporočilih.«

"Nisem se zasvojila z drogo, sem bila pa zasvojena z njim" (resnična izpoved o tem, kako je, če ljubiš 'bad guyja")

»V primerih, ko prihaja do skrivanja, prikrivanja in je v ozadju že koketiranje, želja in razmišljanje o nekom drugem, se dejanja na družbenih omrežjih vsekakor uvrščajo med čustveno varanje.«

Zopet pa ne smemo pozabiti, da imamo ljudje različne odnose in vrednote, zato je v današnjem svetu še posebej pomembno, da o tem na glas spregovorimo.

Moti všečkanje samo dekleta? Odgovor je: NE.

Smo samo me tiste, ki kompliciramo, medtem ko se moškim všečkanje, sledenje in odzivanje na story-je ne zdi nič takšnega? Temu še zdaleč ni tako. Na to namigujejo tudi izjave, ki smo jih dobili od Cosmo bralk (in bralcev):

»Ne moti me, če partner všečka objave slavnih oseb. Prav tako me ne moti, če všečka objave prijateljic, sodelavk, sorodnic... Moti pa me, ko partner začne na novo slediti osebi, ki je sicer ne omenja. Ali pa, če všečka objave osebe, s katero ima neko romantično preteklost.«

Andreja, 25 let

»Mislim, da so všečki, komentarji in odzivi na story-je v sodobni družbi način, kako navezujemo stik. Če smo včasih flirtali s pogledom, to danes lahko storimo z všečkom. Če meni recimo nekdo redno všečka vsako objavo, je to zame zelena luč, da stopim z njim v stik. Iz tega razloga bi me tudi motilo, če bi moj partner na ta način želel navezati stik z nekom drugim. Zdi se mi nespoštljivo in žaljivo do mene.«

Aja, 26 let

»Z dejanji na družbenih omrežjih nikoli ne želim stopiti v stik z drugo osebo; če bi želel, bi osebo neposredno kontaktiral. Prav tako me ne moti, kaj moja partnerica počne na njih in iskreno niti ne spremljam njene aktivnosti. Je pa res, da so le-ta pogosto vzrok za prepir v mojem razmerju. Partnerico kakšno moje dejanje zmoti, jaz pa težko dojamem, da nekomu omrežja pomenijo več, kakor meni in da jo lahko takšna dejanja prizadenejo.«

Rajko, 27 let

»Dejanja moje drage na družbenih omrežjih me ne zanimajo. Zdi se mi glavno, da si zaupava in veva, da sva si zvesta. Tako, kakor ji ne sledim na vsakem koraku v resničnem življenju, tudi ne preverjam, kaj počne na telefonu.«

Matej, 23 let

Čeprav se dostikrat kaže, da dejanja na spletu bolj zmotijo ženske, je dr. Veronika Podgoršek mnenja, da je v situaciji največ odvisno od posameznika in odnosa samega ter ne toliko od spola. Tako moške, kakor tudi ženske v ljubečem in predanem partnerskem odnosu pogosto moti, če se prekine ekskluzivnost.

Kaj je rešitev?

Pri dejanjih na družbenih omrežjih je bistvenega pomena zaupanje. Če te moti, kaj tvoj partner počne, se vprašaj: Zakaj mu ne zaupam? Mi je dal kdaj kakšen poseben razlog za to? Imam slabe izkušnje iz preteklosti?

Pomembno je tudi, da se z dragim o tem odprto pogovorita in si prisluhneta. Povej mu, če ti nekaj ni všeč in mu tudi pojasni zakaj. Tako bo tudi on bolje razumel, kako razmišljaš in se temu primerno prilagodil. Če vidiš, da je nekomu všečkal objavo in ne veš, kaj je s tem želel narediti, ga preprosto vprašaj. Najhujše je, kadar začnemo sklepati prehitre zaključke, brez, da bi partnerju sploh dale priložnost za razlago.

Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja

Projekt podpirajo: