Namesto šopka rož, raje kupi šopek špargljev!

18. 4. 2017

Šparglji so tista osrednja sestavina, ki v aprilu preplavi tako domače, kot gostinske jedilnike. Za tiste, ki niso ravno ljubitelji špargljev je to nočna mora, za tiste, ki se jim ne moremo upreti pa je to pravi raj. Priprava le teh je neverjetno enostavna in hitra, moč pa jih je postreči v kombinaciji s praktično čimerkoli najdenem v hladilniku. Še ena plus točka pomladi!

Namesto šopka rož, raje kupi šopek špargljev

V Sloveniji poznamo štiri vrste špargljev; navadni špargelj, ostrolistni špargelj, lasasti špargelj in obmorski špargelj. Da pa si zadevo kar se da poenostavimo, jih preprosto delimo na gojene in divje.   

Sama uporaba in priprava špargljev sega že v čase antične Grčije, kot zdravilno rastlino pa so jo uporabljali tudi v Aziji - Kitajska. V srednjem veku so šparglji veljali za plemiško vrtnino, od 18. stoletja dalje pa jih lahko najdemo praktično povsod. Tudi pri nas je gojenje špargljev precej razširjena dejavnost, najdemo pa jih predvsem na Primorskem.

Namesto šopka rož, raje kupi šopek špargljev

ZDRAVILNI UČINKI

Poleg edinstvenega okusa, pa ima ta magična vrtnina tudi mnogo zdravilnih učinkov. Če z njo še nisi ravno na ''ti'', te učinki špargljev lahko malce presenetijo. Prva stvar je vonj urina po zaužitju, mimo katerega enostavno ne moremo. No ja, ta del res ni prijeten, je pa odlično za razstrupljevanje telesa. Šparglji so naravni diuretiki, kar pripomore k odvajanju vode s tvojega telesa, čiščenju krvi in krepitev imunskega sistema. Tako so posledično enkratno živilo predvsem za ljudi s sladkornimi boleznimi in za tiste, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.

Šparglji vsebujejo vitamine A (pomemben je za dober vid), C (deluje kot antioksidant), E (glavni antioksidant v našem telesu, odgovoren pa naj bi bil tudi za ohranjanje plodnosti) in K (potreben je za normalno strjevanje krvi in ohranja zdravih kosti).

Namesto šopka rož, raje kupi šopek špargljev

Šparglji pa so prav tako bogat vir glutationa, kateri je ključni antioksidant, ki preprečuje marsikatera rakava obolenja. Zaradi vsebnosti folne kisline pa so zelo priporočljivi tudi za nosečnice. Za češnjo na vrhu smetane pa prav tako upočasnjuje proces staranja. »Torej punce, pozabite na kremice, zagrizite v šparglje!«

Poleg vsega naštetega pa veljajo tudi za afrodiziak! Če te nič drugega ne prepriča, je to zagotovo zadosten razlog.

Na spodnjih povezavah pa lahko naješ tudi nekaj slastnih receptov s pomočjo katerih si lahko sama pripraviš odličen, predvsem pa hiter obrok s šparglji. Pa dober tek! 

https://www.aktivni.si/prehrana/zdrava-prehrana/testenine-s-sparglji-in-cicerko/

https://www.aktivni.si/prehrana/tri-hitro-pripravljene-jedi-iz-spargljev/

https://www.aktivni.si/prehrana/sparglji-na-tri-nacine-v-rizoti/

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem

Projekt podpirajo: