S prigrizki do fit postave

23. 7. 2015
S prigrizki do fit postave

Pred nekaj leti so svet šokorali jedilniki manekenk, ki se pripravljajo na modno revijo. Po podatkih le teh naj bi si lepotičke želodce napolnile z namočenimi robčki, da ne bi občutile lakote. Od takrat naprej je v ljudeh zakoreninjeno mišljenje, da je za popolno postavo potrebno stradati, kar pa je seveda daleč od resnice. 

Nekateri čez dan ne najdejo časa za prehranjevanje, spet drugi vsako minuto nekaj "bašejo v usta". V to skupino spadam tudi jaz. Pa ne zato, ker bi imela na razpolago preveč časa..temveč preprosto zato, ker je moj želodec navajen na pet dnevnih obrokov, vsaj pet :) Največja nevarnost preži v slanih in sladkih prigrizkih kot so palčke, popečeni kruhki s česnom, pico,...in vsemi mogočimi okusi. Prav zato sem se odločila, da bom to nezdravo razvado slanih prigrizkov zamenjala za nekaj bolj zdravega. Pripravila sem ti nekaj super hranljivih idej za prigrizke, ki ti bodo morda prišli prav v primeru "luknje" v trebuhu

Za začetek lahko ugriznš v svežo zelenjavo..kdo pravi, da so za malico primerna le jabolka in banane? Poizkusi na trakove narezano korenje ali papriko, morda se ti bolj prileže na "koleščke" narezan paradižnik v družbi svežega feta sira. Eksperimentiraj z različnimi kombinacijami sadja in zelenjave ter obarvaj svoj poletni jedilnik. 

paradižnik

Orehi, mandlji, lešniki, neslani arašidi, brazilski in indijski oreščki,... vse to in še več. Ne gre le za znižanje telesne teže in zmanjšanje telesne maščobe temveč tudi za vitamine, minerale in antioksidante, ki se nahajajo v teh "super" živilih. Brazilski oreščki tako pomagajo pri preprečevanju nastanka raka, orehi so dober vir omega tri maščobnih kislin, mandlji pa naj bi poleg ostalih pozitivnih lastnosti ščitili tudi pred demenco in lajšali bolečine ter težave z napenjanjem. 

Premalo beljakovin? Privošči si obrok skute z orehi in žličko najljubše marmelade. Aminokisline v skuti poskrbijo za zdravo presnovo maščob ter pravilno delovanje imunskega sistema. Naj bo pasirana ali pa ne, skuta te bo osvežila in poskrbela za dozo proteinov v tvojem telesu. 

skuta

Ob misli na arašidovo maslo najprej pomisliš na maščobe in ameriško različico s toastom ter marmelado? Napačno! Arašidovo maslo vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline, poleg teh pa je tudi bogat vir vitamina E, vlaknin, proteinov,.. Vendar ne pretiravaj s količino! Če nisi ljubiteljica arašidov boš na policah bolje založenih trgovin našla tudi mandljevo in lešnikovo maslo ter namaz iz zmletih indijskih oreščkov. 

Moj favorit: grški jogurt z drobno narezanimi koščki kumarice :) mnjask!

Tako, sedaj pa še nekaj receptov s katerimi si boš lahko brez slabe vesti posladkala poletne dni. 

  • Jogurtove lučke po receptu Jamie Oliverja

Jogurtove lučke

Za šest lučk potrebuješ:

2 manjši banani

1 skodelico zmrznjenih borovnic ali jagod

2 skodelici lahkega jogurta

2 čajni žlički medu

Olupi banane in vse setavine previdno zmešaj z mešalnikom. Zmes razdeli v šest modelčkov (za lučke) in jih položi v zamrzovalnik. Po približno treh urah bodo lučke pripravljene za poletni piknik ali popoldansko sladico. 

  • Proteinska ploščica z mandlji in kokosom (po predlogi runnungonrealfood.com)

Proteinske ploščice

Za dvanajst ploščic potrebuješ:

1 skodelico mandljev

1 skodelico dateljnov

1 skodelico kokosa (kokosova moka,..)

3/4 skodelice vanilijevih proteinov

3 žličke cimeta

1/2 skodelice kokosovega olja

1/4 skodelice vode

Zmelji mandeljne v mešalniku, tako da nastane gladka snov ter dodaj mehke dateljne (pred tem seveda odstrani koščice). Zmešaj vse sestavine v veliki posodi ter naloži na pladenj/pekač, na katerega si že prej postavila peki papir. Rahlo pritiskaj na zmes, da postane kompaktna. Postavi v hladilnik in počakaj vsaj eno uro, nato razreži na rezine in ploščice so pripravljene.

  • Zamrznjene jogurtove ploščice z jagodami (po predlogi hellowonderful.co)

Jogurt z jagodami

Kako enostaven in slasten recept! Na pladenj naneseš grški jogurt (cca 1cm debeline) in ga posuješ z sadjem (jagodami, malinami, borovnicami, oreščki) ter postaviš v zamrzovalnik. Voila!

Kater prigrizek si boš torej izbrala danes? 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"