Kako do dobre fotke na žuru

7. 4. 2015
Kako do dobre fotke na žuru (foto: Nejc Wenzelberger)
Nejc Wenzelberger

Skoraj vsak posameznik se je zagotovo že kdaj srečal s problematiko fotografije v klubih ali na prireditvah v slabih svetlobnih pogojih. Nekaj koristnih nasvetov in na kaj je potrebno paziti. 

Tega, da je svetloba v nočnih klubih zelo specifična, ni potrebno posebaj povdarjati. Prostori so temni, z veliko 'spot' luči, ki se nenehno spreminjajo. Mnogokrat v kombinaciji z umetno meglo, ki še dodatno otežuje pogoje.

Splošni nasvet za fotografiranje v temi ali slabi osvetlitvi so:

- podaljšanje časa osvetlitve;

- bolj odprta zaslonka;

- povečana občutljivost čipa (večji ISO).

- uporaba bliskavice*

Vse od naštetega, pa seveda velja po določenimi pogoji in je tud delno pogojeno zmogljivostim naše fotografske kamere.

Čas osvetlitve lahko podaljšamo zgolj do neke mere. V klubih je veliko gibanja, če bomo nastavili na prekratke osvetlitve, dobimo tipičen 'blur' efekt - zamik objekta. V nekaterih primerih je lahko to dobro, saj lahko s tem prikažemo premikanje, energijo in atmosfero, ki je bila prisotna na zabavi. A ne pretiravajmo, da ne pride do neostrin, v katerih bo naš lik zabrisan do neprepoznavnosti.

Kot je splošno znano, je vloga zaslonke tudi za določitev ostrine. Bolj kot je ta odprta, večji bo neostrinski krog na proekcijski ravnini, bolj kot bo zaprta, majnši bo. V praksi to pomeni, da bodo pri odprti zaslonki subjekti v bližini ostri, pri skrajno zaprti pa bo ostrina premaknjena na tako imenovano neskončnost - na primer če bi fotografirali pokrajino.                                                                                                                                        V klubu moramo zato najti primerno ravnovesje med odprtostjo zaslonke; saj želimo da bi ta bila čimbolj odprta in tako prepustila večjo količino svetlobe in med primerno ostrino, ki jo želimo doseči.

Občutljivost ISO (tudi ASA ali DIN), je oznaka s katero v fotografiji merimo občutljost filma ali digitalnega čipa na svetlobo. Večja kot je vrednost ISO, večja bo občutljivost in obratno. Priporoča se uporabo srenjih verdnost, saj je dvig ISO verdnosti kompenzacija za kvaliteto fotografije. Kje je ta meja, je odvisno od vsakega fotoaparata, a če z ISO pretiravamo dobimo efekt zrnatosti, zmajnšane ostrine, lahko tudi pozelenelosti slike.

Uporaba bliskavice nam svetlobno situacijo olajša, a popolnoma spremeni izgled fotografije. Pri uporabi bliskavice moramo biti pozorni na sinhronizacijski čas in na nastavitev barvne temperature, da fotografije ne izgledajo preveč modro.

Nekaj primerov, ki sem jih posnel na nedeljskem Playboy dogodku: http://www.playboy.si/branje/zabava/playboyeva-zabava-v-klubu-cirkus-je-bila-prava-velikonocna-poslastica/

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"