Čas je za spomladansko čiščenje z zelenim čajem!

23. 4. 2015
Že razmišljate, da bi jutranjo kavico zamenjali za zeleni čaj? (foto: Splet)
Splet

V zadnjem tednu smo končno povsem zakorakali v pomlad. Tako je nujno, da svojemu telesu v tem času podarimo nekaj, kar bi si sicer vzelo samo, če bi si le lahko. Zeleni čaj, ki spada med najbolj priljubljene osvežilne in poživljajoče pijače, nas v jeseni in pozimi pogreje, poleti prijetno ohladi, spomladi pa očisti naše telo. 

Ste vedeli, da zeleni zdravilni lističi preprečujejo staranje, so lovci na proste radikale, ki povzročajo raka in infarkte, lajšajo sončne opekline, znižujejo krvni tlak, blažijo preobilje želodčne kisline, odpravljajo zadah iz ust, varujejo pred nastankom ledvičnih kamnov, obnavljajo moči po telesnih naporih, prenavljajo mladostnost kože in dvigujejo koncentracijo? Skratka, zdravilni napoj v vseh pogledih!

Ker sem že lep čas ugotavljala, da mi kava ne prija več, sem bila primorana jutranjo skodelico kave zamenjati z zelenim čajem. V nadaljevanju sem zbrala 5 najpomembnejših lastnosti zelenega čaja, ki bodo tudi vas zagotovo prepričale, da se mi pridružite.

1. Ščiti pred številnimi boleznimi

Flavonoidi imajo pomemben vpliv na preprečevanje bolezni srca in ožilja ter pozitivno vplivajo na absorbcijo vitamina C v telesu.

2. Poživlja

Kofein daje čaju poživljajoč učinek. V eni skodelici čaja je do 80 mg kofeina. Zaradi postopnega sproščanja njegov poživljajoči učinek traja dlje.

3. Krepi imunski sistem

Zeleni čaj je vir vitaminov B-kompleks in vitamina C. Vitamini B-kompleks ugodno vplivajo na umske sposobnosti, krepijo živčevje, pospešujejo presnovo in razstrupljajo telo. Vitamin C deluje kot zelo močan antioksidant, ki krepi imunski sistem. Vsebnost vitaminov v čaju je odvisna od kakovosti izdelka in od same priprave napitka.

4. Obnavlja moči po telesnih naporih

Intenzivna in dolgotrajna športna aktivnost povzroča nastajanje prostih radikalov v organizmu. Zato pitje zelenega čaja pred aktivnostjo varuje celice in tkiva pred poškodbami, hkrati pa kofein poživlja in pozitivno vpliva na športne dosežke. Pitje čaja po aktivnosti pripomore k hitrejši regeneraciji in ublaži poškodbe mišičnih celic zaradi prostih radikalov. Kot alkalna pijača čaj pomaga pri izločanju kislih metabolitov, ki nastanejo med športno aktivnostjo.

5. Nepogrešljiv pri hujšanju

Pri hujšanju je zelo pomembno, da je raven krvnega sladkorja čim nižja oziroma čim bolj konstantna. Pitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega ta ostane znižan tudi po zaužitju obroka, saj hrani zmanjša t. i. glikemični indeks za dobrih 20 odstotkov. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki so pile zeleni čaj, dodatno porabile 70 kCal na dan.

Priprava

  • Večino zelenih čajev pripravljamo tako, da jih prelijemo z vročo vodo (vrelo vodo pustimo stati 1 do 2 minuti) in počakamo 2 do 3 minute. Največ zdravju koristnih sestavin se izloči po treh minutah. Čaj pa po 2 minutah najbolj poživlja.
  • Če pripravljamo čaj dalj časa, se spremeni kemična sestava, tako napitek postane grenak in manj okusen.
  • Čajne lističe lahko uporabimo večkrat, le da jih pustimo namakati dlje časa – 5 minut.
  • Vsebnost zdravilnih snovi še okrepimo, če sveže pripravljenemu čaju dodamo košček limone.

Že razmišljate, da bi jutranjo kavico zamenjali za skodelico zelenega čaja?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ