Moj oče ima že kar nekaj let težave z zgago, vsak dan ga peče in vsak dan golta tablete proti zgagi kar me skrbi.
Zanima pa me če je res da mleko pomaga proti kislini in lajša težave? Ker nekateri govorijo da so mlečni izdelki najboljši za trebuh, ponekod pa piše da ti pravzaprav povzročajo zgago. Raje bi videla da bi si pomagal z naravnimi metodami kot pa z tabletami.
Edino kar vem je da se nesme preveč začinit hrano in da pomaga Donat. Ve kdo še kakšne naravne metode?
Hvala!
Ella, vsakemu odgovarja nekaj drugega. Hrane, ki povzroča zgago, je ogromno. Ampak ne pri vseh. Pri nekaterih eno, pri drugih drugo. Zato ti priporočam, da se tvoj oče loti sistematično reševat problem. Naj si zapiše, kaj je in ko ga peče, skuša ugotovit, katera hrana povzroča refluks in se tega izogibat.
V splošnem pa so najbolj dražljivi:
- KAVA!!!
- sokovi agrumov (pomarančni, limonade)
- vino in pivo
- začinjena hrana
- čokolada
- mastna hrana
Seveda vse skupaj še poslabša kajenje in stres. Moj fant je moral samo kavo prenehat pit, pa se je stanje full izboljšalo. Jaz lahko pojem en kos štrudla, pa je vse ok. Če pojem 2 kosa, se mi dviguje in peče. Tako je to, vsak ima drugačen haklc.
Pa še nekaj dobrih navad, ki preprečujejo zgago: jej počasi, hrano dobro prežveči. Takoj po obroku se ne smeš vležt, ker s tem želodec pritiska na mišico, ki zapira pot hrani nazaj v požiralnik in mišica se posledično sprosti - dvigovanje. To bi znala kaka medicinka bolje obrazložit, Tearjaker naprimer.
There once was a note pure and easy Playing so free, like a breath rippling by...
tko kot je napisala positive_vibration...jz mam npr. zelo močno kislino, imela sem že konkretnejše težave z želodcem kot je samo zgaga, mi pa mleko škodi in mi ga je tudi zdravnica odsvetovala...
drugače pa se je treba izogibat predvsem kavi, čokoladi, mastni, ocvrti in prezačinjeni hrani, žganim pijačam in C vitaminu...
proti zgagi naj bi pomagal čisti korenčkov sok, jaz sem si v lekarni kupila korenčkov frutek (ker so vsi korenčkovi sokovi (tudi tisti v lekarni) vsebovali poleg korenja še npr. pomarančni sok, kar pa škoduje) in ga jedla nekaj časa, pa je tud mal pomagalo
če se mu zgaga vrača v požiralnik, ima verjetno refluks, zato bi mogoče moral narest eno terapijo s tableti, ki so namenjeni prav temu (ne vem, kako se jim že reče), traja pa najprej 1 teden - če se ti v tem času stanje izboljša, potem tablete jemleš še 1 mesec, če pa ni nič bolje, je pa treba tablete jemati vsaj pol leta ..
*zverinica* napisal/-a:terapijo s tableti, ki so namenjeni prav temu (ne vem, kako se jim že reče).
Inhibotorji protonske črpalke so najučinkovitejša medikacija pri GERB (gastroezofagelana refluksna bolezen). Drugače se pri zdravljenju zgage uporabljajo tudi antacidi (nevtralizatorji želodčne kisline, imajo prehoden in kratek učinek) in blokatorji H2 (delujejo dlje kot antacidi, vendar manj časa kot inhibitorji).
Drugače pa med konzervativne metode zdravljenja (poleg tega da se pazi na prehrano in pijačo) spada tudi ležanje z dvignjenim vzglavnikom in odsvetuje se ležanje 3-4 ure po jedi.
Tearjerker napisal/-a:Drugače pa med konzervativne metode zdravljenja (poleg tega da se pazi na prehrano in pijačo) spada tudi ležanje z dvignjenim vzglavnikom in odsvetuje se ležanje 3-4 ure po jedi.
to pa dejansko pomaga, vsaj meni je, ko me je bolel želodec