^
V celoti si preberi osmo stran!
http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija15.pdf
Samo izvleček:
...
Človekova potreba po esencialnih aminokislinah se zlahka
zadosti s primerno kombinacijo rastlinskih beljakovin. Če
zaužijemo čez dan razdeljeno različne rastlinske beljakovine,
lahko na ta način dosežemo vnos zadovoljive količine beljakovin.
Beljakovine žitaric in stročnic se med seboj idealno dopolnjujejo.
Beljakovine žitaric so bogate z metioninom, kar stročnicam manjka.
Nasprotno pa stročnice vsebujejo – v nasprotju z žitaricami – več
lizina.
Rastlinske beljakovine imajo relativno visoko vsebnost esencialnih
aminokislin, ki v presnovi spreminjajo razmerje med inzulinom
in glukagonom. Glukagon je metabolični hormon in deluje
preko molekule, ki jo imenujemo cAMP. Znižanje koncentracije
molekule cAMP zmanjšuje tvorbo lastnega holesterola, poleg
tega pa se okrepijo tako imenovani LDL-receptorji, to pa vpliva
na izločanje holesterola iz krvnega btoka. Pokazalo se je, da
rastlinske beljakovine lahko znižajo tveganje za nastanek bolezni
srca in ožilja
...
V živalskih beljakovinah je, kot smo že omenili, več aromatskih
aminokislin kot v rastlinskih. Problematični so fenilalanin in
tirozin, iz katerih črevesne bakterije potencialno sintetizirajo
strupene presnovne proizvode, kot sta fenol in kresol. Za ti
substanci predpostavljamo, da sta soudeleženi pri nastanku raka
debelega črevesa. Pri hudih obolenjih presnove, kot sta jetrna
ciroza in okvara ledvic, je priporočljiva vegetarijanska prehrana,
saj živalske beljakovine potek bolezni le poslabšajo..
Sicer te pa nič ne stane, če vsaj za 10 x zmanjšaš količino mesa na svojem jedilniku, če boš slučajno skeptična zaradi nekaterih, ki trdijo, da je vegetarijanstvo nevarna reč.
Sam imam po večkratnih krvnih testih skozi zadnja leta vse elemente v krvi uravnovešene, pa sem verjetno 99,99% vegetarijanec (odštel sem kakšnega pajka, ki mi morda zleze v usta ali pa mušico, ki strmoglavi vame, pa kakšno solatno uš, ki se skrije v pregib).