freaky napisal/-a:Potem sta že preden sta postala par, vedela, da vaju privlači odprta zveza? Ker če je tako, je zadeva seveda stekla veliko lažje.
Nekaj let pred začetkom najine zveze sem imel drugo zvezo, ki je bila v principu monogamna in tekom katere sem začel razvijati željo, da bi se otresel okovov tradicionalizma in se poskusil znajti še v čem drugem, kakor v dosmrtni monogamiji.
Moj sum je bil takrat tudi, da je dosmrtna monogamija nerealen cilj, ki ga partnerja težko dosežeta. Menil sem, da doseganje tega cilja zahteva na dolgi rok precej samožrtvovanja. Mislim, da prej ali slej za vsakogar pride obdobje, ko si začne želeti, da bi si življenje popestril. Vprašanje je bilo torej, ali si želim zvezo, v kateri bodo najine naravne želje in potrebe normalen del najinega vsakdana, ali zvezo, v kateri bo vsaka misel na drugega moškega ali žensko izdajstvo?
Moje mnenje je, da v zvezi, kjer se od partnerjev pričakuje dosmrtno zvestobo, prava iskrenost ni možna - vsaj zame ne, in ne za seksualno prebujeno partnerko, kakršno si želim - ker bova s partnerko neizogibno imela misli in želje o drugih ljudeh. Če se greva monogamijo, se o tem ne moreva pogovarjati. Če se o tem ne pogovarjava, si to tajiva. Če si to tajiva, je to razpoka v zvezi. Če imava v zvezi razpoko, se bo širila, kakor se širijo razpoke v zidu, dokler enkrat...
Skratka, meni se zdi, da je "monogamija za vedno" nerealen cilj - da je to fantazijski cilj, ki ne upošteva realnosti in naših narav, ne upošteva razumevanja naše človeškosti. Kot tak nas ta cilj pusti na cedilu. Mislim, da uspešna zveza ne temelji nujno na svinganju, niti ne nujno na odprti zvezi. Zagotovo pa temelji na razumevanju človeškosti drug drugega, na sprejemanju drug drugega.
Takšna je vsaj zveza, ki jo jaz želim imeti. Mislim sicer, da so se marsikateri od naših starih staršev do svoje petdesete obletnice poroke prebili tako, da si marsičesa enostavno ne povedo. Ampak to ni zveza, ki jo jaz želim imeti. Svojo partnerko želim razumeti; želim, da tudi ona razume mene; in želim, da zveza služi nama, ne midva zvezi.
Ta razmišljanja sem začel razvijati, še preden sva se s sedanjo partnerko spoznala, in sem o tem tudi pisal na forumu Spolnost.com. Kar me je presenetilo, ko sva se spoznala, pa je to, da je ona tačas, ko sem se jaz do vseh teh spoznanj prebijal racionalno, ona prišla do njih nekako intuitivno. Vse to, o čemer zgoraj pišem, se je njej že od začetka zdelo nekako naravno in samoumevno - bolj, kakor se je zdelo meni, ki sem bil vzgojen v katolicizmu, hodil na katoliško gimnazijo, gledal holivudske filme - v katerih je hudimano polno tradicionalnih, na ljubosumju osnovanih nevroz, ki nam jih filmi prodajajo kot povsem normalne.
freaky napisal/-a:Težje je potem partnerju razložit svojo filozofijo glede svinganja, odprte zveze, če sta oba pristala v monogamno zvezo. Je pa tudi res, da se človek razvija in tekom življenja spreminja nekatere poglede na svet in potem še vseeno obstaja možnost, da se stvar realizira.
Mislim, da je najpomembnejša stvar od vsega pogovor, skozi katerega dobita zavedanje, da imata skupne interese. Če skozi iskren pogovor dobita zavedanje, da se vajini interesi razlikujejo na pomembne načine, potem to ne pomeni, da se je treba pogovoru izogibati - kar mnogokakšen par stori... - temveč pomeni, da se mogoče, ne glede na zaljubljenost, ki je bila od začetka prisotna, nista prava dva našla.
Ampak v vsakem primeru, ne glede na to, ali se eventuelno odločita za spolnost zunaj razmerja ali ne, se mi zdi, da je pogovor bistven. Mislim, da je bistveno, da partnerja drug drugega razumeta in sprejemata. Da lahko svojemu partnerju vedno poveš, kaj si želiš, o čem razmišljaš, in da je partnerjeva reakcija na to radovednost in poskus, da bi razumel - ne pa da postane jezen, ljubosumen, maščevalen, ali prizadet.
Če imaš zvezo, ki ima take kvalitete, in če so tvoje potrebe v tej zvezi zadovoljene, potem je vseeno, ali se ukvarjata s svinganjem ali z odprto zvezo ali ne. Svinganje je zanimiva avanturica, ki nekaterim ustreza. Ampak bistvo zveze je pogovor, odkritost in zaupanje.
freaky napisal/-a:Odkar si ti vse tko lepo razložu in predstavil tak način življenja, me vse skupaj še bolj privlači

Me veseli - če je tako, potem mi je uspelo (če že ne vsem, vsaj nekaterim) posredovati, kako sam na to stvar gledam.

To je že kar uspeh.

netline napisal/-a:Si bil takrat v Tomačevem?
Ne, v tistem času sem se nekajkrat selil, bil sem med drugim v Dravljah in kasneje v Bežigradu, v Tomačevem pa nikoli.