ryu10kyu napisal/-a:Mah Boris...naj povem, da se ne bi bal tega, da bi mi nekdo misli bral...po mojem prepričanju res niso takšne da bi se jih moral sramovati.
Verjetno se z menoj zelo strinjaš, da so razlogi za skrivalnice lahko tisti, ki sem jih navedel zgoraj. Če jih strneva, gre ali za strah ali za nevednost pomešano s potrebo po strasti (s katero ni po mojem nič narobe, če je človek v vednosti), ali pa za vrlino (želiš nekoga zmanipulirati, da bi ga po hitrem postopku kaj naučil, ali pa ga želiš presenetiti).
Ti praviš, da se svojih trenutnih misli ne bi sramoval deliti s punco. Če prav razumem, to izhaja iz tvojega prepričanja da bi te tvoje misli ona sproti doumela, te začutila, začutila tvoj pravi namen, pravilno interpretirala te tvoje misli. Pomisli na to, da te lahko kdorkoli zajebe tudi v primeru, ko popolnoma razume tvoja sporočila. Torej - četudi bi vsi ljudje o vseh ljudeh imeli možnost vedeti vse, bi še vedno lahko en drugega zajebali, saj vzame nekaj časa, ko misli prebiraš, še zlasti če jih je npr. za eno knjigo. Komu pa se bi dalo vedno vse preverjati o verodostojnosti? Kam ciljam? TUDI DRUGI so odgovorni za to, da tvoje sporočilo pravilno dojamejo, ne le ti.
Omenil si, da bi se počutil handicapiranega, če bi ti misli lahko brala ona, ti pa ne. Ti bi se počutil kot da si v SLABŠEM položaju, jaz se ne bi. Povedal si, da si ti ne bi delil s punco materialnih dobrin v tem smislu, da ima ona popolno svobodo nad njihovim upravljanjem. Svoje zapise torej dojemaš kot materialno dobrino, nad katero punca ne bi smela imeti možnost popolnega upravljanja. To pa ne pomeni nič drugega, kot da SE BOJIŠ. Bojiš se, da bi sporočila preko nje prišle v napačne roke, kjer bralec ne bi pravilno interpretiral tvojih povedi in bi imel ti na račun tega lahko škodo. Lahko bi bila ogrožena ali tvoja čast ali pa tvoje delo npr.
V bistvu ni pomembno ali bi ti njej lahko bral misli ali ne. Ti bi se bal, da bi ona storila kakšno neumnost, ki bi tebi prinesla škodo. Isto materialno škodo ti bi lahko povzročila, če bi ti znal brati misli, kot če jih ne bi znal.
Jaz se punci ne bi bal dati svojega gesla, pa če mi lahko bere misli ali pa ne. To seveda ne pomeni, da bi dal geslo vsakomur.
Pojdiva zdaj k zaupanju. Zaupati v našem kontekstu pomeni biti prepričan o sposobnosti, voljnosti koga narediti, kar se pričakuje. Pomeni tudi biti prepričan, da je kaj dobro in da bo dobro vplivalo na uresničitev določenih pričakovanj.
Če punci lahko zaupaš na tak način, potem bo geslo tvojega e-maila v varnih rokah in ne bo hudega.
Zdaj pa premisliva. Ti se pač bojiš, da te bi punca s tem, ko bi imela geslo do tvojega e-maila lahko spravila v neugoden položaj. Zdaj pa je vprašljivo ali je ta strah smiseln. To je tisto bistveno. Včasih nam lahko instinkt pove, da nek človek ni zanesljiv glede nečesa in mu zato določenih stvari ne zaupamo. Torej imaš ti že v začetku v mislih, da bi lahko bila tvoja punca taka oseba, da se na njo glede skrbnega čuvanja gesla ne gre zanesti in da bodo lahko materialne dobrine (tvoji maili) prišle v napačne roke in da ne bodo prav razumljeni. Jaz pa izhajam iz tega, kot sem že povedal, da punca, ki ji zaupaš geslo, NE BO OGROZILA niti tvojega dela, niti tvoje časti, niti koga drugega (če je prebrala ravno tisti mail, kjer je pošiljatelj želel, da ostane vsebina med nama). Če se pod takimi pogoji bojiš dati punci geslo svojega e-maila, je tvoj strah nesmiseln. Če pa bi jo rad presenetil za r.d. npr. in planiraš s kolegi neko žurko preko mailov, pa si enostavno izberi kak drug e-mail za komunikacijo o tem, ali pa vsebino zakodiraj (npr. Slepa miš bo 5. oktobra prvič rodila, rabimo okrepitve = Punca bo imela 1.5 rojstni dan, zabava bo ob štirih popoldne).
Tvoj strah oziroma tvoja skrb pa je že to, da boš naletel na partnerko, ki ji določenih stvari ne bo vredno zaupati.
Ni mi problem deliti in ji dati del tega...ne pa v tej meri, da bi imela ona enake pravice do tega kakor jaz...torej da si lasti tisto kar sem ustvaril...jaz ne čutim potrebe po tem, da bi si lastil njene stvari.
Še enkrat... ti ustvariš zapise (sporočila v mailih) in želiš nad njimi večje pravice, kot ona. Želiš, da se vse branje dogaja pod tvojo kontrolo. Zakaj pride do te potrebe? Zelo dvomim, da ne gre za Strah. Ne izključujem pa možnosti, da poznaš punco in ima pač tako lastnost, da kdaj nehote kaj preveč blekne. Npr. če vzameva za primer Francko, ki sem jo omenjal par komentarjev prej... punca bi lahko v neki situaciji izustila prijateljici, da ima Francka Rozman iz ulice Treh malih prašičkov 7 take pa take probleme, nakar bi ta prijateljica to napačno interpretirala, ne bi razumela Francke in bi jo začela dražiti... Francka bi potem vedela, da si izdal zaupne informacije, čutila bi se prizadeto, oškodovano in za to bi bil ti odgovoren.
Torej je vprašanje koliko dobro poznaš svojo punco, koliko ji zaupaš, koliko se nanjo zaneseš, koliko močnega se čutiš, da bi razreševal in razrešil možne probleme, ki bi nastali, če bi slučajno punca kaj zajebala.
Torej tale tvoja zdrava kmečka logika je bila zgrajena na nepravih temeljih in je nastala zaradi premalo dejstev oziroma informacij...in je zaradi tega odpovedala. Ampak ti tega nihče ne zameri.
Temelji so bili pravi, le malo so se še majali. Niso bili podprti z ogljikovim železobetonom.
Če povzamem - ti bi se, če bi dal svoji punci geslo od e-maila, bal, da bodo tvoji zapisi prišli v napačne roke in da bo kdo zaradi tega oškodovan. Ta strah pa premine, če imaš punco, ki ji je moč dovolj zaupati (in za to ni potrebno 100% zaupanje) in če se čutiš dovolj močnega, da se v slučaju, da pridejo sporočila v napačne roke, soočiš z nastalimi problemi (prevzameš odgovornost za škodo, ki bi jo utegnil povzročiti komu).
Pri meni je tako, da bi lahko, če ne bi imel nekih zaupnih mailov, lahko moje zapise bral kdorkoli, če le ne bi imeli možnosti brisati jih. Nimam takega sramu in še ljudi, ki obsojajo še preden razumejo vsebino mailov, imam za cepce. Cepec pa mi ne more povzročiti škode. Saj dobro veš, da imam sam vsepolno primerov, ko nekdo površno prebira moja sporočila po forumu in me potem obsoja marsičesa. Veš tudi, kaj takemu človeku naredim.