sončk napisal/-a:Vegetarijanski otroci so že po defaultu bolj zdravi, ker jejo tako raznovrstno, največkrat organsko in zdravo prehrano. Medtem ko običajnemu slovenskemu otroku ne bo meso prav nič pomagalo, če ma za prilogo njoke, krompir ali polento

Kar itak ima.
Prvi dnevni prehranjevalni meni, Vsejedec:
Zajtrk: rogljiček, kava
Malica: Snickers
Kosilo: pohan puran, pomri, solata
Malica: kos kruha s pršutom
Večerja: čokolino
Drugi prehranjevalni meni, Vegetarjianec:
Zajtrk: sadje
Malica: jogurt in kos kruha
Kosilo: riž z bučkami,korenjem,paradižnikom, grahom in koruzo, solata
Malica: pest oreškov
Večerja: sadje ali solata
Nekoliko sem pretiravala prav zaradi namena razvidnosti. Vegetarjianec je (po mojih podatkih) načeloma bolj ozaveščen glede prehranjevanja, oziroma (domnevno) zdravega prehranjevanja. Taka oseba bo verjetno tudi bolje poskrbela za pestrost v svojem obroku - če imamo seveda vegetarijanca, ki ni wannabe varianta. Ni pa to pravilo, imamo tudi zelo ozaveščene vsejede.
Po drugi strani pa imamo tudi t.i. puding vegetarijance, ki se prehranjujejo še slabše od povprečnega vsejeda: sladke žitarice, krompirček, sirček, sladkarije, kruh, itd. In tudi na podlagi takih vegetarijancev so po mojem mnenju nastali predsodki o vegetarijanstvu. (Pravijo, da ne dobijo tega in tega iz mesa in je slednje krivo za njihovo zdravstveno stanje, ne omenijo pa npr, da sladkor črpa zaloge B vitamina iz telesa, da je njihova hrana osiromašena mikroelementov ipd.)
Kaj se zgodi takemu vegetarijancu tudi lahko? Zapcka si debelo črevo, nanj se nalepijo obloge, ki preprečujejo dobro absorbcijo mikrohranil v kapilare v resicah. Kaj (lahko) sledi, pa mislim, da vemo vsi...
Ali je meso res tako slabo? Odvisno... Strinjam se s polly_polly glede onesnaženosti mesa (s hormoni, pesticidi, ipd). Tako meso je za nas verjetno slabše, kot je prav tako pesticidov polna sadje in zelenjava.
Kaj pa zdravo meso (ki ga je dandanes v trgovini verjetno nemogoče dobiti)? Verjetno ni tako slabo, in je celo koristno za človeško telo. Če je zaužito na pravi način in zmerno. Pa se mesa ne da nadomestiti drugače? Menim, da se da (in tu nimam v mislih soje).
O gnitju mesa v prebavilih pa tako... sicer nisem nutricistka, a si bom vseeno dovolila sklepati po svoje:
Strinjam se, da meso gnije v prebavilih. Pa veste tudi, da gnije zelenjava in prav tako sadje? Kaj pa je vzrok temu? Rekla bi, da nepravilna prehrana (prevelike količine => neprebavljena hrana, nepravilno kombiniranje) in slaba prebava, ki temu sledi. Tako meso se potem po moje res nalaga ob stenah črevesja (kot se tudi od žitaric, da o sladkarijah ne govorimo) in gnije ter povzroča škodo... Če pa je zaužito zmerno (babice so ga jedle 1krat mesečno), v manjših količinah, ob pravih hranilih zraven, in če ima človek dobro prebavo, pa ne bi smelo povzročati težav.
Biti ali ne biti vegetarijanec? Stvar posameznika. Ali človek lahko kvalitetno preživi brez mesa? Po mojem mnenju kakih 98% da.
Zakaj biti vegetarijanec? Več je razlogov, od skrbi za naravo (ekologija) dalje...
Za konec pa še
vegetarijanska himna, ki utegne nasmejati tako vegije, kot vsejedce. Tudi pranojedce mogoče.