Matura [Združena tema]
Glede slo:
pod tretje vprašanje lahko pride karkoli iz kataloga, tudi če je pod tistim delom, ki si ga nisi izbral, ko je ali-ali? Npr. če si ne izberem Shakespearja, lahko še vedno dobim splošno vprašanje o tragediji ali kaj podobnega? (ok, to je mogoče slab primer, ker se tragedija ne pojavi samo pri Shakespearju, ampak recimo)
pod tretje vprašanje lahko pride karkoli iz kataloga, tudi če je pod tistim delom, ki si ga nisi izbral, ko je ali-ali? Npr. če si ne izberem Shakespearja, lahko še vedno dobim splošno vprašanje o tragediji ali kaj podobnega? (ok, to je mogoče slab primer, ker se tragedija ne pojavi samo pri Shakespearju, ampak recimo)
There are no shortcuts to any place worth going.
Ja, lahko, ampak navadno je tako, da 3. nima veze s tistim, oz. je bolj "oddaljeno". Npr, če dobiš Iliado, je potem tretje moderna, ali nekaj takega. Dvomim, da bi na istem listku bil npr. Shakespeare in renesansa.
Sončk, odvisno, kako zahtevno prof. imaš.
To je itak od njih odvisno, če jim gre za to, da dijaki čim več točk dobijo, ali pa da jih še na ustnih zaj*****jo. Po moje je fajn, da vsaj zbirko poveš.
Sončk, odvisno, kako zahtevno prof. imaš.

"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
^^ Ja, saj to sem mislila, npr. jaz si delam zapiske zdaj ali-ali (recimo Shakespearja sem spustila, sem izbrala Don Kihota) - potem če bom imela vprašanje Visoška kronika, lahko pod tretje dobim tragedijo, ki se pojavi pri Shakespearju, čeprav sem ga pri učenju spustila?
Torej se moram učit vsa besedila in ne ali-ali?
Torej se moram učit vsa besedila in ne ali-ali?

There are no shortcuts to any place worth going.
Mene že panika grabi... slo ne znam popolnoma nič, tista knjiga k sm jo kupla ima okol 280 strani, halo? Mogoče znam 5 del, da vem kaj se je dogajal... A ma kira kakšno obnovo od Curious incident ali Look back in anger? V šol smo šli tok površinsko čez da... V glavnem nič se mi ne da, pa še sonček je 

♥ Ljubezen je kot šah; vedno te zbije kak konj, medtem ko osvajaš kralja
-
- Sramežljivka
prej ko je ena spraševala za ang.. nam je dala prof. 34 tem. in eno od teh 34 si dobu. sm pa najdla na dijaskem ful dobro predstavljene te teme (ang-->splošna matura-->nakonc strani sklop tem za ustni del mature-->04. tam so use naše teme zbrane.
je pa tko da dobiš škatlco, žrebaš listek na katerem je cifra. daš prof. in ti d tako 'polo' treh listov. na prvi strani je slikica, na drugi odlomek na tretji pa tema. še 1x ti razloži ka morš nardit, pa te vpraša če bi menju.
jst sm prvič vlekla 8 in dobila neke grafite na slikci, psa (ki si ga nism niti pogledla
) in temo PLANTS AND ANIMALS EXTINTION AND PROTECTION. uglavnem brez pomisleka sm menjala. vlekla 34 in dobila slikico, ko je ful gužva na avtocesti, look back in anger in temo READING HABBITS, YOUR FAVOURITE AUTHOR.
ni blo težko
je pa tko da dobiš škatlco, žrebaš listek na katerem je cifra. daš prof. in ti d tako 'polo' treh listov. na prvi strani je slikica, na drugi odlomek na tretji pa tema. še 1x ti razloži ka morš nardit, pa te vpraša če bi menju.
jst sm prvič vlekla 8 in dobila neke grafite na slikci, psa (ki si ga nism niti pogledla

ni blo težko

aderyn napisal/-a:^^
- odlomek ali pesem (branje)
- nekaj o odlomku ali pesmi (ne vem pa, če so vprašanja že napisana al prosto govoviš?)
- splošno vprašanje (recimo o kakšnem obdobju, ali pa jezikovno vpr. itd.)
2. vprašanje maš interpretirat odlomek,pač poveš kaj se tam dogaja pa to, potlej moraš uvrstit besedilo ( to ne vem kaj je že blo treba), zvrst moraš povedat (lirika,epika, dramatika), pa nekaj o avtorju
radenska napisal/-a:aderyn napisal/-a:^^
- odlomek ali pesem (branje)
- nekaj o odlomku ali pesmi (ne vem pa, če so vprašanja že napisana al prosto govoviš?)
- splošno vprašanje (recimo o kakšnem obdobju, ali pa jezikovno vpr. itd.)
2. vprašanje maš interpretirat odlomek,pač poveš kaj se tam dogaja pa to, potlej moraš uvrstit besedilo ( to ne vem kaj je že blo treba), zvrst moraš povedat (lirika,epika, dramatika), pa nekaj o avtorju
Pol se mi obnov sploh ni treba učit al kaj? Interpretacijo lohk glede na odlomek nardim al kaj?

♥ Ljubezen je kot šah; vedno te zbije kak konj, medtem ko osvajaš kralja
Primera vprašanj (iz izpitnega kataloga na Ricu):
France Prešeren, Krst pri Savici:
1. Glasno branje odlomka
2. Razlaga odlomka; umestitev v sobesedilo; zvrstno-vrstna določitev; o avtorju
3. Vrste in značilnosti ljudskega slovstva; vplivi na umetno književnost
Josip Jurčič, Deseti brat:
1. Glasno branje odlomka
3. Oblikovanje knjižne norme v 2. polovici 19. stoletja; Levstik, Janežič
2. vprašanje je zgleda vedno isto.
O avtorju pa pomoje poveš mogoče katera dela je še napisal, poklic, če se spomniš itd., pomoje ne nekih podrobnosti...
France Prešeren, Krst pri Savici:
1. Glasno branje odlomka
3. Vrste in značilnosti ljudskega slovstva; vplivi na umetno književnost
Josip Jurčič, Deseti brat:
1. Glasno branje odlomka
3. Oblikovanje knjižne norme v 2. polovici 19. stoletja; Levstik, Janežič
2. vprašanje je zgleda vedno isto.
O avtorju pa pomoje poveš mogoče katera dela je še napisal, poklic, če se spomniš itd., pomoje ne nekih podrobnosti...