Vprašaj me... #47

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Re: Vprašaj me... #47

Neprebrana objava Napisal/-a hayley »

Ja, saj ni nek problem okrog tega... Sem bolj v hecu napisala izjave..

Mesto, sem cel lajf živela bolj na podeželju in mi je dovolj, da grem za vikend tja..

Kateri parfum ti je všeč in katerih ne maraš? Ali pa lahko tudi kateri proizvajalci so ti bližje in od katerih ti noben izdelek ni preveč všeč.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
žveplenka
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a žveplenka »

Pojma nimam :mrgreen: če mi diši mi je všeč in mi je vseen od koga je

Se imaš za ambicioznega človeka? Kaj na to nakazuje ?
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Ash. »

Če potegnem črto, se imam za srednje ambicioznega človeka. Imam znance, kolege, ki so bolj ambiciozni, pa tudi take, ki so veliko manj. Kje se to kaže? Nisem tip človeka, ki bi delal dan in noč za dosego nekega cilja. Rabim neko zdravo mero "zabušavanja" in "sproščanja" vsak dan in dam v četrto, ko je res treba pokazati rezultate. Tudi "plezanje" po korporativni lestvici mi ne pomeni kaj dosti, ker mi je tako okolje pretežno toksično. Npr. ek nov poklicni naziv mi ne pomeni kaj dosti, če me delo ne izpopolnjuje, še manj mi je do tega, da bi se gnala za nekim ciljem, samo zato, da bi drugim lahko govorila o svoji poziciji v podjetju. Več mi pomeni osebnostna rast, dobro duševno zdravje in nasploh razumevanje sveta - bi rekla, da na teh področij imam visoka pričakovanja glede sebe in ljudi, ki so mi blizu.
Je pa res, da si želim v roku 2-3 let menjat službo, ker se trenutno izobražujem na dveh področjih, ki me bolj izpopolnjujeta, kot ta, v katerem zdaj delam. Sodelavci in kolegi mi pravijo, da je to ambiciozno, ker je moj zdajšnji job čist ok. Kakor za koga - Steve Jobs bi verjetno rekel, da sem totalni zabušant, sosedova Micka pa, da se preveč ženem. :lol:

Ponavljam + oseba, ki te s svojo ambicioznostjo trenutno najbolj inspirira?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Se nimam, imam pa tako dinamično/ utrujajočo službo, da se težko zraven še izobražujem, tako da iščem nekaj malo lažjega, bolj umirjenega, da bom imela čas za izobraževanje.
(Mislim, da je tudi mmm že nekje napisal oz podal misel, da je pri nekaterih 'lažjih' službah se tudi preprosto lažje zraven izobraževat)

Boli me k***c za ambiciozne, preprosto, skoraj nimam neambicoznih okrog sebe, ampak samo ambiciozne, vsaj v službenem okolju, faxu, na srednji šoli.. mogoče je moj krog prijateljev/ic zdaj malenkost manj ambiciozen. Sem pa itak veliko večino časa obkrožena z ljudmi iz službe in prijatelje bolj občasno vidim.

Dejansko me bolj inspirira npr. K, mislim da moja bolj ambiciozna leta so bila ko sem bila mlajša, zdaj vidim druge stvari kot pomembnejše. Inspirira me K, ki mi je že večkrat rekel, da denar ne prinese zadovoljstva in da služba v kateri bi bila več plačana ne bi prinesla zadovoljstva. Inspirira me tudi z idejami, da bi rad šel okrog sveta in videl svet in da je dobro iti približno vsako leto v države, kjer spoznaš čisto drugi svet (druge kulture, države 3. sveta..)
Pa ful mi ostaja v glavi tudi misel, da naj bi vsi na smrtni postelji govorili, da jim je žal najbolj za vsa leta preživeta v službah/ ko so se karierno gnali in da niso več časa porabili za svoje bližnje in odnose..

Ponavljam
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a emanuela »

Ambiciozna sem bila na faksu, kjer sem hotela imeti visoko povprečje. Zdaj sem nekje vmes, mi je prioriteta družina in ne več posel oz služba.
Nimam pa nobenega posebnega "vzora", vsi so nekako v mejah normale.

Koliko uporabljaš javni prevoz?
The world is as you are.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

0, samo avto. V službi tudi večino dni rabim avto, ne samo za se pripeljat in odpeljat domov..

*Glede vprašanja kaj je pokazatelj ambicioznosti, pa lahko rečem, da je en faktor v moji smeri, da imajo/delajo ta najbolj ambiciozni PhD in/ali delajo kje v tujini. Če ima kdo uspešno podjetje seveda tudi spada pod to. Ampak iz svoje generacije ne poznam nobenega v svoji smeri, ki bi začel s podjetjem. Poznam le enega približno moje starosti, ki je bil ekonomska smer, podjetje pa dela bolj na področju kemije/farmacije ( cbd)..

Ponavljam
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a mmm »

Vcasih uporabljam lj trolo, odkar je korone "konec" - med epidemijo ga nisem, skor 2 leti nism sel na trolo - neke cudne trmaste navade, ker na zure sm pa hodil :razz: :)

Bicikelj pa sm skoz uporabljal, ker je zastonj, sam dostikrat ga ne dobim

Glede ambicioznosti ne razumem zensk z visokim povprecjem na faxu ki pozneje partnerju pustijo da on dela vec. Sam nisem zivel s tako zensko, je pa res da morda tudi zato nisva vec skupaj

V cem je smisel vse te ambicioznosti, ce potem mnoge odlicnjakinje pozneje ne grejo/greste do konca :?:

No, to zgoraj je moje vprasanje :)
"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a mayaeb »

Več možnih odgovorov...dojameš, da je smisel življenja nekje drugje.
Te zadane realnost in ugotoviš, da, ker si ženska, vseeno nikoli ne boš mogla doseči določenih ciljev v karieri, ne glede na to kako uspešna si...
Najbolj preprosta, za biti odličnjak v oš in sš ponavadi ni bilo treba kakšnih ekstra ambicij in pameti zato to ni nobeno merilo. Faks, ko smo mi hodili, nam je bil cilj izdelati, če si poslušal in se vsaj nekaj naučil je bilo več kot 6 brez težav pri večini predmetov, nekaj jih je šlo naprej, nekaj ne. Vsem je bil cilj doseči neko stopnjo izobrazbe, če smo realni, lažje začneš delati brez izkušenj z nižjo stopnjo kot z ogromno izobrazbe in brez vsakih izkušenj. Že zaradi izobrazbe je pri takšnih službah višja plača pa dejansko človek pojma nima o delu, torej, kdo ga bo vzel...
Večina pri tistih letih še ne ve česa si želijo, veliko jih pa nikoli v življenju ne ugotovi kaj bi radi.
Meni je precej pomenila kariera oz.da nekaj dosežem, potem se je začelo marsikaj dogajati in ko se vprašam kaj mi bo čez leta v spominu ostalo, kako sem se dogovorila s kakšnim partnerjem ali lepi trenutki, ki jih preživim z bližnjimi? Za ljudi, ki jih ni več, zakaj nisem več časa preživela z njimi, zakaj sem delala. Tega ti denar in neki navidezni nazivi ne kupijo.
Sem vesela, da imam stanovanje, da sem se rešila kreditov ampak sem garala za to. Delati sem začela med počitnicami po koncu 8.razreda in delala ves čas dokler sem hodila v šolo. Veš koliko stvari sem zaradi tega zamudila, preveč in nikoli ne bo nazaj tistih časov. Prej, ko to dojameš, lepše ti je.
Imam znanko, stara 55let, življenje posvetila karieri, zadnjih par let to odločitev obžaluje. Ugotovila je, da je za družino prestara, bo "sama" na stara leta, življenje je šlo mimo nje, ker je nonstop delala. Ugotovila je, da je le ženska v poslovnem svetu moških...
Enostavno, ni vredno.

Partnerju pustijo, da več dela? V kakšnem smislu, ženske res lažje delajo skrajšani dč zaradi otrok ampak mislim, da jih je kar veliko, ko delajo toliko kot moški, polni dč.
Če imaš v mislih, da moški delajo bolj za kariero...čemu le, ker je žal še veliko takšnih, ker imajo žensko primarno zato, da bo doma poskrbela za dom in družino in poleg tega ne zmore biti z mislimi tako free kot so moški, ki se v vsej veličini posvetijo karieri.

V vezi, skupne finance ali ločene? V mislih imam ali gledate koliko, da kdo denarja za določene stvari ali ni pomembno od koga gre denar za kar se takrat pač rabi, ker je "skupno"?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ne vem, na koga se je navezovalo mmmjevo vpr, saj Emanuela je že v istem postu odgovorila, pa tudi če gledaš na faxu, D a imaš čim višjo oceno, spet ne nujno pomeni, da si tako zelo v kariero usmerjen, odvisno tudi od vrste faxa.

Jaz imam sicer glede ocen drugačne izkušnje, v osnovni je res dokaj enostavno bit odličen, na gimnaziji so se ljudje pa kr fajn učili in gnali, da so bili odlični, noben ni bil ravno v izi. Na faxu tudi, ni bilo niti 1ega predmeta, kjer bi zlahka dobil 6 in imel senkano za it naprej, se je bilo treba povsod fajn učit in dajat, da si sploh izpolnil vse predpogoje/izpite iz vaj, da si lahko na glavni izpit šel, milsim da pri nas tudi tisti, ki je imel najvišjo oceno v svojem letniku, je imel povprečje 9,0 ali se manj od tega..

Nimam izkušenj s tem, ko sva bila na faxu, sva z bivšim seveda imela vsak svoj denar. Zdaj tudi si ne predstavljam, da imaš kar vse skupaj, js bi bila ful živčna potem če bi bil partner dosti bolj zapravljiv od mene. Po mojem bolje ločeno, s tem da če en od partnerjev zasluži precej več ali da moški zasluži cerka 2x več od ženske, naj tudi procentualno toliko več prispeva k skupnim stroškom... Ali se več od procentualnega, če se ženska bolj ukvarja z otrocmi in vsemi gospodinjskimi deli..

Ponavljam
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

mayaeb napisal/-a:Te zadane realnost in ugotoviš, da, ker si ženska, vseeno nikoli ne boš mogla doseči določenih ciljev v karieri, ne glede na to kako uspešna si...
Faks, ko smo mi hodili, nam je bil cilj izdelati, če si poslušal in se vsaj nekaj naučil je bilo več kot 6 brez težav pri večini predmetov, nekaj jih je šlo naprej, nekaj ne. Vsem je bil cilj doseči neko stopnjo izobrazbe, če smo realni, lažje začneš delati brez izkušenj z nižjo stopnjo kot z ogromno izobrazbe in brez vsakih izkušenj.

Imam znanko, stara 55let, življenje posvetila karieri, zadnjih par let to odločitev obžaluje. Ugotovila je, da je za družino prestara, bo "sama" na stara leta, življenje je šlo mimo nje, ker je nonstop delala.

Če imaš v mislih, da moški delajo bolj za kariero...čemu le, ker je žal še veliko takšnih, ker imajo žensko primarno zato, da bo doma poskrbela za dom in družino in poleg tega ne zmore biti z mislimi tako free kot so moški, ki se v vsej veličini posvetijo karieri.

- kaj je potem z uspešnimi ženskami na top vodilnih položajih, ki so karierno bolj uspešne od moških? Kako jim je uspelo tam prit, če po tvojem mnenju, ne morejo doseči določenih ciljev? :lach:
- je bli že zgoraj napisano, ampak ponavljam: na katerem faksu kar letijo 6+ brez učenja? Ne vem, očitno nisem bla na takem faksu.
- Sigurno je vedno lažje začet delat, če imaš izkušnje, ampak v določenih poklicih sploh NE moreš začeti delati, če nimaš določene izobrazbe. Z razlogom lažje začneš delat npr. v strežbi brez izkušenj, kot pa kot zdravnik brez izkušenj. Kot zdravnik namreč ne moraš kar začet. Tako da tvoja primerjava izkušenj in izobrazbe nima smisla, ker mečeš s tem vse poklice v isti koš.
- Ja kariera ni vse, je nekako jasno, ampak spet: Kje imaš zagotovilo, da bi ta ženska bila srečna, če bi imela tri otroke in bi recimo bila večino časa, ki je posvetila karieri, z otroki? Spet, ne moreš iz enega primera sklepat, kaj so boljše odločitve v življenju. Poleg tega pa noben otrok ni zagotovilo, da na stara leta ne boš sam (vidim svoje starše, ki so zdaj sami, pa nisem edinka), kot tudi nobena uspešna kariera ni zagotovilo, da boš srečen. Lahko bi ta ista znanka jamrala, zakaj ni več vlagala v svojo kariero, če bi bila situacija obrnjena in bi imela otroke, ki se v odraslih letih ne bi več kaj brigali zanjo, ker bi imeli svoje življenje.
- Ne vem, če so vsi moški lahko tako "free" z mislimi, če imajo npr. zelo zahtevno službo. Spet, posploševanje.

---

Prejšnje vprašanje: Vsak ima svoje finance, ampak ne gledava/računava, kdo je koliko dal za hrano, plačal kakšen manjši znesek. Razen na potovanjih narediva nek grob načrt, ker se gre za višje zneske.

Bi bil/a za to, da se ukine gotovina in povsod plačuje s kartico?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Jaz kar se moških v poslu tiče lahko povem, da sem pogledala 3 predvolilne maratone na ytu (po cca. 2 ure dolg vsak), ki ga je organiziral klub slovenskih podjetnikov in gledaš video, ljudi ki so prišli poslušat in postavljat vprašanja, kako se bodo organizirali davki in podobne stvari, plani kako šolstvo organizirat, da se pridobi nove kadre... (Slo podjetniki), in so samo moški v publiki oz res skoraj samo moški, mogoče je kakšna ženska kje ful odzadaj sedela da je ni bilo videt, pa ena ženska, ki vodi štud. servis bolj spredaj, (sam tud kaj pametnega ni dosti povedala/ vprašala)... Isto v prodaji B2B, ki se šteje za precej stresno/ dinamično delo, so tudi po večini moški..

Jaz plačujem samo s kartico, da vidim potem koliko sem porabila kje na računu, samo zdaj ko vozim prevoze, pa morem porabit tisti papirnat denar (toliko kompliciram, da bi ga shranila in nesla na banko pa spet ne) Si ne predstavljam, da bi bila samo kartica.
Tudi enkrat sem mogla nekam službeno parkirat in sem šla čez tisto eno uro brezplačnega parkiranja in nisem imela čisto nič gotovine pri sebi, bankomata pa ni bilo v tistem vgrajenem delu z rampo, bilo je še v mestu, ki ga nisem poznala, še dobro potem en tip, ki sem ga dobila pred eno stavbo mi je kar dal celih 5 eur, da sem lahko plačala tista 2 eura parkiranje. :mrgreen: :oops:

Ponavljam
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a mayaeb »

- kaj je potem z uspešnimi ženskami na top vodilnih položajih, ki so karierno bolj uspešne od moških? Kako jim je uspelo tam prit, če po tvojem mnenju, ne morejo doseči določenih ciljev? :lach:
- je bli že zgoraj napisano, ampak ponavljam: na katerem faksu kar letijo 6+ brez učenja? Ne vem, očitno nisem bla na takem faksu.
- Sigurno je vedno lažje začet delat, če imaš izkušnje, ampak v določenih poklicih sploh NE moreš začeti delati, če nimaš določene izobrazbe. Z razlogom lažje začneš delat npr. v strežbi brez izkušenj, kot pa kot zdravnik brez izkušenj. Kot zdravnik namreč ne moraš kar začet. Tako da tvoja primerjava izkušenj in izobrazbe nima smisla, ker mečeš s tem vse poklice v isti koš.
- Ja kariera ni vse, je nekako jasno, ampak spet: Kje imaš zagotovilo, da bi ta ženska bila srečna, če bi imela tri otroke in bi recimo bila večino časa, ki je posvetila karieri, z otroki? Spet, ne moreš iz enega primera sklepat, kaj so boljše odločitve v življenju. Poleg tega pa noben otrok ni zagotovilo, da na stara leta ne boš sam (vidim svoje starše, ki so zdaj sami, pa nisem edinka), kot tudi nobena uspešna kariera ni zagotovilo, da boš srečen. Lahko bi ta ista znanka jamrala, zakaj ni več vlagala v svojo kariero, če bi bila situacija obrnjena in bi imela otroke, ki se v odraslih letih ne bi več kaj brigali zanjo, ker bi imeli svoje življenje.
- Ne vem, če so vsi moški lahko tako "free" z mislimi, če imajo npr. zelo zahtevno službo. Spet, posploševanje.

Procentualno koliko žensk je na top položajih v primerjavi z moškimi, gledano po celem svetu? Kdo dobi več polen pod noge samo zaradi spola? Koliko so na enakih položajih plačane ženske in koliko moški?
Pri nas smo imeli predavanja, vaje in če si spremljal ter poslušal lahko rečem, da 6 ni bilo noben čudež dobiti, ker si si lahko veliko zapomnil. Ok, se je našel kaksen predmet, kjer so te zafrkavali ampak pri takih si padel tudi, če si se ogromno učil..
Da ti pride nekdo na razgovor, začne naštevati vse šole, ki jih je dokončal, ga vprašaš po izkušnjah te pa gleda. Kaj boš s takšnim. Tudi, če gre nekdo za zdravnika lahko že preko študenta dela marsikje v zdravstvu oz.temu podobnih smereh.
Itak, otrok ni zagotovilo ničesar, samo en pogled sem napisala, nekdo lahko obžaluje, da ni potoval, drugi, da ni študiral, nekdo, da ni žural..nekdo je lahko zelo ambiciozen ampak potem enostavno odkrije kaj drugega kar mu takrat več pomeni.
Velikrat sem slišala od ljudi kaj vse obžalujejo, da v življenju niso naredili. Vse kar bomo naredili bomo manj obžalovali kot tisto česar nismo.

‐----------------------------------------------------------------------

Nisem za ukinitev gotovine.
Ponavljam.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a v-e-s-n-a »

Ne, nisem za da se ukine gotovina.

- - - -

Zadnji pripetljaj, ko si se počutil/a ostamočeno?
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a slovenc79 »

tudi jaz nisem za ukinitev gotovine.

nazadnje je bilo ta vikend, ko sem naredil eno napako pred kopico ljudi. je bila pa malenkost, marsikdo verjento ni opazil, tako da sem se delal da ni nič, sem pa bil malo bolj živčen kot ponavadi vse do konca.

ponavljam
hej norci :)
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica

mayaeb, potem pa napiši, da statistično gledano, ženska težje doseže določene karierne cilje zaradi okoliščin, ki so kulturno pogojene, ne pa iz prve, da je nekaj nemogoče doseč - ker če bi bilo to res, potem ne bi blo žensk, ki so predsednice vlade/države, CEO podjetja itd. Pa verjamem, da je vsaka izmed res uspešnih žensk neštetokrat slišala, da zanjo pa nekaj ni mogoče, ker nima luleka med nogami. Pa je mogoče. Če si govoriš, da itak da ni, bodo tvoje besede postale samouresničujoča se napoved, ker tak človek niti nima volje vlagat energijo v nekaj, v kar se je že sam prepričal, da ni mogoče. Če bi se jaz v času študija obremenjevala s statistiko, koliko žensk sploh študira in dela to, za kar sem se šolala, sploh ne bi doštudirala. :)

Osramočeno se že dolgo nisem počutila, pomoje zato, ker sem v home officu :D

...

Stvari, ki te najbolj motijo na delovnem mestu oz. glede same kulture podjetja?
Odgovori