Oj
Claudia22, Najprej bi povedal, da se midva sploh nisva oddaljila od tematike, temveč da jo izjemno dobro secirava, ker razvijava misli, kako nekdo razmišlja ob tem, ko nekoga ignorira. Tema je ignoriranje in nas zanima, zakaj do te stvari pride. Da bi vedel, zakaj nekdo nekoga dejansko ignorira, pa moraš vzeti celotno stvar v širši obzir. Rdečo nit sva samo odebelila.
Claudia22 napisal/-a:Ja, sem bla kar direktna z njim, čeprav nisem šla v podrobnosti, ker meni npr. tud ne bi pasalo, če bi mi nekdo naštel vse podrobnosti, ki mu niso všeč v moji zunanjosti. Pač, rekla sem mu, da me vizualno ne privlači, nisem pa zdaj npr. rekla, da mi ni všeč, da je nabildan ali pa da mi ni všeč njegov nos, čeprav mi vse to res ni bilo všeč.
Vprašanje je, če bi bilo to vedno res, kar praviš o sebi. Poskusi najti primer iz svoje zgodovine, kjer te je zanimalo, kaj je nekomu na tebi všeč glede zunanjosti. Npr... pogosti stavki pri ženskah, ko si nadanejo uhane, ko pridejo od frizerja, ko se nasončijo in se jim spremeni barva,... :"Kakšna se ti zdim? Imam lepe oči? Se ti zdi moja rit preveč debela? Misliš, da bi morala poravnati te zobe? Bi mi pasali večji joški? Sem lepa s to frizuro?" Sprašujejo podrobnosti, ker podrobnosti sestavljajo celoto. Njih pa zanima lepa kombinacija vsega - celota. Vse podrobnosti želijo naštelati tako, da bo celota karseda najlepša. Zato sprašuješ ljudi o njihovem mnenju. To ne pomeni, da nisi samozavesten, ampak da želiš drugim ugajati, da bi osrečil sebe.
Ljudje stalno potrebujemo ogledala drugih, da nam povedo, kakšni smo.
Spodaj bom najprej veliko povedal o zunanjosti, potem pa še o karakterju, posameznih lastnostih človeka.
Človek je sam s seboj lahko zadovoljen... ampak še bolj zadovoljen pa bo s seboj, ko bo všeč tistim, katerim bi rad bil všeč. Gnjavatorstvo je moralo imeti nek vzrok. Tip po vsej verjetnosti tvojih misli ni hotel zmanipulirati, ampak je tebe želel razumeti. Človek nekako ve, da ne more izsiliti, da mu bo kdo všeč. Tako da Tip tega po vsej verjetnosti ni delal. Želel te je razumeti, ti pa si se tega bala.
Težko verjamem, da je bila to kakšna finta, ko te je spraševal, kakšen bi ti bil všeč, ker takih fint sploh ni. Kako boš ti nekoga prepričala, naj spremeni svoje prepričanje? Tega ne moreš. Ti lahko spremeniš le sebe, nekdo drug pa se lahko spremeni zaradi sebe, če sam naravna svoje želje tako, da se spontano spremeni zate. Želja mora priti od znotraj. Tip po vsej verjetnosti ni hotel tebe dobiti na finto, ker taka finta ne obstaja. Bolj kot bi se on z voljo boril proti tvoji domišljiji, bolj bi se tvoja domišljija krepila. Tako tudi razlaga Emil Coue (farmacevt, ki je med drugim dejal, da je vsaka hipnoza pravzaprav le avtohipnoza in da ima moč šele, ko to postane):
Od mislečega človeka je nemogoče zahtevati, naj svoje mnenje o nečem spremeni samo zato, ker si stokrat zapored dopoveduje nasprotno.
Ti lahko svoje prepričanje spremeniš samo takrat, ko boš to sama želela, tako da te on v nobenem primeru ne more dobiti na nobeno tako finto, kot si ti navedla. Vse kar pa on lahko naredi je - spozna tvoj način razmišljanja in tvoje želje.
V primerih, ko ti ne bi pasalo, da ti nekdo našteva, kaj na tebi ti ni všeč, bi bilo to najverjetneje zaradi tega, ker bi se bala slišati njegovo resnico. Tako deluje človeški ego. Človek, ki je sam s seboj zadovoljen, bo zlahka sprejel podrobne opise njegove zunanjosti od drugih ljudi in to mu bo v zadovoljstvo. Človek je navsezadnje le škatla, v kateri je um. Ti se zaljubiš v um, tvoj ego pa se je sposoben zaljubiti v škatlo. Pri nekaterih pa se je celo um sposoben zaljubiti samo v škatlo (takim potem mnogi očitajo, da so materialisti, brez čustev... ampak je vprašanje, če so tudi res).
Zakaj meniš, da ti ne bi bilo všeč, če bi ti kdo našteval, kaj na tebi ti ni všeč? Kaj si ne upaš pogledati v tuje ogledalo?
Ti si se postavila v vlogo, kako bi se ti počutila, ko bi nekdo na tebi našteval podrobnosti o tem, zakaj mu nisi všeč. Vživeti pa bi se morala vanj, v Tipa, ne pa presojati, kaj bi ti naredila v njegovi situaciji. Če te je še kar naprej gnjavil, potem z njim nisi bila dovolj odkrita. Če ima krivljast/majhen/velik/postrani nos, ga je verjetno še posebej zanimalo, kako ti gledaš na to. Če je nabildan, mu morda mišice v resnici sploh ne pomenijo kaj dosti, ampak jih ima le za nek lepotni (po njegovem mnenju) dodatek k svojem umu (tako kot piercing

).
Morda ni bilo prav, da si mu podrobnosti zamolčala. Z njim si bila direktna, ampak nisi pa bila jasna. Jasen si, ko te nekdo razume, te "čuti".
Kako to, da njemu nisi upala povedati tega, kar si tu napisala o njem?
Je možno, da si se bala, kako bo reagiral? Je možno, da si se bala, da bi ti kaj očital?
Po mojem je velika verjetnost, da je prišlo do vzrokov za ignoriranje prav zaradi tvojih podzavestnih strahov.
Postaviti se morava v njega in na stvar gledati z njegovega zornega kota. Tega morda ne moreva, ker bi se morala pogovarjati z njim, da bi spoznala njegove misli, ampak vseeno... reciva, da ni gnjavator v dobesednem pomenu.
Recimo... igrajva se, da ti si v neki taki (namišljeni) situaciji...
Ti imaš neskončno rada enega tipa, si z njim po cele dneve, se pogovarjaš z njim in se imata fajn, ... Zaljubiš se vanj. Potem ga vprašaš, če bi "hodil" s teboj, pa ti pove, da ne, ker ga fizično ne privlačiš. Ti veš, da si bila v določenem obdobju npr. prava suhica, brez strij, danes pa si debeluška z okrepljenimi boki. Imaš tudi krivljast nos, katerega si si "zaradi same sebe"(v nadaljnem besedilu ugotavljam, kaj to pravzaprav pomeni) že večkrat namenila operirati, pa za to nisi imela denarja. Ker sta se pred tem, ko si ga "zasnubila", še kar dobro ujela, bi te zelo verjetno nadvse zanimalo, če sta mu všeč tvoja rit in nos ali ne... vanj si vendar zaljubljena... vse te zanima o njem. In še najbolj te zanima, kako razmišlja, kaj mu je všeč in kaj ne.
Claudia22 napisal/-a:A da je mogoče razmišljal o tem, kaj bi na sebi popravil v meni čast? Ta je pa res dobra.

Ne vem če je pol to lahko kaka prava ljubezen, če se mora nekdo nekomu na čast spreminjati. Jaz hočem, da sem nekomu všeč takšna, kot sem, ne pa da mi bo rekel, da naj npr. shujšam 5 kg, pa bo hodil z mano.
Pri tem moraš upoštevati delovanje tvojih možganov in čustev. Kako sploh prideš do nekih ugotovitev, na podlagi česa?
Vprašaj se, zakaj si ti všeč nekomu takšna, kot si. Na človeku si "izbereš" (podzavestno) par stvari, ki te privlačijo.
Nadaljujva s prejšnjo namišljeno situacijo...
Prava ljubezen bi bila, ko bi ti bil ta tip (torej ne govoriva o Tipu, ampak nekom tretjem) tako zelo všeč, da bi za njega naredila prav vse. Ne bi se več ozirala na to, kakšna se zdiš sama sebi, ker bi ti bilo povsem vseeno, kakšna si... samo da bi bila všeč njemu. Če bi bila kreativna in prilagodljiva, ti bi bil najmanjši problem začeti se ukvarjati s takimi stvarmi, kot jih počne on, malo spremeniti svoj karakter (ne v hipu, ampak postopno), mu ustrečti s svojim videzom, ki bi ga njemu prikrojila. To bi bila prava ljubezen.Tvojemu jazu bi bilo nerelevantno, kakšen je tvoj ego. Njega bi ljubil tvoj notranji jaz, ki ni zgolj neka sestavljanka lastnosti ega, ki ga je izoblikovalo okolje, v katerem živiš.
Sama si navedla, da ti ni všeč, ker je nabildan, potem pa si povedala, da hočeš biti všeč nekomu taka, kot si, brez da bi ti bilo treba shujšati. Torej gledaš na njem predvsem preveliko gmoto mišic. Mišice niso nič drugega kot kilogrami. 10 kg mišic se zgubi v cirka treh mesecih. Tebe seveda ne zanima, kakšen bi bil Tip brez teh odvečnih mišic, njega pa po vsej verjetnosti zelo zanima, kakšen bi se kot tak zdel tebi.
Me razumeš?
Claudia22 napisal/-a:Zato tudi jaz nisem taka do drugih ljudi in ne more me en pritegnit ali pa mi postati všeč, če mi že v štartu ni in me odbija, pa če se spremeni za 360 stopinj, žal ne bo šlo. Spreminjati se zaradi nekoga v imenu ljubezni pač ni moj stil in tudi mislim, da takšno početje ni pravilno in niti pravično do drugih ljudi.
Če se človek spremeni za 360°, postane isti. Verjetno si mislila za 180°.
Ko človek spremeni svoje lastnosti, se postopoma lahko spremenijo tudi njegov način mišljenja, njegovi ideali. Spremeni se lahko ne le vizuelno, temveč osebnostno. To je med drugim tudi delo psihoterapevtov... nekoga spremeniti v taki meri, da bo zadovoljil svojim željam o tem, kakšen bi rad bil, da bi odpravil svoje šibke točke, napake.
Nisem imel v mislih spreminjati se za nekoga v imenu ljubezni, temveč z užitkom. Če bi ti nekoga resnično ljubila, bi te ljubezen spremenila samoumvno, če bi le vedela, v katero smer. Energija se sama od sebe steka tja, kamor usmeriš pozornost.
Ne gre to tako:
Clavdija: "Tip, ti mi nisi vizuelno privlačen."
Tip: "V imenu ljubezni se bom spremenil zate."
Če te je tip toliko časa spraševal, zakaj ti ni všeč, bi mu lahko to opisala podrobno. Potem po mojem imela "mir", saj bi mu vendar zmanjkalo vprašanj. Tebe ne bi mogel spreminjati; če bi se želel spreminjati sam, pa je to njegova stvar. Nekateri ljubijo spremembe, nekateri pa ne. Nekateri ljudje sploh ne zdržijo biti stalno enaki, opravljati enakih del, imeti stalno enake interese, imeti enako frizuro, poslušati enako glasbo, se ukvarjati z nekim športom. Nekateri potrebujejo spremembo, preobrat v življenju. Nekateri zlahka shujšajo, drugi pa v tem neznansko trpijo.
Tako da takšni ljudje ne bodo rekli samo "imej me rad takšnega, kot sem", ampak tudi "imej me rad takšnega, kakšršen želim postati, in postati želim nekdo, ki ti bo še bolj všeč." Nekateri ljudje izkoristijo svoje življenje "v polno" in se ne bojijo nobenih sprememb (tudi na sebi ne).
Claudia22 napisal/-a:Verjamem namreč, da se moramo imeti radi takšne, kot smo, če pa si npr. nismo všeč (se zdimo npr. sami sebi predebeli), pa se spremenimo samo, da se bomo sami boljše počutili v svoji koži, ne pa da bi ugajali nekomu tretjemu. Vsak človek mora biti v osnovi samosvoj, sam sebi dovolj, biti samozavesten, biti močan itd., da je lahko potem z nekom v zvezi.
Tudi jaz v to verjamem. Samo z dodatkom na tvojo misel. Torej... kaj pomeni spreminjati se zase? Naj zastavim še par retoričnih vprašanj (lahko pa kdo tudi odgovori nanje, samo bo naletel na težavo - razmišljanje

).
Zakaj misliš, da se ti spremeniš sama zase?
Zakaj misliš, da se boš v drugačni koži boljše počutila?
Imaš se rada in se sprejemaš takšno kot si, pa še vedno potrebuješ spremembo. Zakaj? Kakšna bo ta sprememba? Kdo bo vplival na to, v katero smer se boš preoblikovala?
To vendar narediš največkrat prav zaradi tega, da bi dobila naklonjenost določenega tipa človeka, ki ti je všeč. In to delaš podzavestno. Torej je resnica malo drugačna... zase se spreminjaš zato, da bi zadostila drugim, da bi bila zadovoljna s seboj. Ljudje ponavadi radi ugajamo drug drugemu, si pomagamo,... In največkrat je to ravno zaradi tega, da bi imeli od tega sami korist. Kakšna bo ta korist, pa odvisno od tega, kdo smo mi. Po drugi strani pa se spreminjamo tudi zato, da bi okusili kaj novega, naleteli na nove odzive, nova ogledala, nove izkušnje. Nekateri ljudje pa spremembe odklanjajo. So tudi taki. Velikokrat jih odklanjajo tudi zaradi tega, ker jim ni noben pokazal kako sanjati, kako nekaj narediti še boljše.
Samozavest se kaže tudi v tem, da se sprememb ne bojiš, da jih ne odklanjaš, ne pa le v tem, da si zadovoljen sam s seboj. Zmožnost spreminjanja je nadgradnja samozavesti.
V mislih nimam neprestanih sprememb, ampak sprememb, ki se lahko zgodijo takrat, ko so dobrodošle, v prid okolici in tebi.
Claudia22 napisal/-a:Težko je najt "paket", ki bi bil, vse kar si želim, v enem.
Kjer je volja do spreminjanja, ta paket ni potrebno najti, ampak se ga ustvari. Če taka volja obstaja, moraš najti le človeka čigar pot (cilji, želje) v življenju so naravnani v tako smer, da se poklapajo (uskladijo, harmonizirajo) s tvojo. Potem si lahko na to še bolj "ponosna" (vesela sama pri sebi), ker si ti kreator svojega zadovoljstva, ne pa golo naključje.
Claudia22 napisal/-a:Vseeno pa jaz nikoli ne razmišljam tako kot ti o potencialnih partnerjih, da bi si rekla, kak bi pa ta tip bil, če bi mal shujšal itd. To se mi zdi nesmiselno. Pač, če si mi všeč, mi si, če mi pa nisi, pa mi pač nisi.
Ampak Tip ti ni všeč zaradi tega, ker je nabildan. In preusmeriti svojo energijo v košarko, nogomet, badminton, tenis,... namesto v fitnes, je kar se mene tiče najmanjši problem.
Reciva, da bi Tipa spoznala, ko bi se ukvarjal s tekom na dolge proge (bil bi atletski tip, brez napihnjenih mišic... same "kite"). Reciva, da bi imel lep nos. Reciva, da bi se gibal v družbi baletnih plesalk in pridobil občutek za eleganco. Kakšen bi se ti potem zdel? Od prej ga ne bi poznala. Bi bilo možno, da bi ti bil všeč? Do posesivnosti z njegove streni ne bi prišlo, ker tebe na njem že od samega začetka ne bi odbil njegov zunanji izgled. Tako posledično tudi ne bi bilo nobenega gnjavatorstva, ker mu ti ne bi ničesar zamolčala, ker te ne bi bilo strah povedati njemu nekaj, kar bi rad izvedel, ker vzrokov za tak strah ne bi bilo. Torej... imel bi normalen nos, tebi ustrezno postavo, lastnosti, ki si jih navedla za slabe, pa bi se ti kazale povsem v drugi luči. Namesto posesivnosti bi videla veliko zanimanje, namesto gnjavatorstva bi videla naklonjenost in pozornost. Glede tiste ene njegove laži pa ne moreva z zagotovostjo vedeti, kako je do nje prišlo in zakaj in ali je bila neupravičena. Jaz ljudi ne sodim po tem, kako drugi o njem govorijo. Spoznam in preučim ga sam.
Celotna zgodba se še vedno odvija okoli ignoriranja. Razglabljamo o tem, kako lahko pride do takega nerazumevanja, da se ljudje zatečejo k ignoriranju. Po mojem je to zaradi ignorance - nevednosti. Če bi bile stvari jasne, do ignoriranja ne bi prišlo, ker ne bi bilo vzrokov, da bi se sploh pojavila. Zato je potrebno vživljanje v druge in pogovor.
lep dan želim