*purple* napisal/-a:matjazd, odgovorila ti bom s citatom od črnemambe:uradni podatki o plačah so vedno bruto ..ljudje pa vedno govorimo o netto ( no razen ekonomiti
torej, govorila sem o tem, da ljudje pravijo da imajo 500€ neto plače, kar ni res, glede na prikaz minimalne plače, ki je verjetno v bruto znesku, bruto znesek pa znaša recimo za mesec januar celo trideset več kot 500€.
četudi bi bil znesek na mojih prilepljenih plačah, neto znesek, bi bilo nelogično, ker bruto minimalna plača spet ni tolk majhna!
kdo je potem glup?
In ja, ljudje govorimo ko nas kdo praša kolk plače imamo, v celoti, tutokpmpleto kar dobimo ven.malica in prevoz sta tudi plačilo, nekje imajo kilometrino plačano čeprav bi lahko imeli samo za vrednost mestnega avtobusnega prometa in nekje imajo tudi abnormalno veliko plačilo za malice.
če gremo gledat po bruto plačah, in mi nekdo reče da ima 600 evrov bruto palče in da je premalo, zraven dobi pa še tristo evrov za malico in prevoz.Haloo?Pa verjetno ne gre vsakdan na kosilo v tanajtabul restavracijo in s tem ta denar tud našpara.Isto potem stimulacije, ki jih je lahko tud velik.In enmu ki se je zlagal da ima plače 500€, na mkoncu ubistvu znese izplačila 1000€ in tukej je velika razlika!
Purple, a ti sploh veš, kaj je neto in kaj bruto?

Tista, ki pravi, da zasluži 500€, misli neto. - to je toliko kot dejansko dobi na račun. Minimalne plače, ki si jih ti prilepila, so pa bruto
Bruto minus davki minus prispevki = neto.
Malica in prevoz se ne štejeta v plačo in tudi nista obdavčena. V državnih službah je regres za malico enak, ponekod v bolnicah sploh denarja ne dobijo, ampak imajo zastonj obrok v bolnišnični menzi.
Denar za prevoz porabiš za prevoz. V državnih službah se obračuna najcenejši javni prevoz, moraš že res živeti v neki vukoje*ini, da ti priznajo, da nimaš možnosti javnega prevoza in ti dajo kilometrino.
Obstajajo ljudje, ki goljufajo glede kraja bivališča in vlečejo potne stroške, ampak tu ne govorimo o tem.