Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Pontifex Maximus »

jaz v bistvu sploh ne vem za kaj bi se opredelila, ker moja načela ne ustrezajo ne popolnemu ateizmu, ne popolnemu verniku.

Vzemimo rimokatolika: po definiciji Cerkve je to vsak, ki pozna katoliško dogmo, Sveto Pismo, ta pravila spoštuje in sledi zapovedanim obredom. Recimo da sem prav to. Ampak najdejo se tudi stvari, katerim ne verjamem. Recimo ne strinjam se z uradno dogmo, da je papež na njegovem prestolu nezmotljiv.

Sem potem slaba vernica? Katoličanka, ki je zašla s poti? Mogoče celo heretik, ki si zasluži izobčitev iz cerkve?

Ali sem potem še vedno rimokatoličanka? Kaj pa če ne verjamem v spoved? Obhajilo? Svetnike?

Dvomim, da sploh poznaš vse dogme. Če jih, blagor ti, ker jih jaz ne. :)

To, da imaš dvom ni nič narobe. Dvom prečiščuje in ustvarja prostor za kritično mišljenje.

Jaz se pa strinjam, da je papež nezmotljiv, je pa vprašanje, kako ti razumeš nezmotljivost papeža...ker, da je nezmotljiv mora izpolnjevati precej stroge pogoje. Pod takimi pogoji sva pa lahko nezmotljiva tudi midva. :)

Na kakšen način ne verjameš v obhajilo (Evharistijo), svetnike in spoved?
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

dve olivi napisal/-a:
Pontifex Maximus napisal/-a:
dve olivi napisal/-a:
Pontifex Maximus napisal/-a:Trbunjanje, da ima nekdo oprane možgane, ker veruje/neveruje je napadanje in žaljenje človeka ali/oz skupine ljudi.

Ženska, ki nikoli ni doživela orgazma tudi ne bo druge ženske prepričevala, da so norice z opranimi možgani, ker so jo nekateri prepričali o tem, da orgazem obstaja in ga tako preko nekih psiholoških kanalizacij tudi doživijo. :idea:

torej prispodoba bog - orgazem
jah, vse je enkrat prvic

jaz bi frigidni zenski rekla naj gre na zdravljenje oz. naj zivi s tem da je defektna
ljudem pa, ki zivijo po pravilih neke religije: sami ste odgovorni za vse dobro in slabo kar se vam zgodi v zivljenju, samo vi, ne pa vas bog

Si odkrila toplo vodo.

nisem je odkrila, samo polivam z njo :razz:

No, je res, da Bog ni v ničemer odgovoren za naša dejanja in da smo za njih odgovorni mi sami. Je pa pri velikih ljudeh Bog priročna "stvar" na katero odlagajo svojo odgovornost, kar zopet kaže na nerazumevanje npr. krščanstva (ali katere koli druge religije)
spermij
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a spermij »

dve olivi napisal/-a:sami ste odgovorni za vse dobro in slabo kar se vam zgodi v zivljenju, samo vi, ne pa vas bog

Si odkrila toplo vodo.
Pravzaprav te je elegantno zabila.

Kar se pa tiče moje "žalitve", se ti pa lahko le nasmejem. Humorist pa si...
Uporabniški avatar
BeXy
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Over the Niji

Neprebrana objava Napisal/-a BeXy »

že več kot 2000 let traja tale krščanska vera, pa je bil svet pism že nevemkokrat spremenjen.papeži so itaq zmotljivi(sam spomnte se otroške križarske vojne al pa tistga kurbirja Borgia, simonije, nepotizma, incestov, ipd...+ RKC je predvsem po zaslugi več kot dvotisočletne nadvlade vsemu kar leze po planetu dobil prenapihnjen ego-poglejte njihovo vmešavanje v splave, kontracepcije, ipd...nihče se pa ne pobriga za pedofilijo, ki še kar najhuje razsaja najbol pri njih!)
in tut ne verjamem v vero, ki postavla boga nad nas, a mi smo pa vsi ponižni in čakamo na kazni in milost ipd.večje bedarije v svojem lajfu še nism slišala!če bi nam bog dal možnost uporablat lastno voljo pa karkol delat-zakaj nam je pol v zapovedih povedu, da bomo za taslabšo možnost vedno kaznovani?pol bi se mogl avtomatsk odločt za prvo možnost, to bi bla pa podrejenost.sploh pa-a ti je treba grozit oz. te kaznovat d bi bil priden? kukr js vem ustrahovanje dela sam še večji odpor..
niti ne verjamem u kakršngakoli hudiča-to se mi zdi pa še najslabša stvar glede krščanstva!hudiča smo ustvarl ljudje sami, s tem, ko smo za vsak svoj slab dejanje pozabl prevzet odgovornost nase in smo jo rajš preložil na satana (on me je skušu...-pa ja!) :roll:
in glih zarad useh teh razlogov mam js svojo filozofijo: ne žvimo zato, d bi se neki naučil, ampak zato, d bi lohka izbiral med možnostmi, d bi sami sebe ustvarjal pa d bi bli-nj se sliš še tok butast-sami svoji bogovi.
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

BeXy napisal/-a:že več kot 2000 let traja tale krščanska vera, pa je bil svet pism že nevemkokrat spremenjen.papeži so itaq zmotljivi(sam spomnte se otroške križarske vojne al pa tistga kurbirja Borgia, simonije, nepotizma, incestov, ipd...+ RKC je predvsem po zaslugi več kot dvotisočletne nadvlade vsemu kar leze po planetu dobil prenapihnjen ego-poglejte njihovo vmešavanje v splave, kontracepcije, ipd...nihče se pa ne pobriga za pedofilijo, ki še kar najhuje razsaja najbol pri njih!)
in tut ne verjamem v vero, ki postavla boga nad nas, a mi smo pa vsi ponižni in čakamo na kazni in milost ipd.večje bedarije v svojem lajfu še nism slišala!če bi nam bog dal možnost uporablat lastno voljo pa karkol delat-zakaj nam je pol v zapovedih povedu, da bomo za taslabšo možnost vedno kaznovani?pol bi se mogl avtomatsk odločt za prvo možnost, to bi bla pa podrejenost.sploh pa-a ti je treba grozit oz. te kaznovat d bi bil priden? kukr js vem ustrahovanje dela sam še večji odpor..
niti ne verjamem u kakršngakoli hudiča-to se mi zdi pa še najslabša stvar glede krščanstva!hudiča smo ustvarl ljudje sami, s tem, ko smo za vsak svoj slab dejanje pozabl prevzet odgovornost nase in smo jo rajš preložil na satana (on me je skušu...-pa ja!) :roll:
in glih zarad useh teh razlogov mam js svojo filozofijo: ne žvimo zato, d bi se neki naučil, ampak zato, d bi lohka izbiral med možnostmi, d bi sami sebe ustvarjal pa d bi bli-nj se sliš še tok butast-sami svoji bogovi.

Zanimivo, pri 16ih sem tudi jaz enako razmišljal :)
Uporabniški avatar
BeXy
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Over the Niji

Neprebrana objava Napisal/-a BeXy »

Kdaj in zakaj si pa preklopu?
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

BeXy napisal/-a:

Kdaj in zakaj si pa preklopu?

Ko in zato, ker sem odrastel in začel malce globlje razmišljati o tem kdo sem, kam grem in kakšen je smisel mojega življenja. Torej veliko ukvarjanja s filozofijo, psihologijo in podobnimi znanstvenimi panogami - tudi profesionalno. Pa še nisem končal. :idea:
spermij
Debatorica
Debatorica

BeXy, pametno razmišljaš. :) ;) Ne daj se bleferjem.
K Bogu se zatekajo psihično šibki ljudje, ki v njem iščejo uteho in izgovore za različne neuspehe.
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

spermij napisal/-a:BeXy, pametno razmišljaš. :) ;) Ne daj se bleferjem.
K Bogu se zatekajo psihično šibki ljudje, ki v njem iščejo uteho in izgovore za različne neuspehe.

Hehe, Columbo je odkril Freuda! :cool:
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a g00fy_qa »

Pontifex Maximus napisal/-a:Ko in zato, ker sem odrastel in začel malce globlje razmišljati o tem kdo sem, kam grem in kakšen je smisel mojega življenja. Torej veliko ukvarjanja s filozofijo, psihologijo in podobnimi znanstvenimi panogami - tudi profesionalno. Pa še nisem končal. :idea:

Na stara leta je lepo verjeti, da to življenje ni zadnje. :D No, resno, ne vem s kakšno filozofijo in pa znanostjo se ti ukvarjaš, ampak just for the record, Sveto Pismo ni ne prvo in ne drugo.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

g00fy_qa napisal/-a:
Pontifex Maximus napisal/-a:Ko in zato, ker sem odrastel in začel malce globlje razmišljati o tem kdo sem, kam grem in kakšen je smisel mojega življenja. Torej veliko ukvarjanja s filozofijo, psihologijo in podobnimi znanstvenimi panogami - tudi profesionalno. Pa še nisem končal. :idea:

Na stara leta je lepo verjeti, da to življenje ni zadnje. :D No, resno, ne vem s kakšno filozofijo in pa znanostjo se ti ukvarjaš, ampak just for the record, Sveto Pismo ni ne prvo in ne drugo.

V filozofiji itak ni nič, česar že prej ne bi bilo v Svetem Pismu. Strinjam pa se, da Sveto Pismo ni znanstvena knjiga.

Če bi verjel, da to življenje ni zadnje...potem bi verjel v reinkarnacijo, tako pa ne verjamem v reinkarnacijo, pa verujem, da je življenje samo eno in kot tako enkratno.

Filozofija: Heraklit, Platon, Aristotel, Avguštin, Akvinski, Bonaventura, Machiavelli, De Vico, Pascal, Descartes, Newton, Kant, Hegel, Marx, Fichte, Schelling, Nietzsche, Freud, Feuerbach, Heidegger, Kirkegaard, Lacan, Žižek, ipd. Pač filozofija.

Ostalo naj te pa ne briga :wink:
spermij
Debatorica
Debatorica

Pontifex Maximus, tvoj prvi poizkus, neuspešno.
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

spermij napisal/-a:

Pontifex Maximus, tvoj prvi poizkus, neuspešno.

Ah, se mi je zdelo, da ti pamet ne vleče tako daleč.
spermij
Debatorica
Debatorica

2. poizkus, cinizem, zopet neuspešno.
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica

Se mi zdi, da je zate bil že dovolj močan udarec, da se je oglasil nekdo, ki je kristjan. Vsaj po reakciji sodeč... Zato te ne bom več obremenjeval...
Odgovori