Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
freaky
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a freaky »

sončk napisal/-a:b) se ne konča s skupino CA - 114

Če ti bo tale način mogoče kaj bolj jasn kot od *male*:

Delaš z nasprotnim dogodkom. Tebe zanima, koliko je besed, ki se ne končajo na CA, to pa je isto če rečeš: vse možne permutacije - besede, ki se končajo na CA. Besed s CA na koncu je: 3*2*1*1*1=6 (na prvem mestu so lahko tri:B,Č,D, potem dve in potem ena, na zadnjem in predzadnjem mestu pa smo tako ali tako določili, da morata stati C in A, zato je samo ena možnost.

Vseh permutacij je 120 (5!). Odgovor na vprašanje je torej: 120-6=114.
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

^^ Hvala za velik lepši način :D (se vid, da pravila res niso zame :D)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Ahaaaaa! Hvala vama :D Zdej znam kr oba načina, mogoče mi pa le uspe narest tole matematiko =)

Sam neki *mala*, v tisti nalogi s kraji nikjer ne piše, da vodi pot iz kraja B v C tud iz kraja C v B. To je mene zajebal, sm si narisala puščice namest samo črtic. Kaj pa če je enosmerna cesta? Ha :D
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Pot =/= cesta :D :lol: za enosmerno bi pomoje prov pisal :D (kere malenkosti, sam lahko te dejansko stanejo točk).

Mah, ta kombinatorika je res čist po občutku. Odvisno od naloge. Pri eni je takoj jasno, kaj moraš narest, pr enih pa kar misliš, pa misliš...
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

Meni so pa vektorji zlo težki.. :? Danes sem jih začela delat, pa se mi zdi, da se jih nič ne spomnim....
freaky
Kofetarica
Kofetarica

*mala* napisal/-a:^^ Hvala za velik lepši način :D (se vid, da pravila res niso zame :D)

Pa saj sama kombinatorika niti nima toliko pravil. So neki prijemi, kako reševati določene vrste nalog, ampak ti nič ne nuca, če ne razumeš naloge oz. ti ni logična. "Take" naloge, kot je bila tista s tistimi črkami, je (vsaj zame) lažje računat z nasprotnim dogodkom, katerega precej hitreje zračunaš. No, ja kakor za koga. :D

Sicer pa kolikor se spomnem na maturi ni poudarka na kombinatorki (mogoče 1 naloga), tako da če vam ta snov ne gre, ni nič hudega. Poleg tega je pa matematika res lahka na maturi glede na to kaj delaš skozi 4 leta v gimnaziji. :wink:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Vem,vem. Mam cel predmet o tem na faksu :D no, sam mi nimamo sam variacije pa kombinacije... Ja, matura je res lahka. Samo če imaš pa vsaj en predmet matematike na faksu (ali fizike), pa še dobr da je vsaj v 4 letih srednje težje.
freaky
Kofetarica
Kofetarica

No, upam da ni preveč OT. Gimnazijska matematika v primerjavi z matematiko, ki so se jo učili pred 10,20 leti, je zelo lahka, posledično je potem tudi matura res res čist osnovna. Ampak to je problem celotne mature, ne samo matematike (čeprov priznam, da se mi zdi, da je matematika res na najnižjem nivoju v primerjavi z drugimi predmeti - no, za vse ravno ne morem trdit, se mi pa dozdeva :D). Največji problem pa jaz vidim v tem, da prfoksi tolk strašijo s to maturo, da si na konc tolk paničn, da te skor pobere. :roll:

Kdaj pa se sploh piše letos matematika?
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka

6.junija..v soboto :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

freaky napisal/-a:No, upam da ni preveč OT. Gimnazijska matematika v primerjavi z matematiko, ki so se jo učili pred 10,20 leti, je zelo lahka, posledično je potem tudi matura res res čist osnovna. Ampak to je problem celotne mature, ne samo matematike (čeprov priznam, da se mi zdi, da je matematika res na najnižjem nivoju v primerjavi z drugimi predmeti - no, za vse ravno ne morem trdit, se mi pa dozdeva :D). Največji problem pa jaz vidim v tem, da prfoksi tolk strašijo s to maturo, da si na konc tolk paničn, da te skor pobere. :roll:

Se strinjam s tabo. Sicer pa verjetno je zahtevnost nižja, ker ima definitivno največ dijakov probleme ravno z matematiko.
Pa nikoli ne bom razumela tega pompa profesorjev glede mature.
...Nikyca...
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a ...Nikyca... »

mene zanima, ce ma mogoce kdo resitve za predmaturitetni preizkus iz geografije in psihologije? al pa ce bi lahko skeniru resitve ... piste na zs, hvala!
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala_mrha »

Rešitve od psihologije bi tudi jaz rabila... 1. junij se že nezadržno približuje! :?
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka

Tudi jaz bi vprašala, če ma kdo predmaturitetno geografijo... :?
fragolaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a fragolaa »

Pa ne vem kaj je z mano :S sploh se mi ne mudi učit čeprav mi je po eni strani jasno da mi teče voda u grlo :S
Vsem drugim stvarem oz. problemom dajem prednost :(
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka

Tudi mene primejo taki trenutki, recimo ko si rečem, da bom mela pavzo med učenjem. Pa se 10-minutna pavza zavleče v uro ali dve...Ko začnem 100 drugih stvari študirat
Zaklenjeno