Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

hm...mi smo pa rekli, da Skobenski ni jud, ampak smo rekli, da pravi, da je v istem dreku kot Feliks zato, ker je kot pobegli vojak ravnotak ogrožen. al nekaj....

drugače pa ne vem kdaj se bom začela učiti za maturo. en čas še ziher ne, ker ni ne časa ne volje :D
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

tanchii napisal/-a:V bistvu se knjiga začne z besedama Erna Kalmus...

Aha, Erna & Heda Kalmus. Mogoče je Štefanija mislila kao da bosta otroka pač tut tok kul k ona, tok high.

Sicer je pa ta Čudežni Feliks tooook zmeden. Sej ne veš, če je Skobenski žid, če je nor al pa če se sam dela. Sicer pa jst nikjer nism razbrala, da je žid, no enkrat sm, sam se je pol to vse izničl se mi zdi, al sm pa zarad navala novih podatkov že vse pozabla.

Jst mislm, da bo ta esej na maturi zloooo relativn, da bodo velik stvari štel. Al bo pa zlo ozko zastavljen, tko kot lansko leto, brez prostora za domišljijo in samo dejstva, dejstva, dejstva. Tko da ne bomo glih razgljabljal o židovstvu Skobenskega :D

Dobr bi blo, da bi v tej temi razglablal o knjigi, ja. Več glav več ve =) A kera ve, če je bla Erna zaljubljena v Skobenskega? Pa zakaj je začela delat na vrtu?
bubble*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a bubble* »

Skobenski ziher ni Jud. Še v sami knjigi piše točno to, ne vem, zakaj tega nihče ne upošteva ... :?
Uporabniški avatar
tanchii
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a tanchii »

Kje pa piše, da ni Jud?

Na strani 447 čisto na koncu poglavja piše, da sta bila s Hirschem enako oblečena. To sem razumela, kot da je to judovska moda al nekaj takega...
Tudi to, kar je sončk rekla, mi ni čisto jasno - glede Erne in Skobenskega. Vem samo, da je on edini izmed materinih ljubimcev, ki ga Erna ni sovražila, menda zaradi tega, ker se je spominjal na očeta itd. Če je bila zaljubljena, pa ne vem, po moje je bila. Glede vrta pa mi je še manj jasno :D Vem, da je enkrat rekla, da dela, ker pač mora...
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Uuuuu, sej res, Erna na vrtu dela zato, ker mora. Enkrat se je ful razpizdila, kao da niso produktivni, čerav majo VSE, pač živijo na vasi, kjer vsi delajo, kjer majo vrt, oni se pa nč s tem ne ukvarjajo, čeprov je to ful pomembn v teh časih. :D

Okej jst sm našla del, kjer pove, da je jud. Stran 361, 5. vrstica od spodaj. To je takrat, ko se Feliks sooči s Skobenskim po tem, ko je prebral njegov dnevnik.
Men je ful nerazločno, ampak vseeno napiše:
"Kaj pa je v dnevniku hitro in bistro odkril Feliks Kalmus? Juda je odkril, Juda, kakršnih je bilo njega dni zmerom najti na končnih postajah."

Pa kr preberte še poglavje do konca, pa ga lahko mal pokomentiramo.

V istem poglavju pa Feliks še Skobenskemu pove, v čem sta si podobna:
"Ahasverska natura. Znamenito večno tujstvo. Prilagodljivost z vgrajenimi zavorami. Hitro učenje tujih jezikov.
In malo goljufivosti, kajne?"

A je uporabu besedo Jud, sam da ponazori "tujca", ampak zakaj jo je dvakrat ponoviu?

bubble*, kje pa piše, da ni Jud?
bubble*
Sramežljivka
Sramežljivka

^^ 11. poglavje, stran 206, čisto zgoraj.

"Jaz res nisem Jud!"
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Wow, kakšno knjigo pa imate to? Vidim da zelo zmedeno. Kak smo meli mi srečo z Zločinom in kaznijo ter Visoško kroniko. Sm obe knjigi ene 5× prebrala pred maturo, ker bli res fajn :)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
bubble*
Sramežljivka
Sramežljivka

Res je bedna, ja. Ne predstavljam si, da bi jo še enkrat šla brat. :?
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

bubble* napisal/-a:^^ 11. poglavje, stran 206, čisto zgoraj.

"Jaz res nisem Jud!"

Ja ampak to je 150 strani pred tem, ko je Feliks prebral njegov dnevnik in ga razkrinkal. Poleg tega je Skobenski igralec in lažnivec.
Ampak ja, če so si profesorice enotne, da ni žid, pol tega raj ne bom pisala v esej. :roll:

Ja, ful je bedna. Jst jo bom še enkrat prebrala, al pa še 2x, ker rabm točke v slovenščini. :?
Uporabniški avatar
tanchii
Debatorica
Debatorica

^^ Ja menda ja ne bo sam od sebe priznal, da je Jud, če so jih pa preganjali. Saj res ni drugih dokazov kot ta njegov dnevnik, ampak tam pa je pomoje zapisal resnico. Jutri bom vprašala profesorico, pa bom sporočila, kaj je rekla.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Ok =)

Poison Girl napisal/-a:Kokr vem, ni jasno povedano al je al ni, tud v esejih je nam pike odbijala če je kdo napisal, da je.

Ej a bi ti tut vprašala tole tvojo profesorico, zakaj je odbijala pike? Knjiga se začne z besedami "Erna Kalmus", tko da je res nedvoumno. :?
Poison Girl
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Poison Girl »

^^Jaz sem mislila za Skobenskega.
Uporabniški avatar
tanchii
Debatorica
Debatorica

Profesorico sem vprašala glede Skobenskega. Rekla je, da ni Jud. Niti ni judovske vere, ampak pravoslavne. V esejih je črtala, če je kdo napisal, da je Jud, kot je že ena rekla.
Esej sem pisala 40 točk. Sem kar zadovoljna, glede na to, da smo ga pisali 60 minut manj kot se piše na maturi.
OrangeLady
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a OrangeLady »

tanchii napisal/-a:Profesorico sem vprašala glede Skobenskega. Rekla je, da ni Jud. Niti ni judovske vere, ampak pravoslavne. V esejih je črtala, če je kdo napisal, da je Jud, kot je že ena rekla.
Esej sem pisala 40 točk. Sem kar zadovoljna, glede na to, da smo ga pisali 60 minut manj kot se piše na maturi.

nam so rekli da ni Jud, ampak po mojem mnenju če napišeš da je jud in to utemeljiš (trgovanje z dragimi kamni, Štefanijina bratranca sta ji rekla da je Jud) da je OK
ta knjiga je dost taka da lahko vsak drugače dojame in če zadevo utemeljiš je kul
Uporabniški avatar
tanchii
Debatorica
Debatorica

Ocenjevala je po tistih maturitetnih kriterijih, ki so jih pač dobili profesorji. Zakaj mislimo, da je Jud (z veliko začetnico :) ), smo utemeljili in je bilo narobe...
Zaklenjeno