Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a somebody »

barbie_girl_85 napisal/-a:Misliš zakisanje telesa? Sej se da tud po slovensko povedat :wink:

Sem, dvomim pa, da se zarad tega, ker se ne je OH-jev zvečer, poruši acidobazno ravnovesje. Drugo je čista ketonska dieta, trajajoča mesece, ampak tud to se da preprečit.

Do nje pa lahko pride tud zarad dalj časa trajajoče driske, diabetesa....

ne govorim več o oh zvečer (čeprav pride ponoči do rahlega padca pH oz. po domače se telo malo zakisa, ampak ne toliko, da bi bilo pomebno). govorim o ketonski dieti. in ja, maš prav da se da preprečit, sam si prepričana da se ljudje ko že itak nimajo pojma o prehrani, delovanju telesa (to sklepam glede na to kaka vprašanja imajo včasih), sploh zavedajo da do tega lahko pride, kakšne so posledice in še posebej, kako to preprečit?
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a barbie_girl_85 »

Jst se :D To je nakako tako, kot da bi se spraševala, ali vegani res vedo, kako nadomestiti vse esencialne aminokisline. Ali če vsi vozniki res poznajo ter upoštevajo CPP.

Dejsto je, da obstajajo ketosticks-i, s katerimi izmerimo stanje ketoze. Da obstajajo alkalna živila, ki zmanjšujejo zakisanost telesa. Da upoštevamo loading day-e. In da acidoza lahko je, lahko je ni (kot pomanjkanje beljakovin pri veganih, kot prometne nesreče pri voznikih...).

Stvar posameznika je, kako bo skrbel za svoje zdravje. Stvar diabetika, ali bo sladkorno vodil in uravnaval, ali bo zaradi nevodenja bolezni zapadal v ketozo, dobil diabetično stopalo, oslepel itd.

Načeloma pa se strinjam s tem, da je ketonska dieta polna pasti in zelo nevarna, če se je lotimo s premalo znanja in površno. Razen Emanuele pa nisem zasledila v tej temi uporabnika, ki bi se odločil za ketonsko dieto, govorimo o zmanjšanju OH-jev, kar pa je daleč od ketonske.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a White_Widow »

glede diet in zdravja...ne verjamem v nobene diete. Sem mnenja, da si človek lahko privošči vse, ampak treba je migat.
In pa diete v nosečnosti lahko škodujejo otroku, tok so dobre.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Dieta je na žalost nujno zlo za vse, ki si želijo imeti lepo telo brez maščob. Pa s tem ne mislilm kakšnih kaloričnih deficitov, sam določene zakonitosti zdravega prehranjevanja je pa treba upoštevat. Je pa dietetika znanost, ki se razvija in se bo še naprej. JE skoraj neverjetno, kaj pravilna dieta lahko naredi s telesom v kratkem času....

Nosečnost pa res ni čas, ko bi si človek želel definicije telesa ali izgube kilogramov, se strinjam.
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a White_Widow »

ampak če dieta škoduje nerojenemu otroku, bi se lahko zamislili, kako je sploh zdrava za nas? Sama ne koristim nobene diete, jem praktično vse, razni mcdonaldsi in kebabi, pa se mi je nabiralo samo, ko nisem telovadila. Šport je taprava dieta, nič drugega.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

To ne moreš primerjat. Bitje, ki se razvija in raste (otrok) ima čisto drugačne energijske potrebe kot odrasel človek in politika prehranjevanja je drugačna.

Zaloge pa se skladiščijo "vsakodnevno", samo na oko niso vidne. Jej en mesec v meku, po dva burgerja na obrok (imej 5 obrokov), športaj kolikor lahko pa boš videla, ali jo boš odnesla brez posledic. PRej boš kolena in telo uničla kot tok junka pokurla.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Se mi zdi, da bi ravno v nosečnosti ženska morala imet "dieto". Ne sicer v smislu omejevanja kalorij, ampak, če obstaja čas, ko ga ni pametno preveč srat z bureki, mkdonaldsom in čipsom, je to pomoje ravno nosečnost.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Zdravo prehranjevanje že, omejitev česarkoli pa ne. Kakšna DASH al pa South beach dieta bi še prišla v poštev, pa še tle bi bilo treba "prilagoditve" narest.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Saj zdrava prehrana je omejitev, vsaj za nas, ki čokolado cenimo bolj kot brokoli :) In tistim, ki jim je bila podarjena dobra presnova, res pogosto že neko obično zdravo prehranjevanje zadošča za lepo postavo, ne potrebujejo nobene South Beach diete.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Odvisno od tega, kaj smatramo pod "lepo postavo", kaj pod "obično zdravo prehranjevanje" in koliko minut dnevno ta oseba nameni športu.

Za neko dečvo, ki ji je cilj ITM držat okoli 20, telesno maščobo na 25, ni potrebe po nobeni dieti, če se ne bo nažirala in če se bo vsaj 30 minut dnevno gibala. Za bilderja, ki mu je cilj ITM držat na 25, maščobo na 10, je dieta ključna. Za vse ljudi, ki si želijo pridobit na mišični masi, ne bo šlo brez diete po "pridobivanju", ali pa bodo ostali odvečni kilogrami.

Pri omejitvi sem mislila omejitev katerekoli hranilne snovi (ali OH-jev, ali maščob, ali beljakovin) , ne na določeno hrano (čokolada).

S presnovo je pa tako.....ni stalna. Razni stresi, biološka starost, zdravstveno stanje - vse to vpliva na presnovo. Tudi če je danes dobra, mogoče jutri več ne bo.

JSt sem bila tud velik ljubitelj sladkarij, dokler nisem razširila znanja o prehrani. In sedaj (ko več ne dam stvari v usta, če ne preberem etikete in sestave živila) mi ne pade na kraj pameti, da bi telo obremenila z 50 g cukra, mu na račun kalorij iz tega cukra odrekla beljakovine, ter še dve uri po Rožniku švicala, da pol ta cuker ven spravim. Premalo užitka nudi tista tablica čokolade, prinese pa preveč matranja. Ni vredno.

Brokoli, po drugi strani, pa mojemu telesu ponuja cel spekter beljakovin, vitaminov in mineralov. In že samo zaradi tega ga je užitek jesti :wink:
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Daleč...

Neprebrana objava Napisal/-a my_self »

jullia_ napisal/-a:Saj zdrava prehrana je omejitev, vsaj za nas, ki čokolado cenimo bolj kot brokoli :) In tistim, ki jim je bila podarjena dobra presnova, res pogosto že neko obično zdravo prehranjevanje zadošča za lepo postavo, ne potrebujejo nobene South Beach diete.

Za lepo postavo malo dvomim. Če pa enačiš lepo postavo s suho postavo potem pa ja, mogoče. Kot je rekla barbie - odvisno kaj zate predstavlja lepa postava. Pa tudi jz dvomim v moč presnove. Ker če že samo šport ne pomaga pri lepi postavi, ampak se moraš skorej nujno držat določenih pravil glede prehranjevanja (torej junk food vsak dan odpade), ne vem kako ti bo ena presnova pomagala.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Kaj me pravzaprav poskušate prepričat, da ni mogoče imet lepe postave z zgolj normalnim prehranjevanjem, ampak je treba nujno sledit neki dieti?

Pa ne govorimo tu o bodybildingu in ostalih ekstremih, niti ne o telesu, izklesanem v detajle, ampak preprosto o lepi postavi.

Sicer je bil pa moj prvi post napisan z namenom oporekati dvema trditvama. Prvi, da je škodljivo bit na dieti, in drugi, da prehrana ni pomembna, ker lepo telo dosežeš samo s športom, zraven pa lahko ješ, kar hočeš. Ne eno, ne drugo ne drži.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Daleč...

Neprebrana objava Napisal/-a my_self »

Če misliš na lepo postavo kot občino (suho) postavo, ki jo dosežeš brez večjega napora (eni se celo taki rodijo) se da (ampak moraš do te postave najprej na nek način prit, če slučajno ne spadaš med te - zato pa ta tema hujšanje). Za lepo fit postavo (tudi jz ne mislim na ekstreme), ko se ti ne gre sam za to, da si suha, ampak da maš lepo oblikovano postavo, pa je za moje pojme skoraj nujno, da imaš prilagojene prehranjevalne navade (kar pa ni nujno da je dieta, lahko se temu reče način življenja).
Vse je odvisno od tega kako si razlagaš lepo postavo.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Z lepo oblikovano postavo mislim to, kar bi pač večina ljudi označila za lepo postavo - napeta ritka, plosk trebušček, lepe noge,... Tisto, da rečeš "o, kakšno luštno postavco ima ta bejba", ne pa "o fuj, poglej to debelo rit".
To je seveda težko dosežt s prehrano, ki temelji na OH in kebabu, ampak ravno sledit dieti, ki ti predpisuje 3 beljake in pol paradajza za zajtrk v ponedeljek, ovseno kašo v torek,... (govorim na pamet, ker res ne poznam niti ene diete) pa srečnim ljudem, ki imajo dober metabolizem, tudi ni treba.

Bom tukaj malo okoli obrnila običajno forumski argument, da poznam nekoga, ki... :) . Ne poznam praktično nikogar, ki bi zdravo in uravnoteženo jedel, zraven vsaj občasno še kakšen trebušnjak naredil in se prešvical, pa da bi bil prav daleč stran od lepe postave. Vsaj v naših letih ne.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

S tem se pa strinjam. Za "na oko" lepo postavo pri zgodnjih dvajsetih ni treba baš neki delat. Za postavo, ki jo hočem, pa ogromno. Moja babi je tud vsa zgrožena, ko pridem na kosilo in ne pojem krompirčka, ker sem na low carb. Češ, kaj pa ti dieti, saj te nič ni. V njenih očeh sem suha, kaliper pa pokaže, da sem mal zabušavala zadnje tedne in da je dieta obvezna :wink:

Zdej pa, kok škodljive so diete, je pa odvisno od diete in posameznika, ki jo uporablja. Dash dieta npr je dieta za znižanje krvnega pritiska, ki bi jo svetovala vsakomur, razen športnikom. Vsebuje sicer malo kalorij, ampak to lahko posameznik po želji poveča, temelji pa na povečanem uživanju sadja in zelenjave, integriranih žitaricah in prepovedi uživanja belega kruha, prigrikov, gaziranih prijač, mastne hrane. Torej, nič žemljic in ogrske salame
:wink:
South beach, npr, je pa že mal bolj "ostra": v prvih dveh tednih črtaš vsa "nezdrava" živila - sadje, sladkor,alkohol, kruh, riž, krompir, testenine, slaščice, peciva in povečaš odstotek beljakovin. Živalska maščoba je prepovedana. V drugi fazi vključiš OH-je z nizkim GI, še vedno pa poudarek na beljakovinah in zelenjavi. Tretja faza je pa izogibanje praznim kalorijam, nasičenim maščobam in prenajedanju. Osnovna ideja South beach diete je torej izogibati se enostavnim ogljikovim hidratom, rafiniramim ogljikovim hidratom ter nasičenim maščobam.
KEtonska pa zahteva OH pod 50g dnevno.

No, to so npr 3 diete, ki se zelo razlikujejo po tem, kako škodljive oziroma kako zdrave so.
Odgovori