Mogoče bom malo offtopic, pa vseeno; ko sem prebirala nekatere komentarje, enostavno nisem mogla mimo.
Fi-Fi napisal/-a:me pa fascinira ali pa bolj šokira dejstvo, ko spoznavam razne parčke, in se potem eden ali drugi izpovedo kakšno bedno vezo imajo... se ti človek kar zasmili, da je toliko patetike med ljudmi
Tudi sama poznam nekaj kolegov, ki so pred kratkim končali precej dolgoletne zveze, vendar pa so mene najbolj šokirali in presenetili ravno njihovi razlogi za razhod: "zveza je postala preveč monotona", "sva se naveličala eden drugega", "ni več tako, kot je bilo včasih". Pa pustimo ob strani tiste zveze, v katerih prevladujejo nezdravi odnosi, nespoštovanje, laži in podobno med partnerjema, katere je pač potrebno prekiniti. Toda tega, da se končujejo zveze, ker so postale pač "bedne in dolgočasne", tega enostavno ne morem razumeti. Zdi se mi, da pri takšnih zvezah ni problem to, da se ljudje ne bi imeli več radi in se ne bi več razumeli, vendar so zaradi današnjega načina življenja tudi zveze postale preveč rutinske, odnosi so postali preveč samoumevni, čustva so zamrla, "v zvezi smo samo še zato, ker smo tega navajeni", "to ni več to" in sledi razhod. Ravno takšna razmišljanja...
Fi-Fi napisal/-a: so ljudje raje v bedni vezi kakor pa da bi bili samski. In tega je res ogromno! In temu pravijo veza.
… se mi zdijo napačna. "Zakaj bi sploh še bili v zvezi, če pa je ta bedna?"
Ananhas napisal/-a:ne vem zakaj je enim taka tragedija bit samski.
Ja, precej enostavno je biti samski – ni ti potrebno vlagati energije v odnos in nikomur se ti ni potrebno prilagajati. In ravno tega pri ljudeh manjka – truda in prilagajanja. Tako kot pravi preveč zlajnani citat "Brez muje, se še čevelj ne obuje" - nobena stvar ne bo prišla sama od sebe in tako je tudi pri odnosih. Ko se odločiš za zvezo, je to potrebno vzdrževat. Seveda je vsak začetek zveze rožnat, pozornosti in romantike takrat ne primanjkuje, a sčasoma zaljubljenost mine, preraste v ljubezen, le-to pa je potrebno ohranjat. Ampak za to je potrebna energija, vložen trud in čas, tega pa nam v naših hitrih tempih življenja primanjkuje, vse manj imamo časa drug za drugega in spet smo pri rutini in začaranem krogu.
Pred časom je na socialnih omrežjih krožil članek na to temo: "Takšna so razmerja danes" – zelo vreden branja, zato zaključujem moje misli s citatom iz njega:
"Danes se ne ustalimo. V tem ne vidimo smisla, ker nam vedno pravijo, da obstaja še veliko rib v morju. Človeško bitje si lahko “naročimo” na enak način kot hitro hrano na dom. Mislimo, da je trud sms za “dobro jutro” ali “lahko noč”. Pravimo, da je romantika mrtva, ker morda je, ali pa bi jo morali le izumiti na novo. Morda je romantika v naši moderni dobi to, da odložiš telefon za toliko časa, da si pogledata v oči pri večerji. Morda je romanca še vedno tu, samo ne vemo več kako izgleda."