@Tor
sori, pojma nimaš xD 1. šah primerjam s strategijami, ne ravno CoD. 2. Kraljevska igra? Računalnik je premagal najboljšega šahista na svetu, prosim lepo. Kaj nam to pove? Kdor ima večjo zalogo napiflanih potez in odgovorov ter boljše procesorske sposobnosti, da predvidi nasprotnikove poteze, zmaga. Pokaži mi strategijo, kjer računalnik nabije najboljše igralce na svetu. Upam si trditi, da Kasparov ne bi bil sposoben izdelati niti za silo uporabne strategije v kakšni strategiji, čeprav bi po tvoji logiki moral biti ultimativni strateg na svetu
Če že govorimo o kraljevskih namiznih igrah, sta to go in shogi, ki sta neprimerljivo kompleksnejši od šaha, čeprav je shogi na čisto isti princip narejen. Pa tudi ti dve nimata za burek proti kompleksnosti najenostavnejših strategij.
Sem odigral partije z res dobrimi šahisti. Naprali so me kot zajca, seveda. Sem odigral z istimi šahisti tudi "partije" v strategijah na računalniku, kjer so oni popušili sto na uro. Your point?
Sicer pa, ko sem samski, jaz ne spim do 10h, spim do 13h. Imam očala, pizze pa tudi kar rad jem, čeprav raje kuham sam. Presedim več kot pol dneva in igram tudi igre. Pa kaj? Poleg tega 5-7x na teden salsiram, 3-4x grem na fitnes, ponoči pa mi možgani preprosto delujejo boljše, še moja hitrost tipkanja je ob 5h zjutraj najboljša (tudi do 20 %), zato raje delam ponoči, kar je luksuz, ki si ga freelancerji lahko privoščimo. Če me kdo spozna v družbi geekov, jim ni nič jasno, ko jih začnem učiti salso. Če me kdo sreča na salsi, jim ni nič jasno, ko začnem govoriti o g33k stuffu.
A ti povem, kakšne šahiste poznam jaz?
Geeki, ki živijo za računalništvo/matematiko/fiziko, ki več kot le pol dneva presedijo, na pivo sploh ne grejo, ker so asocialni, motorično so pa itak na nivoju 90-letnika (pa ne Leona Štuklja ipd.)
Pravzaprav je edina razlika med hardcore igralci strategij in hardcore šahisti to, da eni špilajo kompleksne strategije, kjer imaš desetine (stotine) različnih enot, z različnimi sposobnostmi, različne terene, ki različno vplivajo na te sposobnosti, realistično gibanje, orožja ipd., drugi pa špilajo šah. Če boš uspel preseči svoj večvrednostni kompleks, boš videl, da je šah nekaj, kar daš otrokom, da se naučijo osnov taktiziranja v kontroliranih okoliščinah in z zelo omejeno svobodo in visoko ravnijo predvidljivosti, preden jih spustiš v kak Total War.
@Dot
rekel bi, da je to bolj vprašanje zanimivosti metode kot užitka v samem ubijanju. Pač, določena nagnjenja so produkt evolucije in tekmovalno zalivanje hortenzij (potencialna uspešnica

) veliki večini moških ni tako zanimiva kot simulacija (ekipnega) bojevanja, pa nima veze, če ekipa preganja napihnjen kos usnja po igrišču ali tako ali drugače strelja. Tisto so pač preference, tako kot ene ženske izredno zavzeto kupujete torbice, druge čevlje, tretje obleke ...
Otroci, ki so se tako zelo vživeli v igre, so imeli drug problem - zanič starše in/ali mentalne probleme. Pri verjetno 2 milijardah ljudi, ki igrajo take ali drugačne igre, je teh primerov daleč premalo, da bi naredili statistiko, da je to zaradi iger. Upam si celo trditi, da je nekoč bilo takih primerih ravno toliko kot danes, le da se zaradi izredno počasnih in togih medijev to ni razširilo po celem svetu v roku 10 minut.
Element nasilja in streljanja
večinoma NI smisel igre. To je, kot da bi jaz trdil, da je smisel nakupovanja zapravljanje denarja.
Tako ali drugačno nasilje je dobesedno smisel igre le pri zelo omejenem številu iger - z glave se trenutno spomnim le ene, mogoooče dveh. Upoštevati moraš, da obstaja cel kup različnih zvrsti iger. Primerjati kakšen Call of Duty in Total War je kot primerjati paintball in šah in trditi, da je šah nasilen, samo zato, ker je igra, tako kot tudi paintball
No glej, te bom tako vprašal. Reševanje vojaka Ryana je brez kakršnega koli dvoma klasika med filmi. Najbrž ne bi trdila, da je smisel filma v streljanju in eksplozijah?
Trust me, težko jih je najti. Med samim igranjem sploh ne, ker zaradi dejansko otročjega dela populacije le nerade pokažejo, da so ženske, v živo pa je problem, da je treba hudičevo previdno pristopit k zadevi, ker če napačni zineš, da igraš igre, takoj začne razmišljati tako, kot nekateri v tej temi. Potem pa gre v shopping. xD Forumašic pa niti slučajno ne mislim pecat
Namigoval sem na to, nisem pa zagovarjal in/ali argumentiral tega stališča
In to lih probam povedati - vsi tipi ljudi se zabavajo na vse mogoče načine. Trditi, da je katerikoli hobi bolj/manj otročji od drugega, je kratko in malo arogantno in ozkogledo. Sploh bi pa bilo zanimivo dobiti definicijo, kaj sploh je "otročje".
Ironija pri debati o igrah pa je v tem, da so bile v osnovi, kakor tudi risanke, namenjene zgolj odraslim