Kaj ti narediš za varovanje okolja?
- Ločujeva odpadke (bio, embalaža, papir, ostalo po potrebi, ker je manj)
- povsod imava varčne žarnice
- nič ne perem na 90 stopinj
- uporabljam ekološka čistila
- luči ne gorijo brezveze
- vodo sicer zapiram med umivanjem zob
- uporabljava vrečke, ki jih imava doma, ne vzemem novih če ni potrebe
- doma imava samo A+ napravi (pralni stroj in hladilnik)
- likam samo srajce, par servetov in par majic (pa še to na 14 dni)
- ko je zunaj dovolj toplo se voziva v službo samo še s kolesom
Kje pa popustim...:
- rada si privoščim kopel
- pozimi se moj vozi v službo z avtom, ker je veliko hitreje
- sicer sva v bloku in nimava neodvisnega gretja, ampak sem vseeno pozimi v stanovanju v kratkih rokavih
- ponoči imam vklopljen računalnik ker vlečeva dol stvari (je pa monitor ugasnjen:D
- uporabljam mikrovalovno, ker se mi ne da en popoldne prej mislit, kdaj bom rabila odmrznjen kruh ali meso
- povsod imava varčne žarnice
- nič ne perem na 90 stopinj
- uporabljam ekološka čistila
- luči ne gorijo brezveze
- vodo sicer zapiram med umivanjem zob
- uporabljava vrečke, ki jih imava doma, ne vzemem novih če ni potrebe
- doma imava samo A+ napravi (pralni stroj in hladilnik)
- likam samo srajce, par servetov in par majic (pa še to na 14 dni)
- ko je zunaj dovolj toplo se voziva v službo samo še s kolesom
Kje pa popustim...:
- rada si privoščim kopel
- pozimi se moj vozi v službo z avtom, ker je veliko hitreje
- sicer sva v bloku in nimava neodvisnega gretja, ampak sem vseeno pozimi v stanovanju v kratkih rokavih
- ponoči imam vklopljen računalnik ker vlečeva dol stvari (je pa monitor ugasnjen:D
- uporabljam mikrovalovno, ker se mi ne da en popoldne prej mislit, kdaj bom rabila odmrznjen kruh ali meso
UG84 napisal/-a:- likam samo srajce, par servetov in par majic (pa še to na 14 dni)
No, jaz sem kar se tega tiče tudi zelo ekološka

Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
- positive vibration
- Cosmofrik
Pozabla sem še to, da ponavadi nakupljeno dam v platneno vrečko.
Varčnih žarnic pa ne morem...uhhh...me kr glava začne bolet
En kolega jih ma po celi bajti in sploh ne grem rada tja na obisk, ker vedno čudna postanem. Sploh pa funkcija varčnih žarnic pride v poštev v prostorih, kjer luč gori dolgo in se ne prižiga kar naprej. Tako da, če mate varčno žarnico na wc-ju, ste si bolj medvedjo uslugo naredli, ker varčna rabi 15min, da se sploh ogreje na primerno delovno temperaturo. Razen, če vas muči zaprtje.
Varčnih žarnic pa ne morem...uhhh...me kr glava začne bolet

There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Jst sm ene dvakrat ujela oddajo Živimo zeleno (nedelja popoudne, na A kanalu, se mi zdi), kjer prečekirajo navade enga gospodinjstva, jim povejo in pokažejo, kako zmanjšat stroške in bit bolj ekološki, dajo tri tedne časa in glede na razliko jim na konc podarijo določeno usoto dnarja.
Zanimivo, sm pobrala par idej, k se jih splača uporabt.
Heh, in u želji po zelenem, pa ne okolju, ampak dnarju, je šla ena familija tok u skrajnost, da so večerjal pr svečah, se prehladil, kr so zaprl uso kurjavo, ...
Jebeš ekologijo, sam da je dnar.
Zanimivo, sm pobrala par idej, k se jih splača uporabt.
Heh, in u želji po zelenem, pa ne okolju, ampak dnarju, je šla ena familija tok u skrajnost, da so večerjal pr svečah, se prehladil, kr so zaprl uso kurjavo, ...

Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
-
- Cosmopsiho
-v prostorih, kjer je luč prižgana več časa imamo varčne žarnice
-v največji meri se trudim ločevat odpade
- uporabljam naravno kozmetiko v največji možni meri
-vedno več čistil imamo naravnih (razen mehčalca, ker mi en 'strupen' mehčalec ful ful diši in univerzalnega čistila)
- poskušam varčevat z vodo in elektriko (pranje pri poceni toku na manj stopnijah)
-v trgovini nikoli ne vzamem vrečke (vrečko za trgovino zmeraj pozabim doma in potem vse strpam v torbico), če grem v šoping vzamem eno vrečko npr. v zari in potem vse ostale nakupljene stvari trpam v isto vrečko, ki jo potem itak še 3krat uporabim, dokler ne gre v reciklažo.
ponujeno vrečko zavrnem z: 'ne hvala, treba je pazit na okolje' (in kasiram nezadovoljen poglede trgovk)
- izobraževanje na področju varstva okolja in teženje drugim z vplivi na okolje, povišanimi vrednostmi svinjarij v vodi, zraku, zemlji (osveščanje je pomembno:)
-smeti itak ne mečem po tleh, ker se mi zdi to nekulturno (bolj kot za okolje problematično)
-uporabljam kolo, noge in javni prevoz
-v največji meri se trudim ločevat odpade
- uporabljam naravno kozmetiko v največji možni meri
-vedno več čistil imamo naravnih (razen mehčalca, ker mi en 'strupen' mehčalec ful ful diši in univerzalnega čistila)
- poskušam varčevat z vodo in elektriko (pranje pri poceni toku na manj stopnijah)
-v trgovini nikoli ne vzamem vrečke (vrečko za trgovino zmeraj pozabim doma in potem vse strpam v torbico), če grem v šoping vzamem eno vrečko npr. v zari in potem vse ostale nakupljene stvari trpam v isto vrečko, ki jo potem itak še 3krat uporabim, dokler ne gre v reciklažo.
ponujeno vrečko zavrnem z: 'ne hvala, treba je pazit na okolje' (in kasiram nezadovoljen poglede trgovk)
- izobraževanje na področju varstva okolja in teženje drugim z vplivi na okolje, povišanimi vrednostmi svinjarij v vodi, zraku, zemlji (osveščanje je pomembno:)
-smeti itak ne mečem po tleh, ker se mi zdi to nekulturno (bolj kot za okolje problematično)
-uporabljam kolo, noge in javni prevoz
-
- Debatorica
To pa ne vem, če si ravno pametno naredila. Varčna žarnica je smiselna v prostoru, ki je razsvetljen dlje časa - dnevna soba, prostor za učenje,...
Na hodniku in v kopalnici pa luči nonstop prižigamo in ugašamo, zelo redko pa gorijo po 15 minut (vsaj pri nas, ker hodnika nimamo razsvetljenega cel večer za brezveze) in tam sploh ne pride do učinka varčevanja. Pa še hitreje ti bodo crknile.
Na hodniku in v kopalnici pa luči nonstop prižigamo in ugašamo, zelo redko pa gorijo po 15 minut (vsaj pri nas, ker hodnika nimamo razsvetljenega cel večer za brezveze) in tam sploh ne pride do učinka varčevanja. Pa še hitreje ti bodo crknile.
- Skrat potepuh
- Debatorica
- Kraj: Gorenjska
-Mamo varčne žarnice, kjer je smiselno
-Ugašamo luči in naprave, ki jih trenutno ne potrebujemo
-ločujemo odpadke (papir in les (lupine od pistacij, orehov, palčke od sladoleda) gre za kurjavo peči, pomije na kompost, ostalo na ekološki otok, baterije, kosovni in nevarni odpadki pa počakajo na zbirale akcije)
-moko, cukr, ... kupujemo v ogromnih količinah v papirnatih žaklih in čim manj pakirano
-uporabljamo AA belo tehniko
-čistil skoraj ne uporabljamo več ali v majhnih količinah
-pazimo na porabo vode, vrt in rože zalivamo z deževnico (na vrtu mamo zakopano 1 kubik veliko kocko, kamor se zbira)
-na krajše razdalje se vozimo s kolesi/rolarji/peš hondo. Js vsak dan štopam na faks (ok, priznam, ne ravno iz ekoloških razlogov, ampak iz finančnih, ampak to pride zraven
)
-uporabljamo platnene vrečke, za hrano pa škatle ali zložljivo plastično gajbico
-manjše stvari grejo v torbico (res ne razumem, da me še vedno čudno gledajo, ko zavrnem vrečko - ja zakaj ne bi CDja, ki je že itak nevemzakaj zapakiran v plastiko dala v torbico, cunje od Zare pa ne bodo užaljene, če gredo v platneno vrečko od 1001 dar?!?)
-Pozimi se sprehajamo po stanovanju v puloverjih, ker ne grejemo preveč, poleti zagrinjamo okna, da ne šajna not
-posodo in cunje peremo ponoči
-zelenjavo in sadje pridelujemo na vrtu, jeseni vlagamo zadevšne, pijemo mošt, šebeso, po hribih nabiramo rožce za čaj, na morju žajbelj, kruh pečemo doma, če je le čas - pač poskušamo čimmanj kupovat, če lahko pridelamo doma (to niti ni tolk eko, bolj varčevanje na splošno)
-smeti ne mečem po tleh, opozarjam ljudi, ki se ne znajo obnašat do okolja, hodim na čistilne akcije, na sprehodu včasih s tamalo pobirava smeti, če vidim kej na tleh včasih poberem tut po mestu, otroke na raznih stvareh učim osnov ekologije
-vodo in bajto v sončnih dneh ogrevamo na sončne kolektorje, pozimi mamo krušno peč povezano s centralno
-pijemo vodo iz pipe in filamo že uporabljene flaške
-kupila sem si Lunetko
-če gresta dva zaporedoma na wc se voda potegne samo 1x (in še nihče ni umrl od tega, preden se kera začne zgražat)
-mamo nalepko proti reklamam (tistega povoskanega papirja se ne da reciklirat)
-cunje, igače in take stvari menjamo med žlahto, razna kolesa in podobno popravljamo namesto kupujemo nove
-zbiramo šmir papir za vaje, da tamala riše gor, ...
-ne uporabljamo sprejev na potisne pline.
-prijateljica je res osveščena in nas marsikaj nauči, js pa to posredujem naprej - povem, opozarjam, pošiljam mejle
-malenkosti kot je zapiranje hladilnika, toplih stvari se ne daje v hladilnik, pokrovke na piskrih, če se v wc zlije zoc od kave ni treba potegnit vode, vrata se zapira da toplota ne uhaja, ... so nam že od otroštva logične in nanje opozarjam prijatelje
-ko bova (če bova) s fantom delala hišo bo pasivna, ko si bova kupila avto bo hibrid. Ampak do takrat bodo tko al tko že kej novga izuml.
Res sem vesela, da sta starša v tem pogledu že od vedno precej napredna in osveščena in sta nas navadila na skrb za okolje. Zadnje čase nas učijo stvari, ki smo jih mi že leta nezavedno počeli. Ker je najpomembnejše, da se zavedamo, kako pomembni so ti majhni koraki, je super, če otroke tega že od majhnega navajamo.
Še en fajn link, če koga zanima: http://www.slovenija-co2.si/
-Ugašamo luči in naprave, ki jih trenutno ne potrebujemo
-ločujemo odpadke (papir in les (lupine od pistacij, orehov, palčke od sladoleda) gre za kurjavo peči, pomije na kompost, ostalo na ekološki otok, baterije, kosovni in nevarni odpadki pa počakajo na zbirale akcije)
-moko, cukr, ... kupujemo v ogromnih količinah v papirnatih žaklih in čim manj pakirano
-uporabljamo AA belo tehniko
-čistil skoraj ne uporabljamo več ali v majhnih količinah
-pazimo na porabo vode, vrt in rože zalivamo z deževnico (na vrtu mamo zakopano 1 kubik veliko kocko, kamor se zbira)
-na krajše razdalje se vozimo s kolesi/rolarji/peš hondo. Js vsak dan štopam na faks (ok, priznam, ne ravno iz ekoloških razlogov, ampak iz finančnih, ampak to pride zraven

-uporabljamo platnene vrečke, za hrano pa škatle ali zložljivo plastično gajbico
-manjše stvari grejo v torbico (res ne razumem, da me še vedno čudno gledajo, ko zavrnem vrečko - ja zakaj ne bi CDja, ki je že itak nevemzakaj zapakiran v plastiko dala v torbico, cunje od Zare pa ne bodo užaljene, če gredo v platneno vrečko od 1001 dar?!?)
-Pozimi se sprehajamo po stanovanju v puloverjih, ker ne grejemo preveč, poleti zagrinjamo okna, da ne šajna not
-posodo in cunje peremo ponoči
-zelenjavo in sadje pridelujemo na vrtu, jeseni vlagamo zadevšne, pijemo mošt, šebeso, po hribih nabiramo rožce za čaj, na morju žajbelj, kruh pečemo doma, če je le čas - pač poskušamo čimmanj kupovat, če lahko pridelamo doma (to niti ni tolk eko, bolj varčevanje na splošno)
-smeti ne mečem po tleh, opozarjam ljudi, ki se ne znajo obnašat do okolja, hodim na čistilne akcije, na sprehodu včasih s tamalo pobirava smeti, če vidim kej na tleh včasih poberem tut po mestu, otroke na raznih stvareh učim osnov ekologije
-vodo in bajto v sončnih dneh ogrevamo na sončne kolektorje, pozimi mamo krušno peč povezano s centralno
-pijemo vodo iz pipe in filamo že uporabljene flaške
-kupila sem si Lunetko
-če gresta dva zaporedoma na wc se voda potegne samo 1x (in še nihče ni umrl od tega, preden se kera začne zgražat)
-mamo nalepko proti reklamam (tistega povoskanega papirja se ne da reciklirat)
-cunje, igače in take stvari menjamo med žlahto, razna kolesa in podobno popravljamo namesto kupujemo nove
-zbiramo šmir papir za vaje, da tamala riše gor, ...
-ne uporabljamo sprejev na potisne pline.
-prijateljica je res osveščena in nas marsikaj nauči, js pa to posredujem naprej - povem, opozarjam, pošiljam mejle
-malenkosti kot je zapiranje hladilnika, toplih stvari se ne daje v hladilnik, pokrovke na piskrih, če se v wc zlije zoc od kave ni treba potegnit vode, vrata se zapira da toplota ne uhaja, ... so nam že od otroštva logične in nanje opozarjam prijatelje
-ko bova (če bova) s fantom delala hišo bo pasivna, ko si bova kupila avto bo hibrid. Ampak do takrat bodo tko al tko že kej novga izuml.
Res sem vesela, da sta starša v tem pogledu že od vedno precej napredna in osveščena in sta nas navadila na skrb za okolje. Zadnje čase nas učijo stvari, ki smo jih mi že leta nezavedno počeli. Ker je najpomembnejše, da se zavedamo, kako pomembni so ti majhni koraki, je super, če otroke tega že od majhnega navajamo.
Še en fajn link, če koga zanima: http://www.slovenija-co2.si/
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
(Feri Lainšček)
Tryanna napisal/-a:resno?
Resno =)
Sicer pa Škrat potepuh, wow. Ti si reeeees požrtvovalna. Ni šans, da bi jst šla na tiste mooncupe zarad okolja. Al pa da bi šla za nekom na WC, brez da bi on potegnu vodo. Vodo pa že od nekdaj kupujemo, ker tale iz pipe ni kaj prida pri nas.
Zdej bodo itak za vse v Evropi obvezne varčne žarnice, ne bo več teh navadnih.
- Skrat potepuh
- Debatorica
Men je to nekaj najbolj navadnega in ne jemljem kot da se čemu odrekam al pa posebej trudim zarad tega...
Tko je. Lunetka pa ne sam zarad okolja - vložki in tamponi mi niso lih fajn. Glej, če nekdo iz moje familije gre lulat pred mano mi ne predstavlja problema it za njim. Sej ne smrdi, niti mi ni nagravžno.
To počnemo sam doma in pač res če gre kdo takoj za tabo.
Tko je. Lunetka pa ne sam zarad okolja - vložki in tamponi mi niso lih fajn. Glej, če nekdo iz moje familije gre lulat pred mano mi ne predstavlja problema it za njim. Sej ne smrdi, niti mi ni nagravžno.
To počnemo sam doma in pač res če gre kdo takoj za tabo.
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
(Feri Lainšček)
(Feri Lainšček)
- Skrat potepuh
- Debatorica