Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
FairyAngel
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Svet mojih sanj :)
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a FairyAngel »

kara napisal/-a:FairyAngel, kako pa veš, da bo prosti čas sigurno? Eni punci se pomagam učit tudi soco za maturo, ker jo je lani ruknila. Pa je rekla, da jim je v šoli tudi njim prfoksa rekla, da bo neka tema zihr lani, pa je potem ni bilo :?: :?

kara, maturitetni tematski sklopi so znani že eno leto prej ... Tako so bili maturitetni sklopi za letošnjo maturo znani že lansko leto. Pogledala sem na spletni strani Državnega izpitnega centra, kjer so že 27. februarja 2005 objavili tematske sklope za letošnjo maturo. Torej so zdaj znani že tematski sklopi za maturo 2007.
*ange|? napisal/-a:Pri socioloiji je zmerm znana 1 tema. Na maturi pa rešiš 3. Ni nujno da rešiš tisto, ki je znana že v naprej. V tem primeru oz to leto je tema za ziher: delo in prosti čas. Drgač pa ni določenih tem, ki naj bi bile na maturi, možne so čist VSE.
Hmm....sorry no...sam sej ni čudno, da je padla maturo, če pa že samo osnovnih stvari ni vedela...torej kaj sploh bo na maturi :roll:

Hja, zdaj se tudi jaz več ne čudim temu ... :roll:
Tu stojim ponosno s teboj, ti povem misli jasno na glas ... Saj veš, ljubim te do neba.
Uporabniški avatar
*ange|*
Debatorica
Debatorica
Kraj: Tam nekje =)

Neprebrana objava Napisal/-a *ange|* »

evie napisal/-a:Moram te popravit - na maturi rešiš 2 izmed štirih in ne 3 kot si napisala. :) Delo in prosti čas se itak lahk naučiš do potankosti(ni pa nujno, da na njo odgovarjaš) pol pa še sam eno izbereš... Tak da upam, da bo tud ena izmed tistih treh ostalih taka, ki jo bom vedla. :D

opsie...mal se zatipkala :P
Nema me vise u tvom krevetu na to nisi racunao i da si konacno u srcu mom mesto izgubio...
kara
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a kara »

Najlepšejša hvala vsem za info :wink:

Ja, drgač pa sem rekla, da raje tu preverim, ker če je lani ruknla, pol je očitno iz enga razloga :D Ampak jo bom zdej ful mučila, pa bo nardila, sem se že odločila :cool:
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Tiavanna »

Dejte mi neki pomagat... :)
Jutri pišem esej: Vprašanje krivde (Rodja - Polikarp)
In...kako je že šla točno una zgodba od Polikarpa? Ko se je bojeval v vojni, so NAŠLI uno skrinjo? Al ukradli? Al kako so jo že dobili? :roll: :lol: Pol se z Joštom skregata in ga on zabode...in si s tem denarjem kupi kmetijo na Visokem. Right? In Polikarp to prizna, ko umira, ker ga začne težit in bi se rad "oddolžil" Joštovim sorodnikom?
Če bi katera še kaj dodala o Polikarpovi krivdi pa kar veselo. ;)
smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkA »

Ojoj, a ti nisi prebrala Visoške kronike? :D No, bom napisala, kar se spomnim.
Skrinjo so ukradli -Jošt Swarzkobler, Polikarp Kalan in še en. Polikarp je Jošta ubil in se počut krivega ... To krivo znaša nad sionm Izidorjem - ubistvu on nosi očetovo krivdo. Na smrtni postelji pa vse prizna Izidorju.
Ampak Izidor pol ne izpolni tega, kar mu je Polikarp naroču, ampak Agato prepusti bratu Juriju, pa tud kmetijo na Visokem, on je šou pa v vojsko pomojem.

Aja, ta Agata je bila vnukinja od Jošta Swarzkoblerja in je Polikarp Izidorju naročil, nej gre po njo, da bi dobila ''svoj'' (dedkov no) delež denarja.
Vem, da je bil tud en Maks, k je neki meu z Agato sam ne vem kam nej ga dam. :? :D
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

maks je bil brat od Margarete (al kaj je bla že tista ki jo je Izidor najprej snubil) no in se je nek paliu za Agato, ona ga je zavrnila in ga še mau osramotila, on jo je pa obtožu čarovništva... tko u grobem :wink:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

smotkA, sem jo prebrala, sam je že kar nekaj časa nazaj. ;) Sej sam tega s skrinjo nisem vedla. A so jo ukradli al našli.
Ostalo pa vse vem. :)
Hvala za pomoč.
smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Ja no še to od čarovništva :D On jo je obtožil, in Izidor se je ful zasekiru, ker se je bal, da bo njihova hiša izgubila ugled, kaj si bodo ljudlje mislil o njih. Po preizkusu z vodo, ki dokaže, da Agata ni čarovništva, mu je blo pa žou, da ji ni verjel. :D Tko nekak. :)
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Mja, Marks jo u bistvu obtoži čarovništva...ker ga ona tepe takrat ko plešeta in je on pijan. Je pa brat od Margarete in hlapec pri Izidorju (do tega dogodka :D)
smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Ja tko ja :) Tega se ne spomnem, k smo jo mel letos na začetku za domače branje, pa sm že dost pozabila :)
Drgač pa veseli ste lahko, k so letos res cool knjige za maturo, mi mamo drug let eno samo bruhanje :roll:
Uporabniški avatar
miikena
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a miikena »

smotkA napisal/-a:Drgač pa veseli ste lahko, k so letos res cool knjige za maturo, mi mamo drug let eno samo bruhanje :roll:

Hehe, sam so res kr ene. Oz. nepoznane, mogoče pol, k bomo dejansko prebral to, bo bolš. Pa itak predeluješ tok cajta, da znaš na koncu že skor na pamet. :)
Mamo pa Kundera: Neznosna lahkost bivana in Dekleva: Pimlico
A je kera brala kej od tega? :? :)
Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
Uporabniški avatar
FairyAngel
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Svet mojih sanj :)
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a FairyAngel »

smotkA napisal/-a:Skrinjo so ukradli -Jošt Swarzkobler, Polikarp Kalan in še en.
Ta tretji je bil Lukež.
smotkA napisal/-a:Polikarp je Jošta ubil in se počut krivega ... To krivo znaša nad sionm Izidorjem - ubistvu on nosi očetovo krivdo. Na smrtni postelji pa vse prizna Izidorju. Ampak Izidor pol ne izpolni tega, kar mu je Polikarp naroču, ampak Agato prepusti bratu Juriju, pa tud kmetijo na Visokem, on je šou pa v vojsko pomojem.

Hm, to ni čisto tako ... Polikarp Izidorju naroči, da naj Agato pripelje na Visoko, saj je polovica visoškega bogastva njenega. Z njo pa se naj poroči le, če bo ona tako hotela. Izidor po Agatini oprostitvi izgubi njeno ljubezen, ker ni verjel v njeno nedolžnost, zato se sam odpove Visokemu in odide v vojsko, posestvo pa prepusti Juriju in Agati.
smotkA napisal/-a:Aja, ta Agata je bila vnukinja od Jošta Swarzkoblerja in je Polikarp Izidorju naročil, nej gre po njo, da bi dobila ''svoj'' (dedkov no) delež denarja.
Vem, da je bil tud en Maks, k je neki meu z Agato sam ne vem kam nej ga dam. :? :D

To je bil Marks Wulffing, Margaretin brat. Načrtovano je bilo, da bi se naj Izidor poročil z Margareto, vendar je ravno pred tem Polikarp od umirajoče Pasaverice izvedel njeno življenjsko zgodbo in ugotovil, da je ubil njenega moža, zato je Izidorju naročil, naj poskrbi za Agato. Izidor je tako moral Margareti, njenemu očetu in bratoma sporočiti, da poroke ne bo in izpolniti očetovo voljo. Ta Marks kasneje pride delat na Visoko, ker je naveličan očetove nadoblasti in tega, da mora ravnati po njegovih ukazih. Sicer pa je zagledan v Agato ... Po mojem mnenju ta "ljubezen" temelji na tem, da sta Marks in Agata oba Nemca, zato Marks noče, da bi se Agata poročila s kom, ki je druge narodnosti (v tem primeru gre za prevlado nemškega nad slovenskim oz. za poveličevanje nemškega naroda s strani Marksa).
Tu stojim ponosno s teboj, ti povem misli jasno na glas ... Saj veš, ljubim te do neba.
nenanena
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Me land
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a nenanena »

O šele zdaj vidim, da mate temo o maturi, ja js se še tud nism nič učila čeprav za angleščino me ni strah, mal si bom pogledala. Bolj me je pa strah za Slovenščino kr jo je tolk pa za GPO-gospodarsko poslovanje.

Če ma katera kaj od Slovenščine napisano v wordu al pa kakšne odgovore za GPO bi bla ful vesela, sj mnda nisem edin ki grem na poklicno maturo :D

LP
Nika
kara
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a kara »

A ima katera še kak naslov in podrobna navodila za esej - slovenščina????? :oops: LEPOOOOO PROOOSIM!!!!!!Ste mi že ful pomagale, pa bi mi spet res zelo prav prišla vaša pomoč :oops:

PROOOOSIM!!!!!Če ima katera navodila za prierjavo med obema romana, bom res večno hvaležna!!!!
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a FemmeFatal »

Sklepam, da mislis razpravljalni esej. Nekaj sem nasla v knjigah, nekaj pa smo dobili na MT (ampak trenutno ne pridem do zvezka, ce zelis, ti napisem jutri). Tisto, kar imam tu, pa je:

Clovek cloveku...

Glavna romaneskna oseba, Rodja Raskolnikov, se v romanu zelo spremeni. Povzemite njegovo notranjo (miselno in custveno) pot. Predstavite dva cim bolj nasprotna odnosa, ki sta vplivala na Rodjev notranji razvoj. Kateri od obeh odnosov je bil po vasem mnenju za rodja pomembnejsi in zakaj? Opisite dogodek, ki vas je preprical o tem.
Dopolnite naslov spisa. Svojo odlocitev utemeljite.
V cem vidite smisel odnosov?

Vse se vraca, vse se placa

Povzemite Rodjevo zivljenjsko pot. Oznacite glavno romaneskno osebo in pojasnite vzroke (osebne in druzbene), ki so Raskolnikova pripeljali do umora. V cem vse je kazen za Raskolnikova in s katerim dogodkom se je zacela? Je po vasem mnenju pravicna in zadostna?
Ali velja naslovni pregovor? Odgovor utemeljite.

Zrtev krivice

Katera oseba iz Tavcarjevega romana je po vasem mnenju dozivela najvecjo krivico? Povzemite njeno zivljenjsko pot. Pojasnite vzroke, ki so pripeljali do tega, in vpliv na nadaljnje zivljenje pripovedne osebe. razmislite, v koliksni meri je krivico omogocil/podpiral takratni druzbeni sistem.

Zakonci

V realizmu so pisatelji pogosto odstirali druzinsko problematiko in odnos med zakoncema. Predstavite zakon Polikarpa in Barbare Kalan ter ga primerjajte z zakonom Marmeladovih in Svidrigajlovih. Kateri od nastetih je za svoj cas najbolj nenavaden? Kaj veze zakonce? Kako na odnos med njima vpliva njun socialni polozaj?
kako na zakon gledate vi?
Zaklenjeno