Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ..Evelyn.. »

Za večerjo ti jaz nebi ničesar dodala ker..imaš za kosilo tisto "kar pač je". :) vsi pa vemo kaj je to doma, zna bit katerakoli svinjarija nafilana z maščobo..In če poješ kosilo "kakršno pač je", potem moraš odvzet z večerje, ker drugače kljub temu tvojemu teku ne boš hujšala, ne boš imela primankljaja kcal. tako da..imaš ubistvu dve možnosti, ali jej normalno kosilo(da si ne delaš hrane posebej, sama, torej ješ kar doma delajo..) in večerjo zmanjšaj na minimum( s tem boš sicer trpela, če si bolj ponočnjak) ali pa kosila jej skrbno in pazljivo in potem tudi za večerjo pojej kak zrezek, tuno, jajc, etc.
To, da si se lotila odstranit kruh z jedilnika je super, odstrani tudi testenine(ali pa jih omeji na 2x na teden..), jej več rib(ljudje ful pozabljamo na ribe) in beljakovin iz mesa, navadnih lahkih jogurtov, skute in zelenjavo.

S takšnim načinom kakor si se odločila boš hujšala, ampak počasneje, kar je dobro. Ma pa minus takšno hujšanje, obupaš, ker nisi vztrajna. Aja pa še tvoji zajtrki..preveri kakšne kosmiče ti to ješ(kok majo cukra, majo kakšne čokoladne koščke in tako sranje?) in kosmičev se zjutraj ne poje več kot tri, štiri žlice. Kombiniraj s sadjem in navadnim jogurtom/posnetim mlekom.

Glede trebuha..ma ja veš, z nobeno vadbo ti nau ratal dobit "sanjskega ploskega" trebuščka, če imaš takšno konstitucijo, da se ti maščoba nabira na tem predelu. Identično je zženskami, ki imajo veliko rit ali ogromna stegna, trebuh in roke pa vitke. Tek je sicer super, ampak poudarek je na tvoji prehrani, da boš pa imela ta sanjski ploski trebuh boš pa morala konkretno shujšat, tvoje noge bodo na koncu presuhe, trebuh pa lep. Ker imaš pač takšno konstitucijo, da boš vedno imela malce več v trebuhu, kakor na drugih delih telesa. To te itak ne sme odvrnit od hujšanja, samo pač, malce dlje boš morala it s hujšanjem!

Eh ko bi jaz sebe poslušala :D ko pišem takšne poste, mi itak vedno na misli pride, da sploh nima veze kok ti veš o hujšanju, zdravi prehrani in ostalmu sranju, če nisi vztrajen in nimaš volje.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Jess° »

Bombonči napisal/-a:Jaz sem si včasih delala ovsene kosmiče na mleku in žličko 100% marmelade zraven. Men je bilo po okusu kot bi jedla palačinko :D poskusi, mogoče ti bo všeč.

jaaa, ovseni kosmiči na mleku so tud men zakon, sam sumim da ne prebavljam laktoze, morem zdej ene teste naredit, se kakšna dva tedna mlečnim izdelkom odpovedat, pa potem spet probat kakšno bo stanje..

claire napisal/-a: sicer za trebuh boš morala še kakšne vaje za moč vključiti. največji učinek pa itak imajo po teku. pač postopoma. ni treba zdaj takoj. najprej povečuj časovni interval teka in zmanjšuj hojo. pač kolikor zmoreš. lahko pa tisti dan ko ne tečeš, si vzameš 10 min za vaje za moč.
samo naj ti ne vzame motivacije cifra na vagi!

vaje za moč že delam, prvi dan krepim spodnje treb. mišice, drugi stranske, tretji zgornje, četrti dan pa počivam in to gre tako dalje.. ključna tukaj je motivacija, upam da je ne bom izgubila.

Za kosilo je bilo pa mišljeno, pač, velikokrat tudi mami kuha kosilo in ne vem vedno kaj bo.. Če bo kakšna enoločnica, si lahko za večerjo privoščim malo več, npr. pol tune ane, če bo pa kakšen zrezek, meso ali pa kaj podobnega, si bom pa mogla odredit, samo toliko lahko pojem in pika!

Ja, testenine sicer obožujem, sam jih jemo prb. enkrat na dva tedna, če da.. Zdej je pri nas aktualen pečen krompir, šibka točka ja, ga bomo mogli ful omejit oz. skor skenslat. Zelenjave pa itak pojem ogromno, sploh v tem času ko vrtiček pridno raste :) ..

Tak da ja, motivacijo imam, sej pomoje ko bom vidla rezultate, da je trebušček malo manjši, noge ožje itd. bom še bolj zagrabla, ker me bo razganjalo od veselja :D .. Ni zdej to, da bi js hotla met ploski trebuh do konca, da se vidijo radiatorčki (to mi je sicer na punci ne tok prijetno videt) ampak za to me bo šele najbrž zagrablo ko bom shujšala kakšnih 10 kg in bom hotla met še malo bolj izoblikovanega.

Vglavnem, hvala za vsa mnenja, spodbudo.. sigurno se še slišimo :)
candy.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a candy. »

..Evelyn.. napisal/-a:Eh ko bi jaz sebe poslušala :D ko pišem takšne poste, mi itak vedno na misli pride, da sploh nima veze kok ti veš o hujšanju, zdravi prehrani in ostalmu sranju, če nisi vztrajen in nimaš volje.

Indeed :D

Ah, najslabše je to, da je v prvi fazi najpomembneje shujšati npr. 15 kil. Vsaj pri meni je bilo tako.. potem se samo obremenjuješ, nonstop gledaš vago, obupuješ ker v enem tednu ni nobene spremembe skoraj ipd. in itak nisi zadovoljen. Ko izgubiš toliko kg, hočeš še več, nikoli ti ni dovolj + vedno najdeš nekaj, kar te bo spet motilo na sebi.
Naj bo pomembnejše to, da živiš bolj zdravo, da skrbiš zase in se dobro počutiš v svojem telesu. Ne da se gibaš, ker se moreš - sicer ne boš shujšala, ampak da se gibaš, ker se potem bolje počutiš + s tem narediš nekaj dobrega zase in za svoje telo ^^

Tudi meni se je zgodilo, da na začetku kilogrami niso želeli iti nikamor, kljub temu da sem drastično spremenila svoje prehrambene navade, način življenja, vse.. očitno telo rabi več časa, da se navadi na nov način, na žalost ne gre vse dol čez noč. Zato vztrajaj! Po tednu ali dveh sigurno ne moreš na zdrav način izgubiti toliko kg. Počasi, v pol leta boš sigurno videla rezultate.. in na tak način boš še veliko lažje obdržala težo, kot pa če se takoj vsemu odrečeš in potem obupuješ, ker v sedmih dneh nisi izgubila 5 kg.. navadno se potem spet vse obrne in začneš vse po starem :)
celjanar
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a celjanar »

Špeh gre iz trebuha nazadnje :D

Sicer pa za začetek je najbolše da si zračunaš kulk kalorij rabiš čez dan, potem odbiješ od tega 500kcal stran. In potem vsak obrok računaš kulk kalorij ma da ne grešiš. Na začetku to pomaga da vidiš prbližn kulk morš pojest. :wink:
Uporabniški avatar
Marx
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Marx »

Jess, za motivacijo je super, če za tek najdeš kakšno prijateljico.
Sicer pa, če imaš res željo po tem, da pri sebi nekaj spremeniš, potem pač vzemi tek kot nekaj samoumevnega.... nekaj, o čemer ne razmišljaš, ali bi ali ne bi, ampak se enostavno obuješ in greš :wink:
Pa vreme ni izgovor (razen, če pada toča) :twisted:

Pri sami aktivnosti se ravnaj po srčnem utripu (bilo bi super, če bi imela merilnik). "Fat-burning" območje je nekje med 60% in 70% maksimalnega utripa. Poskusi ves čas držati utrip v tem območju (med 120 in 140 udarci/minuto). Konstantni tempo je boljši kot tek, hoja, tek, hoja (sicer obstajajo tudi intervalni treningi, ampak ti tega za začetek ne bi priporočal).
45 minut je za začetek dovolj; ko se malo navadiš, pa to počasi podaljšuješ tako, da prideš na eno uro.

Kot je že bilo omenjeno, je priporočljiv tudi trening z utežmi - zato, da pri hujšanju približno ohranjaš mišično maso (ampak to tako že počneš, kar je super).
Hujša se sicer počasi in ne "10kg v dveh tednih". Taki ekstremi so ponavadi povezani z izgubo vode v telesu in zmanjšanjem mišične mase (maščobe ne grejo tako hitro dol), kar pa naj ne bo tvoj cilj.
Pri takih hitrih dietah se zato tudi pogosto dogaja, da pridejo kilogrami nazaj.

Pa še nekaj besed o prehrani. To, da je treba pojesti manj, kot porabiš, ni nič novega. Pomembno pa je tudi, da zmanjšaš delež OH (ki jih je na običajnem jedilniku preveč), sploh pri večerji. Danes ima že skoraj vsak izdelek na embalaži tabelo, kjer piše, kakšna je vsebnost beljakovin, OH in maščob. Preden nekaj kupiš ali daš v usta, poglej to tabelo (in ne nasedaj napisom "lahki", "samo 0,1% maščob", "vsebuje kulturo L-whatever" itd.). Sadni jogurti imajo običajno veliko OH in niso primerni za hujšanje. Med različnimi znamkami so razlike, najde se tudi jogurt, ki ima precej manj OH od ostalih, ampak vsebuje aspartam. O negativnih učinkih aspartama ne bom razpredal, dejstvo pa je, da ga dodajajo marsikateremu "light" ali "zero" izdelku, tako da je treba biti na to pozoren.
Torej, od vseh sadnih jogurtov je najboljši navadni z 1,6% m.m. :D
Kosmiči so v redu, če so ovseni. Razne variante s sladkorjem, rozinami, sadjem itd., niso ok.
Sadje. Je sicer zdravo, ampak prav tako vsebuje veliko OH, zato tudi s tem ni dobro pretiravati. Omeji ga na dopoldan, zvečer pa se sadju izogibaj.
Zelenjava za večerjo je super. Pa ne samo za večerjo, zelenjava je sploh priporočljiva in naj je bo na tvojem jedilniku veliko. Predvsem tiste, ki je zelene barve.
Kruh naj bo črn in polnozrnat.
Meso je načeloma OK in se ga ni treba bati :D
Izogibaj pa se svinjine in pohanemu mesu. Najboljši so ribe, tuna, piščančje in puranje meso.
Prav tako se izogibaj testeninam in krompirju (riž je boljši).
Na jedilnik lahko dodaš tudi jajca, skuto, omega-3 kapsule, pa kakšne oreščke (lešniki, nikakor pa ne slani in praženi arašidi).
Pri peki v teflonki uporabljaj čim manj olja, po možnosti pa uporabi kokosovo.

Upam, da bo kakšen nasvet prišel prav :wink:
Per aspera ad astra.
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a delfinchek »

Zvečer lahko brez problema poješ kakšno tuno v lastnem soku, piščanca, purana, ribo. Seveda vse naravno, ne pohano ali v kakšni zabeljeni omakci. Zvečer je priporočljivo jesti beljakovinske obroke. Mišice se obnavaljajo med počitkom, zato telo ponoči potrebuje blejakovine za regeneracijo. Višek beljakovin pa ne redi, ampak se izločijo. Glede testenin: polnozrnate so čisto vredu, ti jih ni treba črtat iz jedilnika. Riž je pa tudi boljši polnozrnat ali pa vsaj basmati.
Uporabniški avatar
_Klepetulja_
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a _Klepetulja_ »

Jst bom napisala svojo izkušnjo z izgubljanjem kilogramov....nisem se lotila nekega radikalnega hujšanja (ker ne deluje dolgoročno ampak prinese samo kratkoročne uspehe) ampak sem se odločila za neko trajno spremembo - zjutraj si privoščim en normalen zajtrk (npr. jogurt, polnozrnati kruh, marmelada...) potem pa do kosila kakšno sadje, za kosilo jem normalne obroke, pomembno je samo to da ne mešam skupaj OH in beljakovin (torej ne jem skupaj mesa in krompirja ampak samo meso in solato ali krompir in solato) potem pa spet kakšno sadje, oreščki itd. Po šesti, sedmi ne jem (če sem res lačna pojem kakšno jabolko). Sladkarijam se nisem čisto odpovedala, kdaj pa kdaj se pregrešim ampak pretiravam pa ne (torej vsakodnevno se v večini izogibam dodatnim sladkorjem)...poudarila bi tudi da se mi izjemno pozna da sem se odpovedala kruhu (razen polnozrnatemu kdaj pa kdaj zjutraj) ker sem mnenja da je beli kruh taprav "strup" :) no poleg prehrane tud vsakodnevno rolam (po pol do ene urce) in se sprehajam s psom...pa seveda veliko vode :D sm spremenila način življenja ampak ne tolk radikalno da bi pri tem kej trpela...samo prilagodila sm užitke :) začela sem maja in do danes shujšala za 10 kil - pa niso vse kilogrami, pozna se mi na počutju in sami postavi (sm bla noro vesela ker sm lahko končno oblekla hlače izpred treh let :D )

to je moj način no, meni pomaga :)
Parva scintilla saepe magnam flamam excitat...
celjanar
Debatorica
Debatorica

Lepo da ti pomaga tak način, dokler gre se ga drži.

Če dovoliš samo nasvet glede teh vmesnih obrkokov ala jabolko, boljše če poješ kakšne OH izdleke kot pa sadje ker ti grejo veliko bolj v špeh. Ti prilagam link da ne bo kdo mislu da kr v tri dni neki..

http://maxximum-portal.com/clanek/ali-f ... -redi.html
Uporabniški avatar
Marx
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Marx »

Zanimivo se mi zdi, da sem pogosto videl (in tudi nekajkrat prebral na tem forumu), da punce hujšajo tako, da uživajo veliko sadja.
To zagotovo ni optimalna prehrana pri hujšanju :wink:

Kot že rečeno, sadju se ni treba odreči, ga je pa pametno omejiti.

Najbolj hard-core jedilniki pa sadja sploh ne vsebujejo, ampak ga nadomeščajo multivitaminske tabletke. A take skrajnosti so po mojem mnenju primerne kvečjemu za vrhunske športnike in ne za punce, ki bi rade izgubile nekaj kg.

Morda tak način prehranjevanja (veliko sadja) izvira iz predpostavke, da je treba pri hujšanju zaužiti čimmanj maščob. In potem ljudje izberejo živila z malo maščobami, a veliko OH - napaka.
Per aspera ad astra.
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a delusional »

_Klepetulja_ napisal/-a:Jst bom napisala svojo izkušnjo z izgubljanjem kilogramov....nisem se lotila nekega radikalnega hujšanja (ker ne deluje dolgoročno ampak prinese samo kratkoročne uspehe) ampak sem se odločila za neko trajno spremembo - zjutraj si privoščim en normalen zajtrk (npr. jogurt, polnozrnati kruh, marmelada...) potem pa do kosila kakšno sadje, za kosilo jem normalne obroke, pomembno je samo to da ne mešam skupaj OH in beljakovin (torej ne jem skupaj mesa in krompirja ampak samo meso in solato ali krompir in solato) potem pa spet kakšno sadje, oreščki itd. Po šesti, sedmi ne jem (če sem res lačna pojem kakšno jabolko). Sladkarijam se nisem čisto odpovedala, kdaj pa kdaj se pregrešim ampak pretiravam pa ne (torej vsakodnevno se v večini izogibam dodatnim sladkorjem)...poudarila bi tudi da se mi izjemno pozna da sem se odpovedala kruhu (razen polnozrnatemu kdaj pa kdaj zjutraj) ker sem mnenja da je beli kruh taprav "strup" :) no poleg prehrane tud vsakodnevno rolam (po pol do ene urce) in se sprehajam s psom...pa seveda veliko vode :D sm spremenila način življenja ampak ne tolk radikalno da bi pri tem kej trpela...samo prilagodila sm užitke :) začela sem maja in do danes shujšala za 10 kil - pa niso vse kilogrami, pozna se mi na počutju in sami postavi (sm bla noro vesela ker sm lahko končno oblekla hlače izpred treh let :D )

to je moj način no, meni pomaga :)

ful fajn. jst bom tud neki takega probala.

čeprav musliji so mi res ogabni in jih nikakor ne mislim jest, glih tko polnozrnat kruh.
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Ajča »

Imaš več vrst polnozrnatega kruha, ziher obstaja kakšen, ki bi ti bil všeč.
Js pa belega ne maram (sploh tistega puhastega, mehkega :? ), mi je pa všeč čebulna/olivna čebata
A goal without a plan is just a wish.
celjanar
Debatorica
Debatorica

delusional ko sm vidu včeri vidu kaj si napisala da ješ in hočeš hujšat ti že zdej povem da tole ne bo prinesl nič dobrega :wink:
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a delusional »

zakwa?

a dej dej, 1 mesec hodiš v fitnes in neki kao zdravo ješ in si naštudiro kako knjigo al pa so te tamm na fitnesu podučili in si ze ceu pameten!!!

jaz nisem tip in vem kako hitro zgubljam kile.
celjanar
Debatorica
Debatorica

Je pa mal drugač če maš 8 let atletike za sabo, kot pa tist pedrski fitnes ki ga obiskujejo pussyi. No sej men je useen sam povedu sm ti, zdej pa deli kar hočeš..

Bolš met mir ko pa prav pr ženskah. :ball:
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a emanuela »

Jaz pa zdaj na polno študiram ketonsko in ja...ima kdo kakšne izkušnje?
The world is as you are.
Odgovori