Vse kar sem že vedno želel-a vedeti #2
barbie_girl_85 napisal/-a:Vprašanje za matematike.....
Če je ena tretjina enako 0,3 s periodo, in če tri tretjine sesštejemo (v decimalkah), dobimo 0,9 s periodo.
Če pa jih seštejemo z vlomki, dobimo tri tretjine. 3/3=1 (ne 0,9 s periodo).
Zakaj oziroma kje se izgubi ta mali delček? Ali to pomeni, da 1 ni 1 (ampak približek 0,999999...) ali da 1/3 ni 0,33333333...?
Vglavnem vem, da sem smotano napisala, ampak mi to vprašanje ne da miru že od osnovne šole.....
Lol tok cajta ti to ne da miru. Odgovor je preprost...
0.999999999... = 1
0.99999... lahko predstavimo kot vsoto vlomkov, en za vsako decimalko.
9/10 + 9/100 + 9/1000 itd...
Dobimo neskoncno vrsto. Gre za geometrijsko vrsto s faktorjem 1/10 .
Vsota neskoncne geometrijske vrste je [a / (1 - faktor)] kjer je a prvi clen. Torej je to (9/10)/(1 - 1/10), kar je enako ena.
Torej je 0.99999... = 1.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Za nekoga ki je studira matematiko je ta izjava kr fail.*mala* napisal/-a:^^ Ne, a res? Črta za ulomek pomeni deljenje?![]()
1/3 je približno enako 0.3333 s periodo, ni pa enako. (če pa v tem vidiš razliko ali ne, je pa od lahko posameznika odvisno). In ravno v tistem približno se skriva tista "razlika" med 0.9999 s periodo in 1.
Zame tudi 22/7 =/= 3.14
- barbie_girl_85
- Cosmofrik
Odvisno od zivali. Tudi tiste, ki zaznajo barve, imajo razlicno razvito to sposobnost. Vecinoma tudi zivali, ki zaznavajo barve, tega ne zaznavajo dosti (kar pomeni da vidijo medle barve (muted)), kar je posledica tega, da imajo vec celic za zaznavanje intenzitete(palce) in manj celic za zaznavanje barve (knofi). Prednost je seveda v tem, da imajo celice za zaznavanje intenzitete boljso odzivnost na hitre spremembe, ter da vecje stevilo teh celic omogoca boljsi vid zvecer.
-
- Komunikatorka
- Kraj: Gorenjska
-
- Sramežljivka
- Kraj: Ljubljana
- positive vibration
- Cosmofrik
SchneeEule napisal/-a:Zakaj je blato (drek) rjave barve?
Ni vedno

Zdaj pa vsaj malo resen odgovor: po mojem je tako zaradi dveh razlogov. Prvi: če ti vse barve zmešaš skupaj, dobiš rjavo. Probaj s tempera barvicami.
Drugi: če namečeš skupaj različno hrano, jo mučkaš, pasiraš, mešaš s slino, bakterijami in želodčno kislino, se najverjetneje dogajajo neke spremembe. Kot, če npr. jabolko pustiš na zraku - postane rjavo.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...