Ni fora al bo ubogal al ne. Fora je v tem, da ne bo mogel biti v mojem življenju in početi stvari, ki jih ne odobravam (so prepovedane).
Če dam za primer tebe in tvojo drago. Nekega jutra se dobita na kavi, in ona prižge cigaret. Zdej, imaš dve možnosti:
1. Poveš ji, naj stvar momentalno ugasne in si gre umit roke, ker ob sebi ne misliš trpeti ženske, ki kadi. Čeprav je njeno življenje, se te njena dejanja tičejo in te motijo.
2. Ker je pač njen lajf, naj kadi, ti pa se boš privadil na smrad.
Ji boš prepovedal kajenje, v kolikor hoče bit v zvezi s tabo, ali bo lahko kadila in s tem ne ogrožala vajine zveze?
Tisto kaj lahko prepovem in kaj ne se pa nanaša na to, da se mi zdi neumno tipu prepovedati npr piva s prijatelji, ker me direktno ne prizadane. V nasprotju z vsakodnevnim popivanjem, ki bi prej ali slej vplivalo na moje zdravje, pa čeprav gre za njegovo življenje.
------------------------------------------------------------------------------
Edit: dodatek k avtoriteti
Horus napisal/-a:Stvari, ki jih lahko, in stvari, ki jih ne smeš prepovedat? Če imaš dovolj avtoritete nad njim, mu lahko prepoveš takorekoč karkoli, pa bo ubogal, če nimaš, pa se ne bo držal niti najblažje prepovedi, tako da ne vem, če je to smiselno.
Ni stvar v avtoriteti. Če mi tip prepove v javnosti kazati lase, bo odpisan, ker bom to vzela kot omejevanje. Nisem pripravljena hoditi zakrita in se veza ne bo razvijala naprej (razen če umakne prepoved). Za razliko od kakšne druge, ki ji zakritost ne predstavlja problem, in se bo z veseljem zakrila.
Če pa mi isti tip prepove npr flirtanje z njegovimi prijatelji, ker se ob tem počuti nelagodno, bom pa prepoved brez skrbi sprejela. Konec koncev to ni neka stvar, brez katere ne bi šlo. In ne bom flirtala z njegovimi prijatelji.
torej bom odločitev sprejela neodvisno od avtoritete in odvisno od narave prepovedi