nastasja napisal/-a:trapa napisal/-a:Joj, kar slina se mi je pocedila.Obožujem delat muffine, ker so takooooo preprosti za jih nardit. Pa nimam kaj za sfalit tudi, če jih delam tu gor, v peči na drva (180 stopinj že nekako skinem na oko)
Mislim, da bom že popoldan / zvečer tole spekla. Brez cimeta, ker ga tip ne mara. Poročam kako bo navdušen.
Mam pa še eno vprašanje: a obstaja kakšna skrivnost kako ohranit muffine "nabrekle"? V pečici so taki lepi buhteljčkasti pol, ko jih ven vzamem pa kar dol padejo. Sej ne, da pol niso fini, samo se mi zdijo bolj zbiti in trdi.
Cimet lahko brez skrbi dodaš, se ga potem sploh ne občuti.
Glede pečenja, pa jaz vedno delam tak:
- Muffine vedno pečem na 180 stopinj
- nikoli dlje od 35 minut, ker če so preveč pečeni ratajo zgoraj trdi
- prvih 10 minut se naj ne bi odprala pečica
- ko jih vzamem ven jih 5 minut pustim v pekaču, nato jih pa preložim v posodico in pokrijem
Upam, da ti bo to kaj pomagalo, tak mi je svetoval en mamin prijatelj, ki je poklicni kuhar.
Pomoč je bila več kot na mestu. Muffini so bili baje' odlični. Ene sem naredila s čokoladnimi koščki, v druge sem poleg čokolade zmetala še malo rozin. Slednje je imel tip raje.
Mati gre drugi teden v penzijo, me je prosla, če ji bom kaj naredila za v službo.
Ena od zadev bo zagotovo tole:
1l vode
1kg jabolk
Petit piškoti
2 vanilijeva pudinga
Jabolka olupim, razkoščičim in skuham v litru vode. Počakam, da malo prevrejo. Vodo odcedim in jo shranim, jabolka pretlačim.
V posodo zložim vrstico piškotov, na to razmažem pretlačena jabolka, nanje pa zložim še 1 vrsto piškotov.
V "odpadno vodo" stresem puding, ga skuham, zlijem na zadnjo vrsto piškotov, potem pa vse skupaj dam v hladilnik. Zadeva je gotova v 15 minutah, preprosta, ne presladka in dobra.
Punce, za tiramisu:
Namesto, da kupujete (predrage) praške za kremo, kupite Galeta vanilin puding (puding brez kuhanja), na eno vrečko pudinga dajte ta malo sladko smetano (0,25l) in vse skupaj po občutku redčite z mlekom. Ena vrečka pudinga tako da več kot pol litra odlične kreme.