..Evelyn.. napisal/-a:Glede opravičevanja- ti to tako dojemaš, jaz ne.
In če bi vzela sociologijo in pedagogiko kot hobi, me pa za razliko od računalničarjev, programerjev in informatikov, nebi nikamor vzeli brez diplome oziroma zdaj magistra. Vse sociologe, filozofe, pedagoge, andragoge, svetovalne delavce etc. lahko bereš v tekstih, da bi pa v tem delal-kar je tudi del tega "za dušo"-počet nekaj, za kar si ravno nebi prerezal goltanca vsako jutro ko vstaneš-rabiš izobrazbo.
To ni bil cel point, namrec tudi, ce se zelis z necim poklicno ukvarjat, je vprasanje, zakaj ni bil to hobi teh ljudi pred faksom? Fajn, pejt po diplomo, da lahko to delas, ampak koliko ljudi pravi namesto "to je bil moj hobi in zdaj bo tudi poklic" raje "to me zanima in to bo moj poklic". Ogromno.
Moja sestra bo doktor ekonomije. Ona je bila vedno zelo uspesna ucenka, mela je vse pet itd, lahko je izbirala kar je hotela. In, ko je bilo treba se vpisat na faks je do zadnjega dnega agonizirala nad odlocitvijo. Ker prej je bil avtopilot, zdej se je bilo pa neki treba odlocit in ona ni imela nobenih stvari v zivljenju po katerih bi se dejansko odlocila. Isto kot vecina zensk je bila cel lajf na karierno na avtopilotu, zelo pridna in pol se je odlocila po taktiki "kaj zgleda potencialno zanimivo" (in tisti ki so slabi imajo dodaten pogoj - ni prevec zajebano, kar pomeni, nima matematicnih predmetov).
In pol mi ona rece, ko je ze na faksu, "mene ekonomija ful zanima". "aha, sam nikol te nisem vidu, da bi kej brala o njej, da bi kej debatirala o njej, itd..." "ne, sej mene je to ze od nekdaj zanimal". Aha.
In 90% ljudi, ki blejajo kako jim mora bit omogocen vpis, da studirajo to, kar jih zanima, je tocno takih. In zato jim vedno kontriram, ker oni lahko grejo komu drugemu bucke prodajat. To, da se nekomu neka stvar "zdi zanimiva" ne pomeni pravega zanimanja. Ko je mene kej zanimalo, mi ni rabu noben s prstom kazat kva moram brat, ker sem to pocel sam od sebe.
Shit, ce trdis da te neki zanima, moras znat vsaj trivio, par znanih oseb in/ali dogodkov s podrocja in nomenklaturo, drugace si poln sranja. Logicno da ne mores pred faksom prakticirat medicine ze kr doma, ampak ce ze trdis da te to zanima bi pa lahko vsaj kakega nobelovca poznal pa kaj so bili kaksni vecji breakthroughs in pa kaj se trenutno odvija (state-of-the-art), ker mulci ki jih zanima hardware tocno vejo kaj so trenutni najnovejsi proci in s katerimi platami grejo skupi, kljub temu da jim fotr placa samo eno staro kisto in teh stvari se dolg od blizu ne bodo vidl.
In ker ne maram laznjivcev mi pac zivc potegne k mi nekdo v fris serje kako hudo se je on interesiral za to stvar, ki jo zdej studira. A pred faksom ga ni blo blizu podrocja.
Pol brezveze, da ti govorim, ker mi itak ne bos verjela.s0nckic4 napisal/-a:in ne verjamem ljudem, ki trdijo, da so maturo opravili z dobrimi ocenami brez da bi se karkoli učili. tako kot tistim ne, ki pred izpitom nič ne znajo pa dobijo na koncu 10.

dayđremer napisal/-a:Sprejemci za faks ne pridejo v poštev, kam bojo pa potem vse gimnazijce vtaknili. Gimnazijo nardijo zakaj?
Funny.dayđremer napisal/-a:ker bi se danes itak vsak ***** šolal.
Lahko bi pa tistim ki delajo poklicno šolo pač preprečili vpis na katerikoli faks (naj grejo na visoko šolo ne pa na faks),
Ja, ker je boljs, da ni sprejemcev in potem grejo matematicni analfabeti na tehnicne fakse, potrosijo kup drzavnega kesa, in jih potem nikoli ne naredijo.dayđremer napisal/-a:Sprejemci za f
Da potem itak ne bodo mogli študirat pa ne bojo poklica meli pa NIČ dejansko.
Nemoreš sprejemcev za faks uvest, potem bo šele kriza.
Tko da ce uvedejo sprejemce bomo mel gimnazijske maturante namesto gimnazijskih maturantov s parimi narejenimi izpiti. Kriza.
Vsak ima lahko to idejo. Tako kot imam jst idejo, da bi moral starsem placat vse stroske otroka, pa zdravstvo bi moralo biti v celoti brez doplacil itd... pol pride pa grda stvar imenovana "financna realnost"floribunda napisal/-a:V osnovni šoli bi zmanjšala razrede, dosti več časa namenjala učencem s posebnimi potrebami
V Sloveniji si najvecji car ce si totalna anti-intelektualna luzercina.floribunda napisal/-a:in pol mi gre še cel ponosem razlagat kako so oni hodli na kavo namesto matematike. prav, zdej se pa dudlaj celo poletje, js bom pa žurala. jebiga.
To ne drzi. Gimnazijci imajo vec intelektualne sposobnosti, kar teli s poklicnih ne morejo skompenzirat z nekimi izkusnjami od prej. Nemalo ljudi z Vegove ni moglo narest matematicnih predmetov, tudi v vecih letih ne. Gimnazijci so pa vecinoma zaobvladal tehnicne predmete, morda ne na prvo zogo v prvem moznem roku, ampak so. Isto velja za strojno. Sej majo pri nekaterih predmetih prednost, ker ze poznajo strojne dele in tehnicno risat. Ampak ti predmeti niso cel predmetnik. Gimnazijci se kr hitr nadudlajo to, pol pride matematika z raznimi veckratnimi integrali in vektorskimi polji in so teli s srednje strojne precej bl najebal, kot so gimnazijci pri tehnicnih predmetih...Evelyn.. napisal/-a:Pa ne ga srat s tem, da majo gimnazijci ne vem kok več znanja, gor je debata o FRI in takšnih fakultetah, kjer je vsaj po mojih slišanih govoricah prava praksa, da folk, ki pride iz srednjih strokovnih in tehniških šol 1000x lažje izdela faks, kakor gimnazijec, ker ima osnove, ki jih dijak v gimnaziji ni dobil.
V koncni fazi je itak rezultat ful mesan ker je najvec odvisno od tega kok folk dejansko truda vlozi posameznik, ampak ce gledamo skupinsko, ni res, da imajo s poklicnih sol boljse moznosti da skos pridejo, kaj sele to kar si rekla (konkretno boljse moznosti). Prej obratno.