To pa ni najbolj prijazen post, ampak bom jaz vseeno prijazna in ti lepo odgovorila.
buubbika napisal/-a:Seveda da imam znanje o religiji. Jaz se v nobeno debato ne spuščam brez znanja. In za vsako debato so potrebni argumenti. Jaz pa tvojih nikjer ne vidim. Vse kar pišeš je eno nabijanje o človeškem umu ter filozofiji. Eno in isto.
Oprosti, ampak človek z znanjem o religijah bo bolj težko teist.
Meni se ne zdi, da bi nabijala, samo argumentiram ali pa pač pišem svoje mnenje (ki tudi nekje bazira). Samo všeč ti ni.

buubbika napisal/-a:No, greva se malo filozofije, malo človeškega uma!
Religija. Religija prihaja iz latinske besede "religio" (zveza), po Vil Durantu "religio" prihaja od besede "relegare" (voditi račun o nečem), nasprotje te besede je "neglegere" (zanemariti), .... Za materialistične filozofe (npr. Hegel, Fojerbah) je religija laž, po Marksu, Englesu je vera izraz ekonomskih priložnosti v družbi, kapitalistična laž. Za Schleiermacher-ja je religija občutek popolne odvisnosti, Renok jo je opisal kot "zbirka sumljivih reči". In zdaj 3. točka, ki so jo navedla Borisu - za ogromno večino (Aristotel, Platon, Kant, Paskal, Dostojevski, Tolstoj) je vera hrepenenje človekovega uma Največjemu, Večnemu, Stvaritelju sveta, Tistega Največjega, Absolutnega, Boga. Za Tolstoja je odgovor na vprašanje "kako naj živimo", po Hartmannu pa "najvišji kulturni faktor, središče duhovnega življenja in temelj moralnega reda". Po Kantu je religija občutek in spoznanje dolžnosti, katere temelj se nahaja v Božjih besedam in ne zato, ker jih je Bog ustvaril, pač pa zato, ker je izraz najbolj popolnega uma in na splošno zakon vsakega svobodnega bitja.
Sploh pa se vprašanje o nastanku religije nahaja v znanstevno-filozofskih problemih.
Ta odstavek je večinoma nabijanje (res

), ampak vseeno ...
Lepo, da veš od kje beseda religija izvira, ampak to še ne pove kaj dosti o verjetnosti obstoja Boga.
Pri grških filozofih ne moremo govoriti o veri v današnjem pomenu besede. Platon se je spraševal o (ne)smrtnosti duše, ki jo je krščanstvo z veseljem zagrabilo, ampak še vedno ne v takem smislu, da se ne bi mogli s Platonom strinjati tudi ateisti. Tudi Aristotel ni bil religiozen v pravem pomenu besede.
V bistvu mislim, da ni filozofa (razen menda Avguština), ki bi ne dvomil o Bogu, veri, religiji - torej tak, ki bi ga lahko jemali za popoln zgled vernega človeka.
buubbika napisal/-a:Da filozofija nima meja oz. da je njena meja človekov um (:lach:)?? Filozofija ima mejo. Imenuje se smrt. Filozofija nima temeljev, da govori o smrti, kar pomeni, da ima mejo. Govoris prazne besede, brez temeljev. To ni tema priznam, da... ali krščanstvo, tvoji argumenti pa se (kolikor opažam) nanašajo na slednje.
Besede niso nikoli prazne, vedno imajo pomen - pomen, ki jim ga sami pripišemo.

In jaz sem še vedno prepričana, da je meja filozofije um.

Ker filozofija je, dobesedno, ljubezen do modrosti in njen smisel je iskanje resnice skozi svoje razmišljanje. In tu je meja lahko samo um.
Kdo nam bo pa govoril o smrti, če ne filozofija?? Znanost, delno. Tudi religija - filozofski del. Drugo pa bolj težko.
buubbika napisal/-a:O religiji se je poučevalo mnogo prej pred najinim rojstvom. In vseh nas tukaj. Poučevali so jo ljudje, od katerih in o katerih se danes mi učimo; filozofi, psihologi, sociologi,... In zdaj se tu pojaviš ti in tebi podobni ter govorijo o neobstoju ter negiranju Boga. OK! Spoštujem svobodo govora in mnenje drugih (saj smo vendarle v demokratični državi), ampak, ko se ta tvoj govor ponavlja na individualnem razmišljanju, brez argumentov, potem pa... Ne vem, kako tega ne vidiš? Sam ti še vseeno sodeluješ naprej v tako obširni (morda tudi občutljivi?) temi ter nabijaš o racmanu Jaki

. Vzem kako bolj koristno literaturo. Pa bo.
Torej daje religiji legitimnost njega dolga zgodovina? Ali zato preprosto MORA biti pravilna? Pozabljaš, da je dvom v Boga in Cerkev in religije obstajal veliko pred mano. Ne vem, zakaj misliš, da je ateizem novodobna modna muha.
In mislim, da ne spoštuješ mojega mnenja. Moje mnenje tudi ni brez argumentov. Pravzaprav se ti veliko preveč čustveno odzivaš, da bi lahko dajala pametne argumente.
Racman Jaka ima svojo pomembno simbolno vlogo in povsem prav imam glede tistega dela.

Tudi to je koristna literatura!

(Btw, trenutno znova berem Sveto Pismo, če kaj popravi vtis.

)
buubbika napisal/-a:Tvoje mišljenje in mišljenje nekaterih zgodovinskih likov: Tolstoj. Če bi vera nastala iz strahov od naravnih pojavov in neznanja, potem bi se izgubila z nauki ter filozofijo. Zakaj so potem ljudje, ki danes veljajo za velike mislece, bili tako zelo religiozni?? Mar je bilo verovanje nekega Aristotela, Kanta, Tolstoja, Dostojevskia, Platona,... iz straha ali neznanja?
Zdaj vidiš, o čem ti govorim?
Ne razumeš. Edina funkcija vere ni pojasnjevanje nerazumljivih naravnih pojavov - potem bi jo verjetno že požrl čas (čeprav še vedno imamo nerazumljive naravne pojave ...). Vera je veliko veliko več. Je upanje! Je odgovor! Je nekaj, kar bo VEDNO potrebno. Jaz samo upam, da v kakšni bolj sofisticirani obliki, to je vse kar si želim.
Še enkrat, ne govoriti o vernih Kantu in Platonu ipd., ker oni nikoli niso slepo verjeli v nič.
buubbika napisal/-a:Jaz te tu ne prepričujem v nekaj, temveč negiram oz. popravljam tvoje poste, kjer pač mučiš svoj um oz. inteligenco. Veliko govoriš o filozofiji, pa ne samo to, celo navedla si, da so veliki misleci negirali religijo. Od kod to? Kateri misleci? WTF???
Upam, da sem ti vsaj malooo odprla oči, da se boš zavedala svojega ne znanja in nesmiselnega življenja (;)), v katerem živiš. Da ne govorim o tem, da se še sama ne moreš odločiti, ali je Bog pravilen (mislim, kira beseda...) ali pa kaj drugega.
Jaz mučim svoj um, točno tako! Ker se sprašujem in ker dvomim! Kaj delaš ti? Žališ svoj um. Ker verjameš in ne dvomiš. Še enkrat: žališ svojo inteligenco, ker si ne dovoliš dvomiti. In s tem ne skušam žaliti tebe, nikakor, samo želim si, da bi se zamislila o tem.
O odprtju oči in nesmiselnem življenju - jaz imam odprte oči oz. se vsaj trudim, da bi jih imela kakor najbolj je možno in moje življenje je resnično smiselno.

Ne rabim Boga za osmislitev svojega bivanja, ampak hvala za skrb.
Še to - kje sem govorila o "pravilnosti Boga"? Ker res ne vem ...
Pa še nekaj velikih mislecev, ki so bili ateisti:
Einstein, Comte, Hume, Marx, Nietzsche, Sartre, Žižek, Freud, Fromm, Hemingway, Franklin, Camus, Chomsky ... Itd. itd..