Letty napisal/-a:Ne vem no, ampak meni se zdi, da se to dvoje v določenih primerih res izključuje. Nemalo je takih, ki nonstop samo berejo, dejansko pa tega znanja nikoli ne znajo vnesti v prakso. Upam, da štekaš kaj hočem povedat. Meni se pač zdi, da je bolj izobražen in razgledan tisti, ki se praktično ukvarja z določenimi stvarmi, kot pa če o njih samo bere.
Kakšnega znanja ne znajo prenesti v prakso? Če se ne motim, govorimo o branju leposlovja, ki ti načeloma ne da nekega direktnega znanja, gre bolj za posredne in dolgoročne koristi. Logično, da samo z branjem človek ne postane strokovnjak za slovnico in bognedaj, da bi kdo svoje življenje krojil po zgledih iz knjig. Tako da mi ni jasno, o kakšni praksi govoriš.
Letty napisal/-a:Kot sem že povedala - pasivna komunikacija vodi do pristranskega mišljenja, kar v nekaterih okoliščinah (ne vseh, da ne bo pomote) lahko vodi tudi do psihopatstva...
Sorry, ampak tale komentar je pa res

. Kot sem že rekla, vse je mogoče in sploh ne vidim razloga, da povezuješ branje knjig in psihopate, lol.
Letty napisal/-a:Pa ne gre se za to, da zaničujem naše pisatelje, ampak mene osebno niti eden ni navdušil s svojim delom - ravno nasprotno - prav zagravžal se mi je! Kakšna klasika lepo vas prosim... ni nič drugega kot nujno zlo, mimo katerega se morajo srednješolci prebiti, ker drugače ne končajo srednje šole.
Priznam, da tudi mene slovenski klasiki niso ravno navdušili, ampak nikakor ne trdim, da so brez vrednosti. Verjamem, da dobijo čisto novo dimenzijo, če jih človek bere v pravem obdobju, kar pa SŠ večinoma ni. Mogoče res ni najbolj zabavno, ampak ne boš vendar trdila, da je branje slovenskih klasikov travmatično.

Ljudje tako stokajo, kot da gre za mučenje, medtem ko je bilo meni osebno naravoslovje veliko hujše in bedno.
Letty napisal/-a:Jst jih poznam ogromno! Izpostavim lahko recimo mojega tipa, ki je zelo razgledan, kljub temu da v življenju nikoli ni bral nobenih knjig razen tistih s faksa. Tip se kljub temu razume v skoraj vse... druži se s precej razgledanim folkom in tako si izmenjujejo znanja. To je ravno tisto, o čemer sem že prej govorila, da je direktna komunikacija lahko bolj bistvena kot če samo bereš, bereš in samo bereš.
Obratno pa moja dobra frendica veliko bere in potuje in svašta, hkrati pa je zelo razgledana. Dvomim, da bi bila na takem nivoju, kot je, če ne bi brala. Razgledanost je relativna, ampak sama jo načeloma povezujem z branjem, ker to kaže na neko željo po znanju.
Pa še to: Nekdo je lahko super razgledan, a nič ne bere in je relativno nepismen. In TO je tisti problem, ki se tebi verjetno sploh ne zdi pomemben, ampak dejansko je, saj se človek z jezikom predstavlja. Kdo pa vzel v službo nekoga, ki pošlje prošnjo, polno slovničnih napak? Kdo ga bo jemal resno, če stalno ponavlja ene in iste napake, ko govori?
Kot sem že rekla, število prebranih knjig avtomatsko ne pomeni, da je nekdo pismen, vsekakor pa branje (slovnično) kvalitetnih knjig pismenosti ne škoduje. Rezultatov branja pa itak ne moremo oceniti, ker se kažejo indirektno in na dolgi rok.
Kakorkoli že, sama bi za nekoga težko rekla, da je razgledan, če ne pozna literature. Kaj pa zate sploh pomeni, da je nekdo "razgledan"?
Letty napisal/-a:Zame niti ne. V šoli slavijo Prešerna, kot da je tip izumil elektriko in potegnil človeštvo iz teme. V resnici pa gre za razuzdanega tipa... Če bi večina njegovih učencev izžarevala njegovega duha, bi se folk pijan in zadrogiran streljal po šolah. Pisali bi večne resnice o moči heroina itd.
Whoa, ti pa maš ideje - ne vem, ali naj se smejem ali jokam.

Koga briga, kaj je počel v zasebnem življenju? Ko govorimo o njem kot o pesniku, ocenjujemo njegovo poezijo in ne njegovih pijanskih podvigov, ki dejansko niso pomembni, posledično pa je bil tudi tvoj komentar popolnoma odveč.
Letty napisal/-a:In še na splošno glede Slovenščine... ta je itak skoraj mrtev jezik. Vse globalne zadeve se dogajajo v angleščini, vse več pa je tudi lokalnih. Za tistih nekaj posebnosti slovenščine se pa sekira bolj malo ljudi in vse manj se jih bo tudi v prihodnosti...

Tvoji posti mi delujejo kot neka čudna provokacija ... Slovenščina še zdaleč ni mrtev jezik! Res je, da je ogromno izrazev prenešenih iz angleščine in hrvaščine, ampak to gre večinoma le za sleng, ki s tem postaja še bolj bogat. Prav literatura je tista, ki drži jezik pri življenju in to je še en dober razlog, zakaj je pomembno, da ljudje berejo. Jezik je del naše identitete in tebi je očitno vseeno, če jutri vse skupaj zamenjamo za angleščino.

Sama obožujem angleščino (saj jo tudi študiram), ampak je ne bi nikoli zamenjala za slovenščino.
Letty napisal/-a:Vsak naš "napor" samo odlaša neizogibno in nam dela škodo. Jezik je danes predvsem sredstvo sporazumevanja in ne umetniško orodje. Če pa kljub temu vztrajaš in uporabljaš napačen jezik, te to nekaj stane. Zaradi tega si manj konkurenčen.

Mislim, da smo Slovenci več kot sposobni prilagajanja in uporabe ''pravega'' jezika (torej angleščine) v določenih situacijah. Jezik je veliko, veliko več kot le sredstvo sporazumevanja. Poleg tega, da je lahko umetnija sama po sebi, je tudi odlično orodje za manipulacijo. Tega se najbolj zavedamo tisti, ki z njim znamo manipulirati.

Očitno pa bi tebi najbolj ustrezalo, če bi prešli nazaj na "jaz Tarzan ti Jane" način komunikacije. Jebeš tisočletja razvoja jezika in besednega zaklada - dajmo vse zreducirati na bistvo, a ne?

Frenkie napisal/-a:A te res moram spraševati takšne zadeve, ki so tako samoumevne?!
Tudi sama sem se med pisanjem te objave že večkrat to vprašala, ja.

Letty napisal/-a:Tudi tega nisem rekla. Pravim le, da slovenščina ni videti vredna naložba na srednje in dolge proge. Seveda, da je ni treba ravno jutri "ubiti", vendar vseeno ne bi pa kaj dosti vlagala v njen razvoj...
Tole je pa res tragična, da ne rečem grozljiva izjava.

Letty napisal/-a:To so pač tista plemena, ki služijo kot turistična atrakcija, ali pa gre za samo tista plemena, ki bodisi denarja ne poznajo, bodisi so finančno neodvisna od zunanjega sveta. In mogoče kje taka, ki jih boli za napredek. Jezikovna kariera je še ena stvar v seznamu stroškov pri dnevnem poslovanju. Čim več porabimo za to, tem manj cenovne razlike ostane nam.
Zdaj te imam pa res že na sumu, da nas samo provociraš.

Ena traparija za drugo - to ne more biti naključje!
Short napisal/-a:Jst se pa kar strinjam z Letty glede tega, da branje direktno iz knjig ne predstavlja ravno prihodnosti. Že danes najdemo celo zbirko knjig, ki so objavljene na netu in posledično manj folka hodi v knjižnice za izposojo.
O, a res? Lahko to prosim podpreš z dejanskimi podatki? Mogoče res manj ljudi obiskuje knjižnice in knjigarne, ampak to še ne pomeni, da leposlovje berejo na računalniku in prenosnih bralnikih. Mogoče čez kako tisočletje res ne bomo več brali papirja, ampak osebno pogreba knjige še dolgo ne bi napovedala.

Koliko bralcev pa dejansko poznate, ki so papir zamenjali za ekran?
Chavah napisal/-a:Zakaj še vedno prodajajo navadne knjige in ne delajo e-knjig? In kakšna nostalgija?!?
E-knjige in elektronski bralniki obstajajo že dolgo, ampak se niso prijeli. Zakaj? Ne gre samo za nostalgijo, e-bralniki so tudi dragi, delujejo na baterije, so bolj občutljivi in neprijetni za branje itd.
Letty napisal/-a:Hmm... čudno da sem si jst knjigami nabila kar nekaj dioptrije, z monitorji pa še nič...
Joooj ... Zdaj boš pa knjige krivila za to, da nosiš očala? Knjige kot take sploh ne škodujejo očem, če se jih bere pri pravi svetlobi (drugače je pa tvoj problem), večurno buljenje v računalnik pa je že samo po sebi škodljivo.
Letty napisal/-a:Ravno knjiga je tista ki NI poceni! Njen tisk je dokaj drag, količine so narekovane s tehnologijo tiska, kakovost tudi itd. Gradivo pa lahko izdaš v elektronski obliki z bistveno manj stroški.
Slednje je sicer res, ampak za branje načeloma potrebuješ bralnik, ki je draga zadeva. Amazonov Kindle stane 400 dolarjev in osebno bi si za ta denar raje kupila 40 papirnatih knjig.
Letty napisal/-a:Pismenost ti daje znanja, ki so potrebna, da se znajdeš v določeni kulturi. In danes, če se ne motim, "Internet kultura" absolutno prekaše marsikatera področja.
Še ena nelogična. Pismenost ti pomaga pri tem, da se znajdeš v določeni situaciji in ne v določeni kulturi (za to je potrebno znanje jezika). Za objavljanje na internetu pa pismenost očitno res ni potrebna.

now I have you sleeping next to me ... and this is home