Matura [Združena tema]
-
- Komunikatorka
- Kraj: čokoladnica
[vanessa] napisal/-a:Lučkica napisal/-a:evo najdla povedkovo določilo: primer: vodniki SO IZKUŠENI, če maš na pragu besedila 2 str.60
žal nimam nesamo ta "so izkušeni" bi lahko bil tudi prislovno določilo kr se prašaš po tem kakšni so? al ne?
Iz poskusne

Desni prilastek: V zadnjih desetletjih se je položaj maorščine izboljšal.
Povedkovo določilo: Materni jezik domorodcev je maorščina.
Sem to, kar sem.
Drugih je že tako ali tako preveč.
Drugih je že tako ali tako preveč.
-
- Komunikatorka
- Kraj: čokoladnica
- _TheCosmoGirl_
- Komunikatorka
somebody napisal/-a:_TheCosmoGirl_ napisal/-a:somebody napisal/-a:aya, a ma mogoče kera bajlo na maturi?
js mamin ne, nism prevec navdusena
amm, a že kj znaš? to je tolk snovi d ne vem kaj... pomoje se bom cel tedn sam to učila

kak nacin ucenja bos pa ti mela?
ej morm te opozorit da je blo lan 80% nalog iz knjige in ko je komisija to opazla je nrdila tko d bo jih letos sam še 20%
drgač se bom pa mal učila iz knjige, zapiskov - predvsem genetiko, celico, kemo-, bioevolucijo, evolucijo pa življenske procese. ostalo bom bl nahitr preletela k sm se kokr tolk že za preverjanja. aya pa živčevje pr človeku bi blo fajn še predelat
drgač se bom pa mal učila iz knjige, zapiskov - predvsem genetiko, celico, kemo-, bioevolucijo, evolucijo pa življenske procese. ostalo bom bl nahitr preletela k sm se kokr tolk že za preverjanja. aya pa živčevje pr človeku bi blo fajn še predelat
- ~Papillon~
- Debatorica
tinca malinca napisal/-a:[vanessa] napisal/-a:Lučkica napisal/-a:evo najdla povedkovo določilo: primer: vodniki SO IZKUŠENI, če maš na pragu besedila 2 str.60
žal nimam nesamo ta "so izkušeni" bi lahko bil tudi prislovno določilo kr se prašaš po tem kakšni so? al ne?
Iz poskusne;
Desni prilastek: V zadnjih desetletjih se je položaj maorščine izboljšal.
Povedkovo določilo: Materni jezik domorodcev je maorščina.
Glej tko je... povedkovo določilo vedno najdemo ob pomensko nepopolnih glagolih... imenujejo se tud modalni (se mi zdi)..
Torej.. ti glagoli so 3 skupin:
1) glagola biti, postati
2) naklonski glagoli - morati, hoteti, želeti ...
3) fazni glagoli - začeti, končati, nadaljevati..
Ti glagoli pač vedno neki rabijo za sabo, da jih "dopolnjuje" in to potem ni prislovno ampak povedkovo določilo (ki je ponavad pridevnik al pa samostalnik).
Primer: Danes je vreme čudovito.
Danes - p.d.časa
je čudovito - povedek, s tem da je "čudovito" pov. določilo in se podčrta s črticami
vreme - osebek
Vse jasno?

-
- Cosmopolitanka
- Kraj: In your worst nightmare near hell :)
^^ oo ja hvala res
:knuddel: v vseh učbenikih tko komplicirajo, da mi res ni blo jasno.. da ne govorim od razlage moje profesorce..
Js pa mam ustne 18., 19., 20. in 21.. vsak dan da ja ne bom upala dihat
Ste slučajno slišali eno foro k je pršla zdej vn.. da pr matematiki bo ena naloga ISTA ku lani? Mislite da je res možno (profesorca je rekla da se lahko to zgodi ko smo ji omenli)?

Js pa mam ustne 18., 19., 20. in 21.. vsak dan da ja ne bom upala dihat

Ste slučajno slišali eno foro k je pršla zdej vn.. da pr matematiki bo ena naloga ISTA ku lani? Mislite da je res možno (profesorca je rekla da se lahko to zgodi ko smo ji omenli)?
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
[vanessa] napisal/-a:...pr matematiki bo ena naloga ISTA ku lani..
Jst to močno dvomim.. Ne vidim razloga, zakaj bi dali eno isto nalogo..
Kje pa si slišala za to?
Uf.. Jst mam ustne supr razporejene..
14.6. slovenščina
18.6. matematika
21.6. angleščina
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
- ~Papillon~
- Debatorica