Fakulteta za družbene vede

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
voice
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a voice »

Mimi_M napisal/-a:Jst sm celo ugotovila, da tisto, kar me je (če me je sploh res, se sprašujem :? ) veselilo na koncu gimnazije, pač ni to, kar si želim v življenju počet, oz. si tega sploh ne želim počet. Po 4. letniku študija za poklic učitelja/profesorja jezikov sem ugotovila, da me misel na to delo dobesedno odbija in ustrahuje, tako da sem po dolgem času zbrala pogum in se vpisala na drug faks, še prej pa imela veliko srečo, da sm dobila službo na področju, ki me (to ugotavljam šele zdaj :D ) veseli in mi očitno ful leži. :wink:

Mimi_M, zanima me, ali si doštudirala potem jezike, ali pa si kar šla študirat nekaj drugega in se prepisala na drug faks? Namreč tudi jaz razmišljam o povsem novi usmeritvi, pa mi je kao "škoda" vreči stran tista leta na prvem faksu, čeprav mi je pa bedno preživeti še dve leti tu, kjer sem sedaj, čeprav glede na to, da me ne veseli in me vleče povsem v druge vode, se zna zgodit, da se stvar še bolj zavleče, tisto, kar me veseli, pa še bolj oddalji. Pravzaprav pa ima velik vpliv name tudi okolica, ki teži, da je potrebno stvari dokončati,še posebej če si že na polovici.

Torej, kako si ti to izvedla? Ali si sedaj na povsem dugem področju? Rabim kakšno navdihujočo zgodbo, kdorkoli...
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

Nisem končala študija na FF :wink: ; je pa res, da je dolgo trajalo, da sem si priznala, da ga niti ne želim končati, ker sem bila že čisto brez vsake motivacije, itak pa tistega poklica res ne bi nikol želela opravljati.
V bistvu je bil prvi korak ta, da sem si, ko sem ostala brez statusa, poiskala službo in se potem šele kasneje, po 2 letih, vpisala na študij ob delu. Zdaj študiram ekonomijo, področje, na katerem tud delam.

Ja, pritisk okolice je zoprna reč, ampak saj pravim, jaz lahko danes vsakemu povem, da pač stojim za svojo odločitvijo, res je, da sem vsa tista leta nekak stran vrgla, ampak to je bilo pač potrebno, da sem zdaj zadovoljna. V bistvu pa jih niti nisem čist stran vrgla, ker sem študirala ruščino, ki jo potrebujem in uporabljam pri svojem delu. :cool:
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a lorelaj »

*sanja* napisal/-a:Ko že ravno omenjate cenjenost smeri na FDVju... Pri nas vem, da FDV ni ravno cenjen :D , ampak kako je pa v tujini? Imajo v tujini tudi take smeri kot so na FDVju?

Komunikologi so v tujini zelo cenjeni plus med najbolje plačanimi (npr. v ZDA imajo večje plače kot računalničarji, strojniki ipd. Enako MO. Za ostale ne vem in me tudi ne zanima.

Vem pa to, da se norca iz družboslovnih faksov delajo samo pri nas ... če mene vprašaš bi morali pri nas poskrbeti za to, da bi v prvem letniku čimveč ljudi odpadlo in bi potem naprej študirali samo tisti, ki jih to res veseli. Tako je pa večina ljudi vpisanih zato, ker hočejo imet narejen en faks, za izpite se učijo iz zapiskov, delovnih izkušenj tudi nimajo in se sami v tej smeri nič ne izobražujejo ... nič čudnega, da govorijo tako grde stvari o fdvju. Večina vpisanih je res tepcev.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Jaz pa mislim, da bi bilo treba nivo faksa dvignit, mogoče še bolj zmanjšat vpisna mesta (ker sem prepričana, da nima letno 500 diplomantov sreče z zaposlitvijo; nekateri seveda ja, vsi pa definitivno ne), čeprav bi potem nekatere omejitve pa zrasle v višavo. Večja težavnost, več pridobljenega znanja, mogoče manj smeri (ker imajo kar nekaj predavanj smeri skupne). Pa očitno (kot pravi UG84) tudi zamenjati profesorje. Če bi se malce bolj delovalo na kvaliteti faksa, sem prepričana, da nebi bilo toliko kritik (tudi s strani FDV-jevcev).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Vagabund
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Vagabund »

Najboljša rešitev bi bila uvesti zelo visoke šolnine, ker potem bi vsak gledan na študij kot na investicijo - to kar v končni fazi tudi je. In se mi zdi, da bi bila v trenutku polovica sedaj najbolj popularnih in brezveznih faksov praznih. Ker pač noben ne bi plačal nekaj, od česar ne bi imel koristi + dolžin študija bi se znatno zmanjšala + profesorji bi končno ugotovili, zakaj so na faksu. Ampak do tega je še dolga pot. V Sloveniji je za vse tako ali tako kriva država, družba, družina itd., torej vsi razen butasih posameznikov, ki niso pripravljeni prevzeti odgovornosti za svoja dejanja/odločitve.
Vagabund
Sramežljivka
Sramežljivka

lorelaj napisal/-a:
*sanja* napisal/-a:Ko že ravno omenjate cenjenost smeri na FDVju... Pri nas vem, da FDV ni ravno cenjen :D , ampak kako je pa v tujini? Imajo v tujini tudi take smeri kot so na FDVju?

Komunikologi so v tujini zelo cenjeni plus med najbolje plačanimi (npr. v ZDA imajo večje plače kot računalničarji, strojniki ipd. Enako MO. Za ostale ne vem in me tudi ne zanima.

A dej nehi no. Računalničarje, inženirje, zdravnike itd. uvažajo iz vseh koncev sveta. Zaenkrat pa še nisem slišal, da bi uvažali komunikologe ali politologe. To ti dovolj velik pokazatelj, kateri poklici so iskani in konec koncev tudi plačani. Seveda pa verjetno obstaja tudi nekaj svetlih izjem. Tako kot v vsakem poklicu.
Uporabniški avatar
voice
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a voice »

@Mimi_M, hvala za odgovor. Me veseli, da se ti je vse tako lepo izšlo. Upam, da se tudi sama izjasnim v letošnjem letu, kako in kaj...
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

Vagabund napisal/-a:
lorelaj napisal/-a:

A dej nehi no. Računalničarje, inženirje, zdravnike itd. uvažajo iz vseh koncev sveta. Zaenkrat pa še nisem slišal, da bi uvažali komunikologe ali politologe. To ti dovolj velik pokazatelj, kateri poklici so iskani in konec koncev tudi plačani. Seveda pa verjetno obstaja tudi nekaj svetlih izjem. Tako kot v vsakem poklicu.

Govorim iz izkušenj, zato sem dala za primer zda, ker vem kakšno je stanje tam. Tam daleč največ služijo v marketingu in marketinških agencijah (torej komunikologi in tržniki), ker poleg plače dobivajo tudi procente glede na uspešnost prodaje ipd. in če si dober, imaš večje plače kot zdravniki in računalničarji. Vprašala je, če kaj vemo o tem in odgovorila sem ji, tako da o tem naprej ne mislim razpravljat in se kregat. Seveda pa je logično, da ogromno lahko zaslužijo tudi npr. računalničarji, nikoli nisem trdila obratno.
Vagabund
Sramežljivka
Sramežljivka

Se mi zdi, da ne ločiš med izobrazbo in poklicem. V trženju deluje ogromo ljudi, ki niso nikoli niti od blizu videli, kaj šele študirali trženje. Čisto konkreten primer: v farmacevtskih družbah delajo v trženju (in prodaji) večinoma farmacevti, katere so se na delovnem mestu priučili osnov trženaj in prodaje. In lahko mi verjameš, da niso slabo plačani. Podobno je za avtomobilsko, računalniško, medicinsko itd. industrijo. In da, v trženju so plače lahko zelo visoke, ampak je pa tudi zelo visoka cena, ki jo moraš plačati. Tako da se moraš na koncu vprašati, kaj ti je bolj pomembno: da delaš non stop v izjemno stresnih situacijah, ali da delaš dosti manj v zelo sproščenem okolju, kot to delajo npr. računalničarji. Se mi zdi, da so računalničarji znatno na boljšem (sploh ko preračunaš, koliko zaslužijo na uro). Aja, pa to ti govorim, ker sem sam tudi nekoč delal v trženju in upam, da ne bom nikoli več, ker se da drugje dosti več zaslužiti na lepši način.
P.S.: komunikologija je samo en zelo ozki del trženja (del oglaševanja), tako da je vsak ekonomist na boljšem
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a evva »

Čaaw folk, upam, da ste lepo praznovali!
Vagabund, ni res, da je komunikologija samo oglaševalski del trženja, mogoče premalo poznaš... Se pa strinjam, da v trženju (če govoriva o poklicu) lahko dela vsak, ki je vešč tega. Tudi sama sem kar nekaj časa opravljala ta poklic in služila res dober denar s tem, ki ga študentje s fiksno urno postavko ne bi nikoli dosegli :roll: . Tisti, ki je sposoben to delo opravljati, ne vidim nič slabega v tem. To je moje mnenje.
Drgač pa nekdo je vprašal, če imajo v tujini tud take smeri kot so pri nas na fdv-ju , seveda jih imajo in v tujini so te smeri, kot je nekdo že povedal, zelo cenjene.

P.S. V teh parih dneh, ko sem bila v tujini zaradi silvestrovanja, ste se eni zelo razpisali (nekateri me celo omenjali v vsakem postu - me veseli, da sem vam tok zanimiva, da še 31.12. pred novim letom pišete o meni :D ), tkole bom rekla, tovrstne debate vodijo samo v kreg. Vsak zagovarja svoja stališča, vi študirajte kar vas veseli, mi študiramo, kar nas veseli in that`s it. Vsakmu posebej, ki ste pljuvali po fdvju, bi lahko v nedogled pisali in odgovarjali stvari, ki smo jih že napisali, to je pa brezveze in kot sem že rekla, vodi samo v kreg. Odprite si teme o svojih faksih, pa imejte tam debate o svojih faksih, razen če ste res toook zainteresirani za FDV, da ne morte prek tega, da ne bi v to temo pisali. No, ampak živimo v svobodni državi, to je svoboden forum, vsak lahko piše kamor hoče--> je pa res da vsak ponavadi piše tja, kjer ga stvar zanima , to je men čist logično :wink:

Srečnga pa zdravga želim vsem!
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica

Vagabund napisal/-a:Se mi zdi, da ne ločiš med izobrazbo in poklicem. V trženju deluje ogromo ljudi, ki niso nikoli niti od blizu videli, kaj šele študirali trženje.

Dobro ločim med poklicem in izobrazbo, brez skrbi. Odgovorila sem ji samo tisto, kar je vprašala, torej kako cenijo komunikologe v tujini. To da tudi drugi delajo v marketingu sploh nikoli nisem omenjala, ker me ni tega spraševala. Govorim pa samo o marketingu in ne o ekonomiji (ki je bila omenjena v tvojem postu), kar v tujini zelo ločijo, tako da je bil moj odgovor čisto na mestu.

In komunikologija niti slučajno ni enako kot oglaševanje, ampak zajema celotno področje marketinga. Res pa je, da v sloveniji obstajata dve smeri in je ena bolj medijsko, druga pa bolj marketinško naravnana.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Moram prilepit link, čeprav ne spada nujno v to temo; če slučajno koga zanima: KLIK. Je pa drugače v tem pdf še ogromno zanimivih informacij o študentih- od povprečij do količine zapravljanja med študijem, itd...

Zanimivo, da se okoli 23-24% študentov nebi odločilo za FDV ob ponovnem vpisu (povprečje je 13%); kar je največ na Ljubljanski univerzi, na drugem mestu Fakulteta za upravo, nato pa Ekonomska fakulteta. Najslabše zadovoljeni pedagoškim vidikom študija so na Fakulteti za šport, nato pa FDV.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
zvedicaA
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a zvedicaA »

mogoče de sam pokomentiram tale link.
je iz leta 2005 to pomeni de je star že več kot 4 leta, in takrat se je bolonjc šele začel, pa tudi druge okoliščine so verjetno drugačne. mislem sej te nč ne napadam pa to, sej je možno da je danes enako. sam hotla sem opozorit da ne preveč posplošvat ker kolikor je meni znano je velika razlika med fdv-jem po bolonjsko in starim študijem. pa tudi med programi so velike razlike. kolikor slišim pravijo da imajo na EŠ im MO veliko več dela, sploh sprotnega s tem da se s tem ne zmanjšajo količine ostalega dela z izpiti itd. ne morem pa trdit da je to res ker stanja na ostalih programih ne poznam, no ja na nekaterih sicer ga ampak ne bom trdila da jepovsod tako.
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Džeki »

Na Zavodu za zaposlovanje je bilo 31. 12. 2009 prijavljenih:

- 1307 ekonomistov (VS in UNI smer)
- 414 pravnikov
- 280 upravnih organizatorjev (VS)
- 146 socialnih delavcev (UNI in VS)
- 111 profesorjev športne vzgoje
- 109 politologov
- 98 profesorjev slovenščine
- 67 sociologov
- 59 profesorjev zgodovine
- 39 novinarjev

Torej v bistvu FDV-jevci niti ne stojijo tako slabo, v primerjavi z drugimi družboslovci.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a McLarnovc »

Kje pa si dobil ta seznam?
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Odgovori