NEZEMLJANI - obstajajo še kakšna druga bitja?
Frenkie napisal/-a:aja pa še neki, katera bučkaje šla mojo anketo spreminjat????
![]()
![]()
![]()
Halo no... Anketa je prou glupa zdej.
Mene je samo zanimal odgovor z: DA ali NE! Tista neopredeljena mnenja kot so "bom verjel ko bom videl" je za moje pojme preveč primitivno in iz tega razloga bedno za anketo.
Jst ko sm odprla temo sm dala samo dve možnosti: da obstajajo in ne neobstajajo. Tisti dve tazadni možnosti, ki jih ne nekdo dodal so čist neumesne in bolj spadajo v post kot pa v eno anketo.
Anketo naj vi sestavil tisti ki odpre temo in se je dokončno ne spreminja (razen če vsebuje kšne žaljivke).
anketa je zdej boljša, bolj realna.
js recimo čist dopuščam možnost, da nekje v vesolju živijo kakšni zeleni bizgeci, na anketo pa nism mogu odgovarjat, ker ni blo mojga odgovora in sm kliknu krneki, k so me zanimal razultati... in marsikdo tko nardi...
edit: vem da obstaja funkcija za ogled rezultatov ankete, sam se mi ne da vsakič znova tja klikat.
Purple napisal/-a:Čeprav obstajajo med nami in vodilne vlade sveta že komunicirajo z njimi, tega pa javno ne razglašajo ravno zaradi panike, ki bi nastala.
kako pa ti to veš? si vesolc al ena od teh zajebanih vlad?
Morda obstajajo v našem osončju planeti, ki so na višjih dimenzijah obstoja in jih še ne moremo videti. Ljudje ne smemo bit tako egoistični, da mislimo, da smo edini v širnem, neskončnem vesolju. Npr. na Marsu so že videli nezemeljske baze.
To je za las privlečeno, ampak, glasujem za "da" in polagam zaupanje na pleča SETI-ja, nekoč bomo ze dobili potrdilo, da nismo sami izgubljeni v kozmosu.

Kakorkoli, četudi je zaenkrat [vsaj predpostavljamo] izvenzemeljska inteligenca samo stvar znanstvene špekulacije, pa se vseeno lahko opira na določene znanstvene faktorje, iz katerih črpa teorije.
Vzemimo za primer svetinjo špekulacije o ET inteligenci: Drakovo enačbo.
N = R*x fp x ne x fl x fi x fc x L
"N je število civilizacij v naši Galaksiji s katerimi je pričakovano, da se lahko sporazumevamo.
R* je razmerje zvezdnih skupin v naši Galaksiji.
fp je merilo tistih zvezd z lastnimi planeti.
ne je povprečno število planetov, ki omogočajo življenje v razmerju z zvezdo, ki ima planete.
fl je merilo tistih, ki domnevno razvijejo življenje.
fi je merilo tistih, ki dejansko razvijejo življenje.
fc je merilo tistih, ki bi želeli ali bi se bili sposobni sporazumevati.
L je pričakovana življenjska doba take civilizacije. " (wikipedia)
Problem je ker so tudi posamezni faktorji stvar špekulacije in tako rezultati variirajo. Kakorkoli, Drakova enačba je dala SETI-ju (Search for extraterrestrial intelligence) zagon. V vsakem primeru pa nam ta enačba lahko pojasni kakšne so znanstvene osnove za špekuliranje o izvenzemeljski inteligenci. Rezultati za N variirajo od 10,000 do pod 1.
Drug problem, ki peri znanstvenike je, zakaj, če obstajajo inteligentna bitja, da nas še niso kontaktirala. To se je vprašal Enrico Fermi (isti makaronar, ki je potuhtal jederski reaktor), in se po njemu imenuje Fermijev paradoks- najpreprostejša razlaga je, da je galaksija, kaj šele univerzum neizmerljivo ogromen in, da je moznost, da se bosta dve inteligentne civilizacije našle v blizini ena druge majhna. Nekako tako, kot sosedje v Avstraliji, ki zivijo po več sto km narazen, if u will.
Kakorkoli, eksosociobiologi [teoretična znanost, ki predvidveva o zivljenjskih oblikah v vesolju in zdruzuje astrobiologijo, sociobiologijo in evolucijsko teorijo], astronomi, fiziki, biologi, geologi, vsa struja se ukvarja s tem vprašanjem. Četudi predpostavljamo, da se inteligentno zivljenje razvije samo na planetu, ki ima skoraj identične lastnosti našemu, obstaja zaradi velikosti galaksije zadovoljiva moznost (spet špekulacija), da obstaja. Seveda pa je res, da je moznost, da evolucija najde pot tudi na planetih, ki niso po klimatskih razmerah in nasploh sestavi enaki našemu.
Rečeno drugače, je zelo dobra moznost, da nismo edina inteligentna bitja v vesolju. Samo velikost vesolja, ki nam daje "upanje" za to da nismo, nam ga hkrati tudi duši, saj je moznost, da se dve inteligentni civilizaciji najdete po galaktičnih kriterijih blizu, precej majhna.
Čeprav obstajajo med nami in vodilne vlade sveta že komunicirajo z njimi, tega pa javno ne razglašajo ravno zaradi panike, ki bi nastala.
To samo zato, ker nas nočejo ustrašiti. Predstavli si, če bi nekoč Gondalizova Rajs objavila novico, da nismo sami v vesolju, ampak nas obkrozajo bitja z 15 meterski tentaklji, osmimi zelodci in kislino namesto krvi, v bistvu pa nas povrh tega še hočejo imeti za daručak.
Aja, pa Thor mi je rekel, da te pozdravlja.

-
- Cosmopolitanka
-
- Cosmopolitanka
Najprej se opravičujem ker oživljam staro temo, ampak bi ful rada podala svoje mnenje na to temo.
Jaz osebno verjamem, da pojav življenja v vesolju NI tako redek pojav, in da seveda nismo sami. Vesolje je namreč ena tako ogromna zadeva in da bi bilo precej arogantno trditi, da smo mi edina inteligentna bitja. Še celo več, prepričana sem, da je naše vesolje v taki obliki pravzaprav idealno za nastanek življenja in posledično tudi inteligence. Mi verjetno drugih bitij nikoli ne bomo našli, saj planeta ki bi bil "posejan" z bitji sploh ni mogoče zaznati z današnjimi teleskopi. Pa tudi če bi ga z teleskopi odkrili, bi bila verjetnost, da do tja enkrat pridemo, zelo majhna. Tudi če bi poslali do njega sporočilo v obliki radijskih valov, ki potujejo enako hitro kot svetloba, bi potrebovali 2000 let, da bi dobili odgovor.
Prav tako sem mnenja, da ni nujno, da so za vsako bitje potrebni enaki pogoji (voda, kisik, hrana...) za nastanek življenja. Čisto možno je, da se nekatera bitja lahko razvijejo iz povsem drugih "snovi" in se prav tako iz povsem drugih "snovi" preživljajo. Če obstajajo neka nezemeljska bitja potem sigurno niso imeli enake evolucije kot mi in verjetno lahko preživijo tudi z nekim drugim kemijskim elementom, ki ga človeštvo ne pozna oz. ne obstaja tukaj na Zemlji.
Mislim, da če obstaja neka inteligenca poleg naše v vesolju, je najverjetneje dosti PRED ali ZA nami. Utopično pa je pričakovati humanoidne oblike in pogovarjanje z njimi. Domnevam, da odgovora o obstoju še nekega drugega življenja do sedaj ni bilo zato, ker je to področje močno pod vplivom stereotipov (predvsem tistih iz ameriških filmov
). Najmočnejši argument, da smo edina bitja v tem vesolju, je večinoma ta, da nihče še ni "srečal nekega nezemljana" oz. "ga ni obiskal". Res zelo tehten argument
Osebno menim, da v univerzumu mrgoli kar nekaj življenjskih oblik. Ker pa niti ne poznamo evolucijske poti ene navadne celice, ne vemo niti povedati, kako bi naj izgledale življenjske oblike na drugih planetih.
Jst sem prepričana, da je v vesolju (če je res neskončno) nešteto planetov, ki so zelo podobni Zemlji in nihče tega ne more zanikati, dokler ne bo prišel do konca vesolja na vse strani. To da bi mi nekdo nekega dne prišel z 100% dokazom, da v celotnem vesolju ni nikakršnega inteligentnega bitja poleg nas, bi bilo zame ZELO čudno, mogoče celo bolj čudno, kot če bi pred sabo zagledala nekega "zelenega" vesoljca
Jaz osebno verjamem, da pojav življenja v vesolju NI tako redek pojav, in da seveda nismo sami. Vesolje je namreč ena tako ogromna zadeva in da bi bilo precej arogantno trditi, da smo mi edina inteligentna bitja. Še celo več, prepričana sem, da je naše vesolje v taki obliki pravzaprav idealno za nastanek življenja in posledično tudi inteligence. Mi verjetno drugih bitij nikoli ne bomo našli, saj planeta ki bi bil "posejan" z bitji sploh ni mogoče zaznati z današnjimi teleskopi. Pa tudi če bi ga z teleskopi odkrili, bi bila verjetnost, da do tja enkrat pridemo, zelo majhna. Tudi če bi poslali do njega sporočilo v obliki radijskih valov, ki potujejo enako hitro kot svetloba, bi potrebovali 2000 let, da bi dobili odgovor.
Prav tako sem mnenja, da ni nujno, da so za vsako bitje potrebni enaki pogoji (voda, kisik, hrana...) za nastanek življenja. Čisto možno je, da se nekatera bitja lahko razvijejo iz povsem drugih "snovi" in se prav tako iz povsem drugih "snovi" preživljajo. Če obstajajo neka nezemeljska bitja potem sigurno niso imeli enake evolucije kot mi in verjetno lahko preživijo tudi z nekim drugim kemijskim elementom, ki ga človeštvo ne pozna oz. ne obstaja tukaj na Zemlji.
Mislim, da če obstaja neka inteligenca poleg naše v vesolju, je najverjetneje dosti PRED ali ZA nami. Utopično pa je pričakovati humanoidne oblike in pogovarjanje z njimi. Domnevam, da odgovora o obstoju še nekega drugega življenja do sedaj ni bilo zato, ker je to področje močno pod vplivom stereotipov (predvsem tistih iz ameriških filmov

Jst sem prepričana, da je v vesolju (če je res neskončno) nešteto planetov, ki so zelo podobni Zemlji in nihče tega ne more zanikati, dokler ne bo prišel do konca vesolja na vse strani. To da bi mi nekdo nekega dne prišel z 100% dokazom, da v celotnem vesolju ni nikakršnega inteligentnega bitja poleg nas, bi bilo zame ZELO čudno, mogoče celo bolj čudno, kot če bi pred sabo zagledala nekega "zelenega" vesoljca

*belina* dobro povedano
Jst sem že na začetku teme omenila, da po mojem mnenju, prav gotovo obstaja še kakšno življenje, poleg našega, vprašanje je le v kakšni obliki in kje?! Ni nujno, da življenje nastane le na osnovi nam znanih gradnikov (kisik, vodik, ogljik...), ki omogočajo življenje pri takih pogojih, kot obstajajo na Zemlji.
Možno pa je tudi, da že obstajajo življenja na že odkritih planetih (znotraj našega osončja), do katerih bi lahko celo potovali, vendar mi te "civilizacije" nismo sposobni zaznati. Dejstvo je, da naše sposobnosti niso tako razvite, da bi lahko zaznali vse oblike "teles" oz. da bi prepoznali tudi nekaj v drugih dimenzijah.

Možno pa je tudi, da že obstajajo življenja na že odkritih planetih (znotraj našega osončja), do katerih bi lahko celo potovali, vendar mi te "civilizacije" nismo sposobni zaznati. Dejstvo je, da naše sposobnosti niso tako razvite, da bi lahko zaznali vse oblike "teles" oz. da bi prepoznali tudi nekaj v drugih dimenzijah.
Po mojem mnenju nekje v vesolju nekaj obstaja. Gledala sem neko oddajo, v kateri so govorili, da so v vesolje poslali nekakšno "razglednico" z Zemlje. Okej, nekaj so poskusili, ampak zavedati se moramo da najbrž življenje na drugih planetih nima pogojev za napredek vrst kot se je to zgodilo na Zemlji. Prav tako se moramo zavedati, da je sedajšen razplet na Zemlji(homo sapies, moderni človek) le skupek naključij in dogodkov, ki so se zgodili in omogočili življenje kot ga poznamo danes. Če se v prazgodovini ne bi zgodilo nekaj pomembnih prelomnic, ki so za večno zaznemovale Zemljo, le-ta ne bi obstajala v takšni obliki kot je. Zato se mi zdi verjetnost, da bi se sporazumeli z drugumi bitji zelo majhna. Morda jih v prihodnosti najdemo, vendar je velika verjetnost da bodo ta bitja v obliki mikroorganizmov oziroma ne bodo imele sposobnosti za sporazumevanje z drugimi bitji.
*belina*, se popolnoma podpisem pod tvoj post.
In kot bi rekli v Contactu: "Vesolje bi bila ena velika izguba prostora, ce bi obstajali samo mi."
Drugace pa ce poznate zgodbo o Roswellu in neznanem letecem predmetu. Ceprav so takrat vse zanikali, da so bili kakrsni koli nezemljani in da je padel le vremenski balon, so menda letos, eno leto po smrti (vsaj tako je pisalo v casopisu) nekega generala ki je vodil takrat tistega leta to zadevo v Roswellu, prebrali pismo, v katerem pise, da so zares nasli nezemljane, ki so jih tudi menda pokopali in za njih narocili otroske krste in da so vse spekulacije glede Roswella resnicne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Haut
Se pa cudim ker ta novica ni bila nevem kako odmevna, kar bi za moje pojme morala biti.
In kot bi rekli v Contactu: "Vesolje bi bila ena velika izguba prostora, ce bi obstajali samo mi."
Drugace pa ce poznate zgodbo o Roswellu in neznanem letecem predmetu. Ceprav so takrat vse zanikali, da so bili kakrsni koli nezemljani in da je padel le vremenski balon, so menda letos, eno leto po smrti (vsaj tako je pisalo v casopisu) nekega generala ki je vodil takrat tistega leta to zadevo v Roswellu, prebrali pismo, v katerem pise, da so zares nasli nezemljane, ki so jih tudi menda pokopali in za njih narocili otroske krste in da so vse spekulacije glede Roswella resnicne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Haut
Se pa cudim ker ta novica ni bila nevem kako odmevna, kar bi za moje pojme morala biti.
Glede na to, kako veliko je naše vesolje in da z našimi teleskopi vidimo le zelo majhen procent vsega, me sploh ne bi presenečalo, če bi kdaj odkrili še kakšno drugo življenje. Pravzaprav sem prepričan, da obstaja vsaj še ena (če ne celo več) civilizacija. Če obstajajo, so najverjetneje naprednejši od nas. Če pa so celo že izumili umetno inteligenco, pa itak že zdavnaj vejo za nas
Preučevanje ali celo obiskovanje drugih planetov bo za nas še dolgo en velik tabu, ker na Zemlji enostavno nimamo potrebnih snovi za izdelavo "nečesa" kar bi potovalo s hitrostjo podobno svetlobni. Če gledamo na to, da je možno, da vzporedno z nami živi še kako življenje na drugem planetu, ni nujno, da ga bomo mi sploh kdaj videli, ker že samo če pogledamo najbližjo zvezdo, traja vsaj 4 leta, da pridejo informacije do nas. Torej, za bolj oddaljene zvezde niti ne vemo kaj se z njimi dogaja. Da ne govorim o drugih zvezdah in galaksijah, ki so neprimerno bolj oddaljene - tudi po več milijonov svetlobnih let. Raziskovanje vesolja s sateliti, pa je dejavno zelo malo let (niti dobrih 100 let ne).
Druga stvar pa je, če pogledamo, koliko mi pravzaprav NE vidimo! Poglejte Hubllov teleskop, ki so ga usmerili na mesto, kjer so mislili, da ni nobenih zvezd in kaj so odkrili --> na milijone galaksij! Koliko časa bi bilo potrebno, da preiščemo samo našo galaksijo, saj ostalih še videti ne moremo, ker so tako daleč in posledično so tudi informacije preden prispejo do das tako zelo šibke. Poglejte samo v nebo, kjer vidite na milijone zvezd, in skoraj vsaka je središče nekega osončja, ki ga mi niti ne poznamo!
Zgrešeno je tudi prepričanje, da so nezemljani enaka, ali vsaj podobna, bitja kot mi, z dvema nogama, rokama, glavo, očmi, usti...Če obstajajo, so po moje čisto drugačna oblika življenja in naše predstave o tej civilizaciji so čisto zgrešene. Prav tako je tudi možno (kot je že Frenkie omenila) da mi nekaterih oblik niti zaznati ne moremo, saj naše sposobnosti niso take, da bi percipirale nezemeljske oblike.
Skratka, vsak planet, zvezda, galaksija je za nas kot zrno peska v celotnem vesolju in zato verjetno nikoli ne bomo prišli resnici do dna. Malo primitivno pa je razmišljati, da bi bili v tem ogromnem "prostoru" sami!

Preučevanje ali celo obiskovanje drugih planetov bo za nas še dolgo en velik tabu, ker na Zemlji enostavno nimamo potrebnih snovi za izdelavo "nečesa" kar bi potovalo s hitrostjo podobno svetlobni. Če gledamo na to, da je možno, da vzporedno z nami živi še kako življenje na drugem planetu, ni nujno, da ga bomo mi sploh kdaj videli, ker že samo če pogledamo najbližjo zvezdo, traja vsaj 4 leta, da pridejo informacije do nas. Torej, za bolj oddaljene zvezde niti ne vemo kaj se z njimi dogaja. Da ne govorim o drugih zvezdah in galaksijah, ki so neprimerno bolj oddaljene - tudi po več milijonov svetlobnih let. Raziskovanje vesolja s sateliti, pa je dejavno zelo malo let (niti dobrih 100 let ne).
Druga stvar pa je, če pogledamo, koliko mi pravzaprav NE vidimo! Poglejte Hubllov teleskop, ki so ga usmerili na mesto, kjer so mislili, da ni nobenih zvezd in kaj so odkrili --> na milijone galaksij! Koliko časa bi bilo potrebno, da preiščemo samo našo galaksijo, saj ostalih še videti ne moremo, ker so tako daleč in posledično so tudi informacije preden prispejo do das tako zelo šibke. Poglejte samo v nebo, kjer vidite na milijone zvezd, in skoraj vsaka je središče nekega osončja, ki ga mi niti ne poznamo!
Zgrešeno je tudi prepričanje, da so nezemljani enaka, ali vsaj podobna, bitja kot mi, z dvema nogama, rokama, glavo, očmi, usti...Če obstajajo, so po moje čisto drugačna oblika življenja in naše predstave o tej civilizaciji so čisto zgrešene. Prav tako je tudi možno (kot je že Frenkie omenila) da mi nekaterih oblik niti zaznati ne moremo, saj naše sposobnosti niso take, da bi percipirale nezemeljske oblike.
Skratka, vsak planet, zvezda, galaksija je za nas kot zrno peska v celotnem vesolju in zato verjetno nikoli ne bomo prišli resnici do dna. Malo primitivno pa je razmišljati, da bi bili v tem ogromnem "prostoru" sami!
-
- Sramežljivka
- Kraj: Parmova - Ljubljana