mmm napisal/-a:Licence so bile mišljene v povezavi z dobičkom kdo bo lahko to prodajal.
mogoče imaš preozek pogled na ta pojem. licenca pomeni, da nek izdelek oz. podjetje/oseba, ki tak izdelek prodaja (ali hrani, razvija, proizvaja, whatever), ustreza strokovnim predpisom in je testirano.
lahko uporabljaš tudi zdravila in cepiva brez licenc, ker so mogoče cenejša, ampak če ni licence pomeni da ne bo noben odgovoren za to, kaj se ti bo zgodilo, ko boš to vzel

in takih stvari je v nižje razvitih državah ogromno - ogromno slabih generikov in ponarejenih zdravil. jaz mislim, da je zelo dobro, da so pri nas zdravila brez takih licenc prepovedana.
mmm napisal/-a:Glej slovenc79, zahodna medicina en kup zadev ne naslavlja. Alergije npr., tega res ne ve zdraviti, potem klasična gripa (problem se rešuje s preventivo - cepljenjem; ali pa tako da posameznikov organizem gripo preprosto preboli; isti izziv se je zdaj pojavil pri covid-u), duševne motnje (poden od podnja kako se tega loteva), kakšne kronične težave (prebava, želodec...), glavoboli, sladkorna... hitro lahko posameznik pade v sistem, ko dobiva samo tablete s katerimi ne rešuje nič.
po čem sklepaš, da je za vsa neobstoječa zdravila kriva malomarnost? mogoče ozdravitev neke alergije nam laikom zveni preprosto, ampak ni nujno, da je dejansko tako. da ne govorim o tem, da si naštel zelo splošne probleme, ki imajo lahko tisoče različnih vzrokov.. žal ne obstajajo magične tablete. tisti, ki pa pravi, da obstaja, te bo pa po vsej verjetnosti nategnil

(in za take naivneže pride alternativna medicina)
mmm napisal/-a:Po drugi strani je pa zahodna medicina in tudi farmacija učinkovita pri mnogih aktunih stanjih, kirurgija npr. je zelo dobro razvita, da ne bom samo kritičen. Se pa lahko hitro zgodi, da ti medicina pomaga iz akutnega stanja, če pa hočeš nazaj v stanje pred boleznijo, pa moraš iskati še kakšno pot.
Tudi ko rak gre proti koncu, nimaš druge kot da si pomagaš z zahodno medicino.
Lepo, da ste zadovoljni s tem kar imamo, jaz pač nisem (ja, smo leta 2020, na svetuje veliko pametnih ljudi, samo zdravniki očitno niso med njimi

).
Se opravičujem, če sem zelo nenatančno orisal, nisem zdravnik, ni moj foh, znam pa biti kritičen in razmišljati s svojo glavo.
Še to: Že prehrana npr. je ena takih stvari, kjer recimo Kitajska tradicionalna medicina ve bistveno več od zahodne medicine oz. so nas v zahodnem učnem sistemu npr. kar precej narobe učili po piramidi. Po naši prehrambeni piramidi so na dnu piramide mnogokrat predlagana žita in izdelki iz žit, čeprav je človek relativno pozno začel jesti žitarice in jih praviloma slabo prebavlja.
uradna medicina (ki ima isti standard kjerkoli na svetu) temelji na znanosti in dokazih in ima pravno odgovornost, medtem ko tradicionalna temelji na izkušnjah in nima odgovornosti. velika razlika je, a ti zdravilo predpiše zdravnik z licenco, ki bo pravno sankcioniran, če bo s tabo karkoli narobe, ali pa nek (samooklican) zdravilec, ki bo pač skomignil z rameni, če te bo njegov zvarek ubil.
jaz sem prepričan da je uradna medicina že vse tradicionalne recepte preizkusila, ampak zelo malo od teh je dejansko tako zanesljivih, da bi jih lahko uradno predpisal kot zdravilo.
zato je pač tako da te bo uradna medicina zdravila toliko, kolikor te lahko na zanesljiv način, za ostale tegobe, kjer ni enotnega recepta kaj komu ustreza, pa se mora človek odločit sam in na lastno odgovornost. zdravnik je konec koncev zdravnik, ne nutricionist, osebni trener ipd..
za zdravje je konec koncev v prvi vrsti odgovoren človek sam, ne uradna medicina, in tudi ogromno je vloženega v preventivne ukrepe in v izobraževanje. ampak kaj, ko je mentaliteta pač taka, da se že v primeru mask ljudje raje repenčijo kot da bi si jo nataknili.
in ravno to, da ljudje danes odgovornost za lastno zdravje prelagajo na zdravstveni, je po mojem mnenju glavni razlog, da socialni zdravstveni sistem propada. po eni strani je še boljši zasebni zdravstveni sistem - kompliciraj kolikor hočeš, ampak na lastne stroške.