Akvamarin napisal/-a:Jaz tudi nisem Slovenka, sem zivela v treh razlicnih drzavah, in ce primerjam, lahko recem, da so slovenci super, in ni res, da ne sprejemejo tujce, samo rabis malo casa, da razbijes zaptost in dovolis, da te bolj spoznajo!
Jaz kot tujka, osebno nikoli nisem bila napadena, nikoli mi ni manjkala druzba, imam zelo dobrih slovenskih prijateljev, in nikoli nisem se pocutilia diskriminirano! Ce ze pogledas vecina slovencev je mesanih, zelo malo je "cistih" slovencev!
Drugac pa, da slovenci sovrazijo juzne narode, mislim, da niti ne! Sovenci se razburijo zaradi neustreznega obnasanja, nocejo, da jim nekdo dela skandale v drzavi! Slovenci hocejo, da se priselljenci potrudijo govoriti po slovensko, ce ze zivijo 10 let v Sloveniji! In ce se nekdo obnasa korektno, so tudi slovenci korektni!
No ja, moja izkušnja žal ni bila takšna kot tvoja, mogoče sem imela le smolo, pa tudi sem bila v ta občutljivih letih (puberteta), prav tako moji sošolci, tko da recimo da jim zdej, ko gldam nazaj malo toleriram, v celoti pa nikoli ne bom. In, ja, jz sem se od prvega dneva trudila govoriti slovensko, čeprav Slovenščina ni moj maternji jezik sem se je zelo hitro naučila in sedaj govorim odlično... Jz razumem da okolico moti če se en noče naučit jezika okolice, tudi mene to moti, priznam. Jz bi poudarila mentaliteto, s tem mislim predvsem na folšijo, ki se jo da čutim pogosto in skor vsepovsod. Jz sem doživela ogromno ene nevošljivosti, ker mi je šlo predobro za njihove pojme, pa ogromno nekega podtikanja, ljubosumja, tega res nobenmu ne privoščim. Ko se nisem slovenščino obvladala v nulo, so se mi smejalo ko sem bila vprašana in tak naprej, ni za govorim pa tudi nočem se vsega ponovno spominjati.