Horus res me iskreno zanima, kako si sposoben v 10 minutah (ki za moje pojme niso več povsem domena ''prvega vtisa,'' ker definitivno lahko poveš, če ti je nekdo privlačen ali ne že po 10 sekundah), povedati koliko je nekdo inteligenten-to lahko zgolj približno oceniš, kako je vzgojen (lahko zna rečit hvala in prosim, ampak sigurno v desetih minutah ne moreš vedit, če ženski odmakne stol, če zna vedno počakat, da v pogovoru dobi besedo, če pušča lase v umivalniku, če zna ohranit vljudnost tudi v kakšnih bolj čustveno obarvanih momentih (denimo če se zna diplomatsko in umirjeno pogovarjat tudi v bolj napetih situacijah ali pa vpije na sogovornika), če je pozoren so starejših ipd.) Področje bontona je široko in samo neke zelo ohlapne okvirje lahko zaobjameš v desetih minutah. In razgledanost?! Ta je pa zelo mimo, kar se mene tiče-zelo mimo. V desetih minutah niti slučajno ne moreš vedeti, koliko je človek razgledan. Razgledanost je zelo širok pojem, ki se nanaša na mnogo področji in ne; v desetih minutah NE MOREŠ zaobjet vseh. Mogoče lahko ugotoviš, da nekdo nima pojma o politiki, ampak ti ne bo ostalo časa, da preveriš, koliko je pa razgledan na denimo glasbenem področju. In koliko je nekdo ambiciozen?! Hja... samo če te to eksplicitno zanima in se o tem pozanimaš. Sicer pa v nekem običajnem pogovoru navadno tega ne ugotoviš po desetih minutah. Primer: Z ženo sediš na kavi, mimo pride njena sošolka iz srednje šole, ki je ona sama že nekaj let ni videla, ti pa je sploh ne poznaš. Pogovor se v tem primeru lahko zasuka v vsaj 1001 smer in ne; v vseh ne boš izvedel koliko je neka oseba ambiciozna.
Pa tudi zadnja trditev, da lahko iz teh lastnosti sklepaš na večino karakterja? Kaj ti pove razleganost ali inteligenca ali bonton ali ambicioznost nenazadnje, o moralnih vrednotah, o načelih? O prioritetah? Preko tega prideš do nekih domnev, to je vse. Sploh pa še vedno trdim, da se vsega tega ne da dognat v desetih minutah. In da je anyway, deset minut preveč časa-prvi vtis ne traja tako dolgo.
In ko sva spet pri samozavesti- tudi ženske privlačijo nesamozavestni moški. Ženske, ki so same nesamozavestne. Ženske, ki bi rade ''rešile'' nekoga-ki iščejo osebo, ki ji bodo igrale mamo. Pač... en primer.
To, čemur ti praviš univerzalni kriteriji ni nič drugega kot produkt družbe in ni nekaj univerzalnega- še vedno so ti ''ideali'' omejeni na eno kulturo, niso nekaj svetovno univerzalnega. In to so dejansko kriteriji za lepoto, ne pa za privlačnost.
Tale del o ocenjevanju me je pa res nasmejal.

Da ženske ocenjujemo seksapil neke druge ženske glede na naš osebni odnos do njih?? Ja, seveda... kadar nekoga osebno poznaš, nisi povsem objektiven. Ampak če ocenjujemo ženske na ulici, pa mislim, da znamo biti kar precej objektivne. In mogoče nam manjka seksualna privlačnost, ki jo bi me čutile do neke ženske, ampak opazimo pa vseeno njen seksapil, ki ga oddaja. In spet-seksapil/spolna privlačnost je zame spet-izžarevanje samozavesti. In dejansko mi spet padejo na pamet punce, ki bi dobile za vizualno podobo samo neko plus 4 do maksimalno 5, ampak izžarevajo tisto pravo mero samozavesti, da skupna ocena njihove privlačnosti naraste na nekih 8 ali celo 9.

In ne-ne govorim o svojih kolegicah.