Študentje po 26. letu ostali brez zdravstvenega zavarovanja

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objava Napisal/-a ženska »

bejbika napisal/-a:zakaj normalni študent ne sme študirati do 27leta?
Jaz imam narejenega pol enega faxa (pa ne nekega v veter lulajočega), pa se mi je lani vse obrnilo na glavo in sem se izpisala iz faxa in se vpisala na drugega. Pred prvim faxom sem imela pa leto "dopusta". Ker se mi zdi neumno, da se na silo vpišeš nekam in potem ugotoviš, da ti to ne ustreza in študiraš nekaj, kar te sploh ne veseli.
Ker je moj nov fax privat, si šolanje plačujem sama (ok, moj sponzor :D). Če mi hočejo pa zdravstveno ukint, pa jebiga. Bomo pa plačevali tisti 17eurov na mesec. Big deal.
In ne, niso vsi večni študentje.
Glede na to, koliko denarja gre za razne dobesedno neumnosti, se strinjam z miteqom - bolje imeti večne študente, ki bodo celo 1x doštudirali kot pa ne imeti izobraženih kadrov.
ena pač ->
ženska napisal/-a:Zdaj sem organizatorka poslovanja v turizmu (VSŠGT Bled), naslednje leto pa lahko že spet diplomiram in bom univ. dipl. organizatorka (FOV Kranj).

no, se mi je zdelo, da ne moreta biti dve "resni" smeri :lach: (šala, ker jaz tudi ne študiram trenutno nič resnega)

Sta povsem resni smeri, na tem področju se mislim tudi zaposliti. Za prvo sem se odločila, ker tekom gimnazije nisem mogla najt nobene druge stvari, ki bi me zanimala in kjer bilahko delala. Na drugi fakulteti pa nameravam nadgraditi znanje od prej.
Z marsikatero fakulteto ne moreš dobiti neke koristne zaposlitve. ;)
Zadnjič spremenil ženska, dne 07. Sep. 2008 21:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Da država da za enega študenta toliko denarja, sem izvedela od nekega profesorja.

Moj šudij ne dopušča veliko prostega časa, kej je pri bolonjskem sistemu urnik zelo natrpan, vaje so obezne in skoraj pri vsakem predmetu je potrebno izdelati seminarsko nalogo, imeti seminar itd.

Aja, pa še razložite mi, kaj je za vas resna smer? :D
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Tammy_De »

Za NJIH je resna smer naravoslovna smer :wink:
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Ahaaaaaa ... Torej imam tudi jaz nekaj resnih predmetov na faksu. :D
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

kepka napisal/-a:Me pa zanima, ali res poznas koga, ki je star 26 let in mu je uspelo 5 let vlect status studenta samo zaradi "bonitet"? (Edino kar je res kul so boni in studentska stanovanja - delo preko SS je pa tako obdavceno).

takole je (če sm pihnla mem, me popravite):
- dvakrat se lahko vpišeš na UNI oz en vpis in eno ponavljanje - 2leti (samo za ponavljanje moraš izpolniti pogoje)
- dvakrat se lahko vpišeš na VSŠ oz en vpis in eno ponavljanje - 2leti
- status pavzerja - nimaš bonitet, se mi zdi, da lahko delaš samo preko ŠS

Tako, da imaš lahko 4 leta bonitet kot so študentski dom, boni in mesečna. Kar znese do 23leta. Pomeni, da je moral človek, ki hodi na fax do 26leta vmes trikrat pavzirati oziroma pasti tri razrede osnovne ali srednje šole - takega "heroja" pa še nisem spoznala.
Seveda se pa lahko ta človek še vpiše izredno, ampak tukaj pa tako ali tako sam plačuje šolanje in to recimo strojništvo znese cca 2.600,00€.

glede resnih smeri - se niti ne bom spuščala v to debato. Mislim, da kepka hudičevo dobro ve, kaj je resna smer, kjer presediš za mizo 7ur zaradi ene faking enačbe. Sama zato dobro vem, kako težke so te fakultete, posebno za ženske in kako se morajo truditi, da dosežejo to, kar so si zastavile. Na enih faxih glede tega ni težav. Pa ne mi govort o temu, da ni časa. Jst sm sedaj na luftarskem faxu, pa imam toliko časa, da ne vem kaj naj sama s seboj. Pa še narediš ga v 3letih po bolonjskem sistemu in še magisterij pa vsi doktorati do 26. :lach:
Aja, pa ne primerjaj matematike na turistični z matematiko na elektro. Veš, matematika ni samo seštevanje. ;)
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

HAHAHA, matematika na turistični, kje si pa že to videla?
Uporabniški avatar
ena pač
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: mb

Neprebrana objava Napisal/-a ena pač »

...
Zadnjič spremenil ena pač, dne 01. Jan. 2010 17:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Hehe.

Ne boste verjele, ampak zdaj sem na faksu, kjer sem naredila izpit iz čisto prave matematike. :D

Vpisujte se na fakultete, katerim ste kos. Tudi elektrotehniko UNI je možno narediti v 5 letih. ;)

Veliko uspeha pri študiju!
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

jullia_ napisal/-a:Meni osebno se najbolj dopade ideja vavčerjev. Država nameni toliko in toliko denarja za tvoje izobraževanje, pokuri ga pa za kar hočeš in kadar hočeš. Lahko se vsako leto prepišeš na drug faks in iščeš samega sebe, ampak v tem primeru boš moral sam pokrit razliko.
S tem študija ne bi onemogočili finančno šibkejšim, bi pa preprečili stalno beganje s faksa na razne srednješolske tečaje in izobraževanja, ki status podaljšajo še za nekaj let.
Splosni problem pri zakonodaji je to, da je en folk govedo neumno. Naslo se bo 15% enga goveda, ki bo te vavcerje zagonilo bog ve kako, pol bodo pa jokal v slovenskih novicah, ces da jim drzava ne omogoca solanja, da so oni krivicno tretirani, da jim njihove svete pravice niso dane(da lahko pocnejo v lajfu kar hocejo in so preskrbljeni) in bla bla.

Zato pa je nemogoce imeti res svobodno drzavo, ker obstaja nemajhna manjsina, k rabi drzavo, da jim preprecuje pocetje neumnosti. Zato pa mamo omejitev 50 v naselju. Sej se da na nekaterih takih odsekih podnevi, ko je lepo vremene in je pregledno, vozit 90, ampak ce bi bla tok omejitev bo en folk tut v najvecji megli ponoc v nepregledne ovinke s tako hitrostjo prehiteval.

Ergo tvojo idejo, ki je sicer super na papirju, pomojem zjebe to, da bo en folk neumnosti pocel.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

ženska napisal/-a:Hehe.

Ne boste verjele, ampak zdaj sem na faksu, kjer sem naredila izpit iz čisto prave matematike. :D

Vpisujte se na fakultete, katerim ste kos. Tudi elektrotehniko UNI je možno narediti v 5 letih. ;)

Veliko uspeha pri študiju!

Še enkrat: Matematika je na različnih faksih različne težavnosti. To še ne pomen, da tvoj opravljen izpit velja na katerem drugem faksu (so izjeme).

Vavčerji res neb bli slaba ideja, sam je pa res da nekateri študiji stanejo kar precej več denarja kot drugi.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

Moj point ni bil v tem, da spet primerjate zahtevnost matematike, mislim, da je to cist prevec sirok pojem. Mi je pa smesno, da se vsi s tem hvalite, jaz se ze raje ne hvalim, da imam ekonomiko (pravzaprav raje kar zamolcim) in da zdaj bom pa obvladala kot studentje na ekonomskem faksu (:lach:).

Moj point je bil, ker vem, da se vam ni dalo vsega brat:
Jaz bi predlagala ponovno uvedbo sprejemnih izpitov na fakultete in veliko vecjo omejitev mest. In ne vec 1000 studentov na enem faksu, ampak 50 v prvem letniku (malo pesniske svobode pri pretiravanju). S tem bi se omejili stevilo studentov, ki bi se kao vpisali zaradi statusa, ker samo zaradi statusa se nihce ne bi celo poletje po maturi ucil se za sprejemce. Poleg tega ne bi studiral vec vsak, ki ne ve zakaj sploh studira (joj, ej jst ne vem kaj bom vpisala, kaj bos pa ti, joj ne vem se - to je cist mimo) ampak le tisti, ki bi si zeleli. In tisti, ta boljsi, ki bi prisli na faks, bi vsi veseli, da so med izbranimi studirali. Recimo. Stevilo studentov bi bilo manjse --> manj stroskov.

Potem se tudi tisti, ki jim pravi Mahgonij
Mahagonij napisal/-a:govedo neumno

sploh ne bodo vpisali, ker ne boso imeli sans. Ker matura ni prav cisto noben "zrelostni izpit" vec, niti ne naredi selekcije, ampak je ena neslana sala.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
študentka20
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a študentka20 »

ja pa kaj še nam bodo vzeli! ker študent se lahko po končani diplomi takoj zaposli, ni kaj. pa družino si tudi lahko ustvari in jo seveda vzdržuje s socialno podporo! krasno!
življenje je igra,igraj jo,
življenje je izziv,sprejmi ga,
življenje je iskanje,razišči ga,
življenje so sanje,uresniči jih. (sai baba)
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

meni je nekak čist vseen, če bom mogla še Vzajemno sprot plačevat.
Od tistih 20evrov me ne bo pobral.
zdej pa kaj je prov in kaj ne, o tem bi se dalo razglabljat.Mislm, pa da ima samo študentsko življenje že tko res velik olajšav.
In preden me kdo napade, ja študentski šiht tud obstaja.
enostavno, mislm da se je zarad teh dvsjt evrov postavlat na glavo neumno.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

Se kar strinjam s Purple.
Do 26. leta je za večino itak preveč. Če greš pri 19. na faks, narediš obe bolonjski stopnji in vmes eno leto ponavljaš, si star 25 let, ko končaš. Če pa vmes pavziraš, pa itak nimaš statusa in s tem tudi zavarovanja, ne?

Da bi bilo pravično, bi lahko naredili izjemo za medicino (pa če še kakšen študij traja 6 let) in dopustili do 27. leta. Ali pa za ostale spustili do 25.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Kaychee
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Kaychee »

ženska napisal/-a:Vse preveč jih izkorišča razne ugodnosti.

To velja zlasti za tiste, ki jim ugaja, da jih starši preživljajo čim dlje in si lepo vzamejo ogromno časa za študij.

Ja in?
Pr svojih letih sm vpisana čist sam zarad statusa - pa kaj?
Če bi loh mela redno zaposlitev, mi tega ne bi blo treba, tko mi pa čist dol visi, kolk časa vlečem keš od države (k ga by d mim zaslužm sama, razn zdr. zavarovanje). Res mi pa ni jasn podatek, od kje študentski status stane ... kolk ste že pisal 5000€?! Nikol nism nobene stvari koristla, razn osnovnih, nism mela nobene štipendije al pa ne vem kakih popustov, tko da je tole mal tko ... :roll:

V vsem tem omejevanju je potrebna ena vzajemnost - naj nam omogočijo, da se bomo mladi lahko zaposlovali, pa bomo tud mi prej doštudiral. Za bz pa nom brez vsega. Halo? Kaj da tud delat nom mogla, dokler službe ne dobim?! Ful je pa bolš bit na zavodu, ja.
Odgovori