Mlade mamice in atiji (srednješolci)

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori

Mladi starši

da
26
21%
ne
95
79%

Skupaj glasov: 121

Uporabniški avatar
Eli**
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Domžale

Neprebrana objava Napisal/-a Eli** »

hehe,hvala :o
Ne ker iz lastnih izkušen lahko povem, da sem dve leti med počitnicami delala v vrtcu in se zloo pozna, keri otroci nimajo doma urejenih razmer.. In čeprou mama misli, da z otrokom ni nič narobe, se močno moti ... Otroci, ki so na tak način prikrajšani tko za čas s svojimi starši, kot za ljubezen, ki bi jo nujno moral dobit, se med sovrstniki vedejo čist drugač in to lahko povzroči, da tut v življenju naprej živijo z manj samozavesti. Takih otrok je škoda, ker si sami niso nič krivi in osnova, ko dobiš otroka je, da se postavš na realna tla.. Živet pa v oblakih, še vedno hodt vsak teden vn, menjavat partnerje čez noč in to pa pomen, da pač mama svojega otroka ne mara... tuki izgovorov, da je še mlada in ne vem kaj ni!
Uporabniški avatar
Kasiopeia
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Kasiopeia »

Meni se s tem ne zdi nič narobe. Kapo dol, če se sedemnajstletnica odloči obdržati otroka. Odgovornost je seveda na njej in vsekakor obsojam kakršnokoli zanemarjanje otroka. Ne zdi se mi pa samoumevno, da bo najstnica slab starš. Seveda, večina nas je bilo pri 17 premalo zrelih, res pa je, da te razmere prisilijo v hitrejšo zrelost, odgovornost.

Komentarji v stilu "mlad človek se mora znoreti" mi niso preveč logični. Seveda, veliko ljudi čuti potrebo po feštanju in se želijo še nekoliko distancirati od odgovornosti, ki jo prinaša otrok. No, veliko ljudi pa ne. Jaz jih poznam veliko, ki so se malo prej znoreli in so si želeli družinskega življenja že kmalu po dvajsetem. Sicer gre pa tudi mlada mamica lahko ven - ne podpiram nekega popivanja ali pa konstantne odsotnosti od otroka, ampak če gre pa dvakrat na mesec ven (otrok je pa npr. pri starih starših), se pa meni ne zdi nič narobe.

Jap, druga stvar so pa materialni pogoji. Ena je napisala 1000 evrov kot primer za nizek dohodek. Meni se zdi 1000 evrov čisto kul :roll: Midva sva imela v začetku skupnega življenja 1100 evrov, s tem, da plačujeva najemnino 300 evrov, imava avto in psa. In nama gre več kot super :)
Jaz sem prepričana, da otrok ne potrebuje niti dobrega avta, niti gore oblačil ali igrač, niti počitnic v Dubaju, niti 100m2 stanovanja. Otroci se ne rodijo materialisti, v take jih vzgojimo mi. Kar otrok potrebuje, so plenice, čista oblačila, hrana, nekaj igrač, šolske potrebščine in veliiiko pozornosti in ljubezni s strani staršev. Ne razumite me narobe, ne pravim, da je treba na otroku varčevati, samo ne mislim, da je potrebno pretirano zapravljati...

Res v javnost prihaja veliko žalostnih zgodb mladih družinic, ampak tu in tam se najde kakšna srečna. Jaz imam kolegico, ki je pri 17ih rodila hčer - danes, pri 35, se s tremi otroci seli v novo stanovanje. In pravi, da izkušnje ne bi nikoli zamenjala. Jaz poznam več srečnih kot žalostnih zgodb :)
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

mirella napisal/-a:Kar se tiče mladih punc in skrbi za otroka.. res zelooo odvisno od vsake posameznice.. Mam ogromno kolegic ki so že mamice in vsaka ima "svoj način življenja".. Eno sm clo vidla v soboto zuni :roll: ampak nevermind, vsaka glava svoja pamet.. Nekatere so pa me prav presenetile v dobrem smislu in postale odlične mamice :zustimm:

ko boš ti iemla otroka, boš nonstop zaprta doma in ne boš šla nikamor??
mal mate čudna merila, glede tega.jasno je da se ti s tem ko rodiš otroka življenje dost spremeni.ampak to še en pomeni, da ne smeš (?!) it ven enkrat/dvakrat na mesec in da morš bit skos doma zaprt in se samo ukvarjat z otrokom.to tud slučajno ni res!vsak človek potrebuje še vedno zabavo, sproščanje, stvari ki jih ima rad in če za enga al pa dva večera da otroka v varstvo in se gre mal "znoret" ven, s tem ni čist nč narobe.Kljub otroku, morš tud mal nase mislt, še vedno si tud ti pomemben in se morš tud mal razvajat učas.Mislm nevem, zarad mene se lahko vi zaprete med štir stene v mišljenju da ste dobre mame ker ne greste nikamor, nekatere bomo pa tko nardile, da nas ne bo po desetih letih tazga življenja razgnal.

in dejte nehat s tem da mlad starš ni dober starš.Okol mene vidm tok starejših staršev 30+, ki so stokrat slabši.pa ločitve, kjer noben tud na otroka ne pomisli in tko.slab starš je lahko vsak, dober pa tudi, odvisno od tebe kakšen boš!
in predvidevanja o tem da bo mlada oseba slab starš so neumna, sploh če s tems taršem nimaš nobene veze in če ga obsojaš samo na podlagi let.

in strinjam se z Kasiopeio, prov lepo si napisala! :gut:
Uporabniški avatar
Eli**
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Domžale

Neprebrana objava Napisal/-a Eli** »

ne ne, da se ne bomo narobe razumel...mlad starš je lahko super starš, bolši kot nekdo pri 30ih..in s tem da gre mlada mamica 1 krat na mesec ven s frendicami, še zdaleč ni nč narobe. Sem pa proti temu, da mama hod vsak petek ven, otrok je skos pr starih sterših, + mama menjava partnerje čez noč.. in pol po otroka v vrtec vsak teden pride nekdo drug... to je men tist, kar je zaskrbljujoče..
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a densy »

ne zdi se mi normalno da ima otrok otroka. mislim da si starši takih otrok uničijo mladost, njihovi otrosi pa so prikrajšani za veliko stvari.
Uporabniški avatar
Foxy-lady
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Foxy-lady »

Moja sestricna je zanosila pri 16. letih in rodila pri 17.
Ima najlepso, najbolj zabavno in srckano deklico dalec naokoli.

Seveda je bil sok za vse, ko smo zvedeli, da je noseca. Starsem je povedala, da je noseca, ko je bila v 5. mescu. Ampak smo jo vsi podprli in ji stali ob strani. Solo je koncala brez problema, zdaj je zaposlena. Njen se je preselil k njej in gre jim fajn. Res jo obcudujem, da je to vse zmogla.
Sicer ima s fantom strasne probleme, ker je bolestno ljubosumen in idiot v 3 krasne, ampak rekla je, da ji nikoli ni bilo in ji ne bo zal za otroka, da ga je rodila, da ni sla splavit. In verjamem, ker dvomim, da je komu zal, da ima otroka.
Res lepo skrbita za otroka, ceprav sta ga dobila ful mlada. Zdaj je mala stara 3 leta in pol. Ampak je res totalno sweet in jo mamo vsi ful radi.
You want me to be something I can never ever be.
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objava Napisal/-a no angel »

*purple* napisal/-a:
no angel napisal/-a:sam to so redke pomoje, večini se ponesreči pol se morjo pa spopast s posledicami.

verjetno še nimaš razvitega materinskega čuta niti malo,a mpak kako lahko SVOJEGA otroka poimenuješ kot posledico?
To bi bil tvoj otrok in ne en nepomemben predmet zraven.Pač živiš z njim, ga imaš rad in vse.nevem, jst si tega ne jemljem kot posledico, ampak kot pač malo prej pridobljeno srečo.

Kaj je pa nezaželjen otrok drugo kot posledica? Nekteri so pač tak, da otroka recimo ne načrtujejo, ampak si vseen rečejo da če se kej zgodi, se pač bo in bojo otroka obdržali, če pa nekdo otroka NOČE, pol pa nima nobenga smisla ga obdržat. In js nikakor ne bi gledla na otroka zdle kot na mal prej pridobljeno srečo - sej lepo če ti ja, sam za mene je pa neki takga zdle največja nočna mora. Men bi to čist uničlo življenje. Najprej morm itak faks končat, ne počutim se dovolj zrelo pa itak mi je trenutno na prvem mestu to, da čimveč stvari doživim in se mam maksimalno fajn, in pač mislim, da bi me otrok pri tem sam oviral.

Js v glavnem ne podpiram tega da majo otroci že pri 18-ih al pa še celo prej otroke, če si jih želijo, pa nej jih majo, sam resno dvomim da si ga kdo pri takšnih letih dejansko ŽELI.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
tani24
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a tani24 »

kokr js zadnje čae opažam starost sploh ni pogoj za zrelost pri starših. največji primer je moj bratranec in njegova punca oz. zaročenka, oba čez 30 stara. leto nazaj sta dobila sina in ga avtomatsko prepustila moji teti v varstvo..ok dokler se je dojil samo za par ur na dan (skoraj vsaki dan) zdej je pa že po cele tedne pri njej. par mescev nazaj sta še hčerko dobila in baje punci ne znese da bi oba čuvala, bratranec samo okoli z motorjem..in ga sploh ni doma, teta pa tamalega kot svojega sina..ko pride čas da gre domov se začne mali tulit in noče sploh več od tete..tok je že navezan na njo da groza..ona pa tud poleg službe ne more več, je že tok zmatrana. vsi vemo, da kokr bo tamala nehala se dojit bo tud ona pri teti..unadva že zdej sam na moto zbore in to je to...otroke pa ko jeb*..
bratranec je šel celo toliko daleč, da je rekel teti naj pusti službo in čuva njegove otroke, da ji bo plačeval, ker otroke noče dat v vrtec...plus, da prideta parkrat na tedn kr k teti in se vsedeta in čakata kosilo..punca niti da bi mizo pripravila, ali kar koli pomagala, samo pride, se naje..vmes otroka itak teta ali stric čuvata, pol tamalega tam pustita in gresta domov :roll:
ej cela družina ma obeh že čist dovolj sam nimamo kej, to bo mogla teta enkrat reč da ma dovolj in če sta bila toliko da sta otroke naredila, naj jih pa še imata.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a g00fy_qa »

^^ Teta kriva, ker ne zna povedati NE.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

no angel, še vedno imaš šanso narest splav.tud komisijskega ti odobrijo če vidijo da si res totalno nezainteresiran.ampak vseeno, ne moreš svojega otroka poimenovat posledica.
in ja, dostkrat se zadeva ponesreči in si noseč.Ampak večini se potem pač "odpre" materinski čut in si vsak dan nosečnosti bolj želijo tega otroka in ga majo potem tudi do konca radi.
metla111
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a metla111 »

Sama nisem proti temu, da imajo mladi otroke, tudi mami, ki je imela mene zelo pozno, mi je rekla da naj imam mlada otroke, je rekla da je njo tako zmatral (bila sem njen tretji otrok), da sem bla js vsa razigrana ona pa ni imela več energije, vendar sem imela kljub temu lepo otroštvo in tut mami in oči sta kljub temu, da sta starejša od večine strašev mojih vrstnikov, vedno preživela z mano njun prosti čas.

Ima pa moja kolegica velik problem, ker je zanosila pri 18. Po porodu se je najprej čist umirila, potem ko je bil pa otrok star 3 leta je pa spet postala taka kot brezskrbna najstnica. sicer ne obsojam,da si mlada mamica vzame čas zase, ampak tole mi je pa ze kr mal neodgovorno. njen oči in mami neprestano merkata njenga otroka, ji plačujeta stanovanje, avto, vse stvari za otroka, medtem ko ona svojo plačo (okoli 900 evrov) porabi za pijačo, najdražje kremice. Velikokrat se obnaša kot da nima otrok pol pa reče, da jo starši podpirajo finančno, ker ima nizko plačo.Res da 900 evrov ne pokrije vseh stroškov, ki jih ima z otrokom, ampak še vseen bi pa lahko punca malo drugače ravnala z denarjem.

poznam pa tudi primer, ko je od prijatelja mami zanosila pri 18, in sta se mogla zaradi nosečnosti poročit. po poroki pa sta dobila še 2 otroka in sta po 23 letih še vedno skp.

Mislim, da je vse odvisno od osebe/para, vendar pa če zanosiš, moraš sprejet to, da boš moral spremeniti svoj življenjski stil, kar je za veliko mladih težko. Če te doma podprejo, in se imata s partnerjem rada, mislim da se tudi finančno nekak izide (samo čemu se moraš odreč), potem ni problem tudi če punca mlada zanosi.
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a gaby_ »

ne razumem, kaj naj bi bilo slabega na mladih starših. s tem mislim na te, ko ene govorite, da 20 let je pa premalo, da bi lahko imel otroka.
niso vsi ljudje enaki, eni se zresnijo prej, drugi kasneje.
in če recimo fant in punca oba z končano poklicno šolo, v zvezi ki normalno laufa, se mata rada, ne mislita dalje študirat, ne bi imela otroka? mogoče bo kdo rekel, da imata skupaj 1000€ plače, ampak nekateri tudi s tem preživijo. in ja, po končani srednji šoli si star 19, 20 let.

naša družba je prišla tako daleč, da preveč izpostavlja druge vrednote, družino pa postavlja na zadnje mesto. kot ste nekatere napisale, najprej je treba končati faks, dobiti dobro službo z rednim mesečnim dohodkom, kupiti hišo in avto... za nekoga je res to prva prioriteta, imeti dosti denarja in na družino misliti takrat, ko imaš vsega preveč. žal je potem večkrat za družino prepozno, ker ženska pride v leta, ko je zanositev že skoraj nemogoča.

če bi recimo jaz zanosila zdaj, bi sigurno mogla zelo dobro premisliti (oba s partnerjem), ker to ni samo moja odločitev. da bi otroka obdržala pri teh letih, je skoraj nemogoče, ker ne vem, če je kateri od naju sploh pripravljen na tako odgovornost. me pa nebi skrbelo, če bi zanosila med faksom, recimo pri 22tih.

soditi o tem, kako so mladi starši slabi in 'odrasli' dobri je relativno. vedno se bodo tudi med mladimi našli odgovorni starši in med odraslimi tisti, ki bodo hodili vsak vikend ven.

imeti otroka po moje ni pogojeno z leti, ampak samo s tem, koliko sta partnerja resnično odrasla, odgovorna in se zavedata vseh posledic, ki jih bo otrok prinesel.
Uporabniški avatar
iluzija
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a iluzija »

V splošnem sem bolj za to, da si partnerja naredita finančno zaledje, preden se vržeta v starševstvo, ampak marsikdaj najdemo primer, ko so 19letniki bolj zreli za starševsko vlogo, kot pa 30-in-več-letniki.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a orhideja1 »

Odvisno, če se nekdo počuti dovolj zrelega in finančno podkovanega potem ja, drugače pa ne.
Poznam samo en primer mlade mamice (17 let), a sta s fantom šla narazen takoj po rojstvu otroka.
Jaz osebno otroka ne bi imela pred 30im letom, ker ga nisem sposobna vzdrževat. Najprej šola in stalna služba, potem pa še stanovanje, da bo streha nad glavo.
Najbolj glupo se mi pa zdi, ko imajo nekateri mladi otroke, potem pa za njih skrbijo stari starši, ker se oni še niso znoreli,... Zato pa najprej nekaj let zase, nato pa se posvečaj otroku, če ga imaš.
Uporabniški avatar
Upgrade_me
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a Upgrade_me »

sei res je odvisn od zrelosti.. ena moja kolegica je mogla non stop pazit svojo nečakinjo ker sta ona dva luksuzirala in zei njo kliče tamala mami.. ona pa jezna na svakinjo kr jo tak kliče... itak sta zei ta dva šla narazn... mata pa vsak svojo službo pa okol 30 sta stara...
Odgovori